Szabadidő

Lopás, csalás, gyilkosság: Oscar 10 legkínosabb botránya

Konzervatív filmünnepély ide vagy oda, ha egy terembe több ezer elkényeztetett embert összegyűjtesz, abból előbb-utóbb balhé is lesz. Ez alól még a másodpercnyi pontossággal kiszámított Oscar-gálák sem kivételek.

1. Enyveskezű Sharon

Az Oscar-ceremóniákra a sztárok az ékszereket nem ajándékba, hanem csak kölcsön szokták kapni, ám ezt nem mindenki hajlandó tudomásul venni. A gálánsabbak később megvásárolják maguknak a nekik tetsző ékszert, ám Sharon Stone kisebbfajta botrányt okozott akkor, amikor nem volt hajlandó visszaadni Harry Winston ékszerésznek a háromszázezer dolláros nyakékét, mivel szerinte azt ajándékba kapta. Winston beperelte őt, de az ügy végül peren kívüli megegyezéssel zárult.

2. Eltűntnek nyilvánítva

2000-ben a díjátadó előtt eltűntek a szobrok, de három kivételével egy szegény férfi még időben megtalálta őket egy Los Angeles-i kukában. A tolvaj nem tarthatta sokra Oscart…

Lopás, csalás, gyilkosság: Oscar 10 legkínosabb botránya

3. Mert ez egy indián lány

Amikor Marlon Brando megkapta A Keresztapáért járó díjat, eszébe sem jutott elmenni érte, inkább egy indián lányt küldött maga helyett, aki a színpadra lépve tiltakozott Amerika őslakosainak elnyomása ellen. Később kiderült, hogy a lány csak egy színésznő volt. Brandót ezen lépéséért végérvényesen kitiltották az Oscar-gálákról, pedig később is voltak még jelölései.

Mindent az Oscarról!

Lopás, csalás, gyilkosság: Oscar 10 legkínosabb botrányaNem kellett Amélie: Oscar 10 legrosszabb döntése »
17 km vörös szőnyeg! »
Hujber Sandra Bullockot akarja »
Híres Oscar-estélyik, ahogy még sosem láttad őket »
Oscar 10 legmerészebb döntése »

4. Gyilkosság Oscarért

Lana Turner színésznő a hőskorban egy hírhedt gengszterrel, Johnny Stompanatóval járt, ám úgy döntött, hogy a gálára nem vele, hanem a lányával és az édesanyjával megy el. Ezen a gengszter annyira kiakadt, hogy nekitámadt a színésznőnek, akit a lánya egy késsel a kezében védett meg. Stompanato meghalt, a két nőt önvédelemre hivatkozva felmentették. Vérgőzös Oscar!

5. Csúnya-csúnya pletykák

1993-ban Jack Palance a borítékot kihúzva Marisa Tomei nevét olvasta fel, aki így Oscart kapott a Vinny, az együgyűben nyújtott alakításáért, ám a gála után elterjedt a pletyka, hogy Palance vagy tévedésből, vagy direkt nem a nyertes nevét olvasta fel, aki a pletyka szerint Vanessa Redgrave lett volna, és a  filmakadémia csak a botrányt elkerülendő hagyta Tomeinél a szobrot. Néhányan azt állították, hogy látták az aznapi hivatalos nyerteslistát, és azon Redgrave neve szerepelt.

6. Szégyellje magát!

A 2003-as díjátadó háború- és Bush-ellenes hangulatban telt, és meg is történt az, amitől a szervezők tartottak. Michael Moore a Kóla, puska, sültkrumpliért kapott díjáért a következő köszönőbeszédet mondta: „Szeretjük a nem fikciós filmeket, mivel nem fikciós időket élünk, annak ellenére, hogy egy fikciós választás után fikciós elnökünk van. A háború ellen szót kell emelnünk! Mr. Bush, az ön ideje lejárt! Szégyellje magát!”

7. Vietkong üzenet

Az 1975-ös legjobb dokumentumfilm kategória díjazottjai a háborús időkben egy vietkong vezető üzenetét olvasták fel. Betelefonálók tömegei és hüledező közönség volt a reakció. A házigazda Bob Hope gyorsan felolvastatott Frank Sinatrával egy elhatárolódó közleményt, ám a dokumentumfilmesekkel szimpatizáló Shirley MacLaine a színfalak mögött végig Hope-pal és Sinatrával üvöltözött.

8. Az átlátszó ruha

Lopás, csalás, gyilkosság: Oscar 10 legkínosabb botrányaCher a Holdkórosok című filmben bemutatott játékáért kapott Oscart 1988-ban, és a díva olyan ruhában ment fel a színpadra, hogy mindenkinek elállt a lélegzete. A fekete, ám a legtöbb helyen átlátszó estélyije nem sokat bízott a nézők képzeletére. A konzervatív akadémia sok tagja adott hangot nemtetszésének akkoriban a színésznő „neveletlen” viselkedése miatt.

9. A gyémántlobbi

A gálát folyamatosan támadások érik állat- és környezetvédőktől azért, hogy a vörös szőnyegen felvonuló sztárok ne viseljenek szőrmét és/vagy gyémántokat. A gyémántlobbi ezt úgy intézte el, hogy minden hollywoodi sztár után, aki hajlandó gyémántot viselni nyilvános fellépésen, tízezer dollárt utalnak át a gyémánttársaságok egy Afrikában dolgozó humanitárius szervezet számlájára. Pénzért minden megvásárolható.

10. Ne rá szavazzatok!

A legfrissebb botrány A bombák földjén-hez fűződik, amelynek az egyik producere körlevélben biztatta akadémiai tag ismerőseit, hogy mindenkit próbáljanak meggyőzni arról: az ő filmjére érdemes szavazni, sőt az Avatarról is volt néhány keresetlen szava. A lejárató kampányt tiltja az akadémia, bár az valószínűtlen, hogy Kathryn Bigelow filmjét eltiltanák, de a producer szinte biztosan elveszíti az akadémia tagságát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top