Szabadidő

Sztárok, akiket a rongylábukért (is) szeretünk

Patrick Swayze tragikus halála fájdalmas apropót szolgáltat, hogy összeállítsuk azon hollywoodi férfi sztárok listáját, akik főleg a kiemelkedő tánctudásukkal lopták be magukat a női nézők szívébe.

Patrick Swayze

Mivel az édesanyja Houstonban egy tánciskola tulajdonosa és vezetője volt, így nem csoda, hogy Patrick már gyerekkorában kiváló táncos hírében állt, amit rendkívül ügyesen kamatoztatott eleinte különféle balettintézetekben, később pedig a nagy áttörést hozó Dirty Dancing főszerepében, amiről manapság senki sem gondolná, hogy a forgalmazója inkább afféle B filmnek szánta a tévék délutáni műsorsávjába, és a készítőket érte a legváratlanabbul a hatalmas siker.

A nagy táncpillanatok

A Dirty Dancingben számos emlékezetes jelenetben mutatta meg tánctudását, mi pedig önkényesen a vízben gyakorlást találtuk a legromantikusabbnak, a film végi táncbemutatót pedig a leglátványosabbnak. Swayze ezután nem a könnyebbik utat választotta, és hanyagolva a táncos filmeket, csak a D. D. második részében ropta még egy picit kubai tánctanárként.

Néznivaló: The Time of My Life

 

Ewan McGregor

Bár McGregor befutása inkább egy drogfüggő srácnak volt köszönhető a Trainspottingban, a női szívekhez mégis a Moulin Rouge főszerepével került csak közelebb. Klasszikus képzettségű brit színházi színészként a tánctudását elsősorban a színiiskolában szerezte, ahol Daniel Craig is évfolyamtársa volt, bár rá még vár a filmes táncbemutató.

A nagy táncpillanatok

Nicole Kidmannel egymást nem kímélve ropták végig a Moulin Rouge című überlátványos Baz Luhrmann-mozit, de a Dance Across the Sky-ra előadott klasszikus táncuk egészen lenyűgöző. Örömmel idézzük fel azt a pillanatot is, amikor a Miss Potterben tanította a kicsit bénácska Renée Zellwegert az első tánclépésekre.

Néznivaló: Dance Across the Sky

 

John Travolta

A sztár, akinek mozdulatait mindannyian legalább egyszer utánoztuk már, egy New York-i drámaiskolában tanult meg énekelni és táncolni, és eleinte színpadi musicalekben, tévéshow-kban és reklámokban láthattuk, gyakran csak valahol a háttérben. A Grease színpadi változatában is szerepelt, de a moziváltozat főszerepét inkább a Szombat esti láz sikerének köszönhette.

A nagy táncpillanatok

Egyik kéz a csípőn, a másikkal pedig hanyag eleganciával a diszkógömb irányába mutatunk a táncparkett közepén. Ez a mozdulat tette világsztárrá Travoltát a Szombat esti lázban (ebben a moziban még a járása is egy külön táncnak felelt meg), amit még megfejelt a Grease és az Életben maradni című táncos filmek sikerével. Vicces nosztalgiatáncot lejtett a Nicsak, ki beszél!-ben, de enyhén megöregedve a Ponyvaregény legendás táncjelenetével (ollózó ujjak lazán elhúzva a szem előtt…) tért vissza, ennek sikerét a Csak lazán táncával próbálták megismételni Uma Thurmannel, sikertelenül.

Néznivaló: Szombat esti láz

 

Christopher Walken

Egy ilyen táncoslistában a pszichopata mellékszerepeiről ismert Walken szereplése talán meglepő lehet, de a klasszikus színpadi képzettséggel rendelkező színész furcsa arcberendezése ellenére hírhedt rongylábúja Hollywoodnak, és amikor csak alkalma nyílik, mindig elhelyez egy-egy táncos pillanatot a filmjeiben, melyek az ő arckifejezésével párosítva kifejezetten komikus hatásúak.

A nagy táncpillanatok

Bár táncra perdült a New York királyaiban, és volt egy táncjelenete a Csapás a múltból című vígjátékban is, tánctudása akkor vált híressé, amikor egyedüli szereplőként bravúrosan végigtáncolta Fatboy Slim Weapon of Choice című számának videoklipjét. Ennek köszönhette, hogy később megkapta a Hajlakk filmváltozatának egyik szerepét, ahol a kövér nőnek beöltözött Travoltával táncolhatott.

Néznivaló: Fatboy Slim: Weapon of Choice

 

Channing Tatum

A modellből színésszé avanzsáló Channing Tatum előélete nem jelezte, hogy táncos lábú színésszé fog válni, mivel tánc helyett inkább férfias sportokat (mindent, ami csak elképzelhető) űzött szabadidejében, és leginkább csak azután foglalkoztatta komolyabban a tánc, miután szerepelt Ricky Martin She Bangs című klipjében, majd pedig megtalálta őt a Step Up című mozi férfi főszerepe.

A nagy táncpillanatok

A Step Up a Dirty Dancinghez hasonlóan a semmiből tűnt elő, és egyetlen ismertebb arc nélkül hatalmas sikert aratott, pedig az egész nem volt több egy jól megkoreografált, másfél órás videoklipnél. A forró táncjelenetek talán nem véletlenek, mivel Channing azóta feleségül vette filmbeli partnernőjét, Jenna Dewant. A filmet egy folytatás is követte, de Channing egy fantasztikus Dirty Dancing-paródiában is megmutatta nem mindennapi mozgáskultúráját és kigyúrt felsőtestét.

Néznivaló: Dirty Dancing-paródia

 

Zac Efron

Miután az édesanyja már tizenegy éves korában felfigyelt nem mindennapi énekhangjára, innen már csak lépések választották el az ének- és táncóráktól, Zac Efron pedig gyerekszínészként mind a tévében, mind pedig a színpadon kiválóan helytállt. Az igazi áttörésre tizenkilenc éves koráig kellett várnia, és a High School Musical egy egész csapatnyi színész hollywoodi karrierjét indította be, új értelmet adott a tévéfilmgyártásnak, de senkinek nem lett annyi rajongója társai közül, mint neki.

A nagy táncpillanatok

Már az első High School Musicalből több Billboard-sikerlistás sláger került ki, és azok nagy részét Efron végigtáncolta. Azon kevés emberek egyike, aki táncolva tud kosarazni, ráadásul a filmből még két további rész készült, szintén az ő főszereplésével. Ezen kívül a Hajlakkban is megmutathatta tánctudását, de a jövőben már enélkül próbál érvényesülni.

Néznivaló: Can I Have This Dance?

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top