Szabadidő

Városnézés egy kicsit másképp: retrotúrán jártunk

Az alternatív városnéző túrák célja, hogy a városok kevésbé ismert arcát is megmutassák az odalátogatóknak – vagy épp az ott élőknek. Mi a szocializmus Budapestjén barangoltunk egy kicsit, és annak is utánajártunk, milyen is egy igazán személyre szabott túra.

Retrotúra Budapesten

Villódzó neonok, suhogó lódenkabát, vöröslő nyakkendő, Negro és Trapper farmer – csak néhány felvillanó momentum, ami van, akinek megfakult emlékeket, és van, akinek csak egy hallomásból ismert világot idéz fel.

A Uniquebudapest retrotúráján képzeletben megelevenedik a szocialista Budapest, és az érdekes történetek segítségével néhány évtizedet visszarepülünk az időben. Orrunkban a frissen őrölt Omnia illatát érezzük, lelki szemeink előtt dzsörzéblúzos titkárnők sietnek munkába, és az elegáns irodaház is visszaváltozik Úttörő Áruházzá.

A forgalmas Kossuth Lajos utcán sétálva vezetőnktől, Nórától megtudjuk, az Astoria aluljárója volt az első a városban, és szinte látványosságszámba ment, mikor 1963-ban elkészült. Aki vidékről utazott a fővárosba ügyes-bajos dolgait intézni, biztos, hogy tett erre egy kerülőt, hogy saját szemével is láthassa a város új büszkeségét.

A neonreklámok mára megfogyatkoztak
A neonreklámok mára megfogyatkoztak

A kor fővárosi utcaképének elengedhetetlen kellékei, a neonreklámok mára már megfogyatkoztak; az utolsó mohikánokat a fanatikus neonvadászok precízen számon tartják. Az Elektrotechnikai Múzeum udvarán még egy kiállításnyit is sikerült összegyűjteni az egykor népszerű reklámokból, ahol a bájos Omnia-emberke és az antikváriumok jellegzetes bagolyfigurája mellett sok más, szép emlékű felirat is látható.

A szocializmus idején főbenjáró bűn volt, ha valamiben a Nyugat legcsekélyebb hatását is felfedezték. Az 1951-es építészkongresszuson is nagy dilemmát okozott az 1949-ben elkészült Deák téri buszpályaudvar, amelyről kiderült, hogy bizonyos elemeiben kísértetiesen hasonlít a chicagói buszpályaudvarra, és egyébként sem követi hűen a szocialista realizmus irányelveit.

A budapesti metró nekünk már nem újdonság, de túravezetőnk elmondása szerint a külföldi turisták számára élményszámba megy egy-egy földalatti-utazás. Aztán kiderül, a metróaluljáró még a rutinos budapestieknek is szolgálhat némi újdonsággal. Tudtátok például, hogy a Deák téri aluljáró egy igazi múzeummal is büszkélkedhet, ahol egy vonaljegy áráért megismerhetjük a földalatti vasút és a metró történetét? A Deák téri metró falának színes betűcsempéi mellett is biztos sokszor álldogáltunk már, de hogy néhány verssor van oda elrejtve, talán nem mindenki vette még észre. A színes feliratok egy portugál művész, Joeo Vieira keze munkája nyomán születtek, s kibogarászásukkal remekül elüthetjük az időt, amíg a metróra várunk.

Verssorok a metróban
Verssorok a metróban

 

Hogy mi is az a kalefozás, arra már Budán kapunk választ. A Moszkva téri ücsörgést és nézelődést ma már valószínűleg senki nem hívja így, pedig a város egyik legmozgalmasabb terén ma is népszerű időtöltés ez.

A Uniquebudapest túráin nemcsak a szocializmus Budapestjét ismerhetjük meg, de megcsodálhatjuk a szecesszió és az eklektika remekműveit, beleshetünk a zsidó negyed titkaiba és a századforduló nagypolgárainak pezsgő életébe. De a divat szerelmesei is megtalálhatják a nekik tetsző túrát, megismerkedhetnek a mai magyar divattervezők, iparművészek és képzőművészek munkáival, miközben számtalan érdekes történetet is hallhatnak a magyar viselettörténetről és különböző korok öltözködési kultúrájáról is.

Romkocsma romantika
Romkocsma-romantika

 

A Uniquebudapest túráira többnyire külföldiek jönnek, mondja Szabó Erika, az iroda vezetője. Voltak olyan turisták, akiket elsősorban a szecessziós túra érdekelt, mert európai körútjukon a szecessziós városokat járták be. Egy magyar házaspár házassági évfordulójára kapta a retrotúrát, egy dán turista, aki egykor még a zánkai úttörőtáborban is járt, nosztalgiázni jött vissza Magyarországra, de a tapasztalatok szerint sok külföldi fiatal is kíváncsi arra, milyen is volt a vasfüggöny mögötti élet.

A retrotúra hossza: 3 óra
A túra ára: 6000 Ft (belépőjegyekkel együtt)

Pizza - szocreál feltéttel
Pizza – szocreál feltéttel


A Uniquebudapest túrái

• Szecesszió, eklektika, kultúra

• Századfordulós villák, paloták

• A Belváros kincsei

• Duna-parti történetek

• A zsidó negyed titkai

• A pesti éjszaka

• Deluxe túra

Bővebb információk: www.uniquebudapest.com »

Személyre szabott túrák

Egy idegen városban járva sokszor érezzük úgy, hogy az a pár nap szabadság, amelyet a nagy hajtás után megengedhettünk magunknak, arra elég csak, hogy megnézzük a legismertebb nevezetességeket, de a város hétköznapi arcát, az igazi ízeket és színeket nem nagyon van módunk megtapasztalni. Az is tény, hogy nem mindenki elég merész és nyitott ahhoz, hogy pár óra után már alámerüljön a helyiek életébe, és egy pillanat alatt életre szóló barátságokat kössön, legyen bárhol is a nagyvilágban.

Wonderground - Ahol a volt szocialista retro kultúra találkozik a színvonalas undergrounddal.
Wonderground – ahol a volt szocialista retrokultúra találkozik
a színvonalas undergrounddal

Nos, a BudapestUNDERGUIDE épp ezt szeretné megkönnyíteni. Underguide-jaik nem csupán idegenvezetők, akik Budapest hétköznapi arcát mutatják meg az ideérkezőknek, de – akár egy jó ismerős – megpróbálják pár órára vagy pár napra bevezetni az utazókat a helyi életbe. Az, hogy ebbe milyen helyek és programok tartoznak bele, persze minden turistánál más és más. Hisz ahogy egy városnak is ezerféle arca van, úgy a turisták is nagyon sokfélék, különböző igényekkel, érdeklődéssel és mentalitással.

Élmények a magyar tengeren
Élmények a magyar tengeren

 

Maróthy Judit, az iroda egyik vezetője szerint guide-jaikat igyekeznek úgy válogatni, hogy igazán nyitott és toleráns emberek legyenek, akik nagyon jól ismerik a várost. Van olyan idegenvezetőjük, aki például a klasszikus Budapestet szereti, a történelmi emlékekkel, a klasszikus zene és kultúra értékeivel, van, aki inkább az underground szórakozóhelyek, és olyan is, aki a kortárs művészek világában mozog otthonosan.

Mielőtt a vendég megérkezne, Judit és munkatársai igyekeznek minden fontos információt megtudni róla: mit csinál, mi érdekli, mi szél hozza ide, s ezután állítják össze a hozzá leginkább passzoló programot. Persze olykor egészen különleges és konkrét kívánságok is befutnak, mint például egy amerikai úriemberé, aki két hétre érkezett a fővárosba, és amellett, hogy szerette volna megismerni Budapestet, a vívóidényét is itt szerette volna elkezdeni. De előfordult már az is, hogy egy országokon átívelő, bimbózó szerelemnél segédkeztek, és tették emlékezetessé az első találkozást.

A BudapestUNDERGUIDE ügyfelei általában Nyugat-Európából és az Egyesült Államokból érkező középkorú turisták. De szerveztek már programot francia diáklányoknak, sőt egy 78 éves spanyol öregúrnak is, aki rozzant autójával épp európai körúton volt, és korát meghazudtolóan lelkesedett az egyik felkapott underground szórakozóhelyért.

A külföldiek imádják a fürdőinket
A külföldiek imádják a fürdőinket

 

Hogy a legismertebb látványosságokon túl mi az, amiért a külföldi turisták rajonganak? Judit szerint a franciák például az építészetet imádják, és a Párizshoz való hasonlóság miatt igazán otthon érzik itt magukat. A romkocsmák sajátos világa szinte minden korosztályt magával ragad, de egyre többen kiemelik azt is – amit talán még mi magunk sem tudunk –, hogy mennyire kedvesek és szimpatikusak az itt élők.

Bővebb információ »

www.underguide.com »

Tippünk: további budapesti alternatív túrák »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top