Szabadidő

Levetkőztetheted…

...ezt a fiút egy innovatív divatreklámban. Újrajátsszuk az Apollo–11 holdutazását, kocsmatrükköket lesünk el, és bekukkantunk prominens véleményformálók dolgozószobájába is e heti webes válogatásunkban.

1. Rubik Ernőt állítólag egy Duna-parti séta és az érdekes formájú kavicsok ihlették meg a bűvös kocka kitalálásához. Einstein a legenda szerint tízperces pihentető alvásokat iktatott be munka közben, kezében egy kulcscsomóval. A The Economist magazin oldalán napjaink vezető személyiségei mutatják be azt a helyet, ahol ötleteik támadnak, legyen az íróasztal, móló, könyvesbolt vagy tetőterasz. Nemcsak a válaszok, de a bemutatás formája is izgalmassá teszi ezt az oldalt, ahol a szöveg hanggal, képpel, 3D-dizájnnal párosul. Tetszik a Webby Awards zsűritagjainak is, akik a fotográfia kategóriában díjazták. A Thinking Space várja bloggerek jelentkezését, akik szívesen bemutatnák, hol csókolja őket homlokon a múzsa.

Thinking Space
Thinking Space
Thinking Space
Thinking Space

2. Szintén Webby Awards díjas a John F. Kennedy Elnöki Könyvtár és Múzeum ismeretterjesztő vállalkozása, a wechoosethemoon.org is. A multimédiás oldalon valós időben követhetjük nyomon az Apollo–11 útját animációk, archív képek, hangfelvételek és videók segítségével. Az interaktív felépítésű honlapon visszaszámláló mutatja a misszió szakaszait, halljuk az űrhajósok és az irányítóközpont kommunikációját, tanúja lehetünk a holdra lépésnek is. A virtuális űrutazás végén személyre szóló oklevelet is letölthetünk. Kis történelemóra lenyűgöző formában.

We Choose the Moon
We Choose the Moon

 

We Choose the Moon
We Choose the Moon

3. Minden kocsmatársaságnál van egy pont, amikor már túl sokat ittak, hogy értelmes dolgokról beszélgethessenek, és még túl keveset ahhoz, hogy hazamenjenek, ekkor kerülnek elő a fellelhető tárgyakkal, gyufásskatulyával, söralátéttel és szívószállal való bűvészkedések. Számunkra rejtély, hogy van bárkinek is ideje kocsmatrükkök kikísérletezgetésére, de annyi bizonyos, hogy a fent leírt holtponton jól lehet aratni velük. Hihetetlen, de egy kocsmatrükkök bemutatására vállalkozó filmsorozat már ötvenegy részt ért meg a Videosmart.hu-n. Ezen az oldalon egyébként tanulságos videókat találsz a vezetéstechnikától a szőrtelenítésig, a Facebook-tippektől a dobverőpergetés technikájáig, az otthoni elsősegélytől a zöldséges pulyka elkészítéséig.

Kocsmatrükkök
Kocsmatrükkök

 

4. A divat kategóriában idén a Wrangler tavaszi–nyári kampánya zsebelte be az elismerést a Webbyn. Kit is ne érdekelne egy interaktív reklám, ahol lehetőség van levetkőztetni és „meglökdösni” a férfimodellt? Kérdés, hogy a ruhák közben elég figyelmet kapnak-e…

Wrangler
Wrangler

Wrangler
Wrangler

5. Érdekes vállalkozás – bár még a kezdő fázisban jár – az Egykor.hu. Az oldalra régi fényképeket, képeslapokat tölthetünk fel, és nézegethetünk települések szerint. Jól mutatja az idő változásait az Akkor és most rovat, amelyben városrészek évtizedekkel előtti és mai képét vethetjük össze, sajnos nem mindig a jelen előnyére.

MIskolc Szemere Bertalan utca 1904
Miskolc, Szemere Bertalan utca, 1904 – Egykor.hu

 

Székesfehérvár Rákóci utca 1915
Székesfehérvár, Rákóczi utca, 1915 – Egykor.hu

6. Miközben a magyar könyvkiadók bénultan sápítoznak, máshol már innovatív megoldásokkal mennek elébe a digitális könyvkiadás és kereskedelem kihívásainak. Úgy tűnik, e-bookon nem csupán a klasszikus könyvet fogjuk érteni elektronikus formában. Hogy hogyan olvasunk maholnap, jól sejteti az alábbi videó:

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top