Szabadidő

Pünkösdi programdömping: 10 ötlet hétvégére

Utcaszínház, kulináris élvezetek, virágkiállítás, pásztorbál, lovasbemutatók, ókori kézművesvásár – felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas programot tartogat a háromnapos hosszú hétvége. Az ország minden szegletében megpezsdül az élet.
 Íriszkiállítás – színpompás virágok bemutatója az Állatkertben, Budapest

Pünkösdirózsa helyett íriszek (vagy más néven nőszirmok) tarka kavalkádjával találkozhatunk, ha most hétvégén keressük fel a Fővárosi Állat- és Növénykertet. Szombaton, vasárnap és hétfőn kerül sor ugyanis a VI. Magyarországi Nőszirom-kiállításra, amelynek hivatalos megnyitóját péntek délután tartják „Bálint gazda” közreműködésével.

Az íriszkiállítás a magyar kertkultúra fejlesztését és népszerűsítését tűzte ki célul, a népes és igen változatos nőszirom növénynemzetség megismertetése, illetve a nőszirmok által nyújtott kertészeti és esztétikai lehetőségek bemutatása mellett. A különböző kertészeti nősziromfajtákon kívül különféle virágkompozíciókat is láthatunk majd. A színpompás, látványos virágbemutatónak a Pálmaház mögötti Lepkekert ad otthont.

Pünkösdi programdömping

 

Tudtad? A magyar nősziromnak (Iris aphylla subsp. hungarica) legalábbis a képét legtöbbünk naponta a zsebében hordja: ez a növény díszíti ugyanis a 20 forintos érmét.

Helyszín: Fővárosi Állat- és Növénykert, Lepkekert
Időpont: 2010. május 21–24.
Bővebben: www.zoobudapest.com »

 Floralia 2010 – tavaszünnep Aquincumban, Budapest

A római kor egyik legkedveltebb ünnepét eleveníti fel az Aquincumi Múzeum legnagyobb rendezvénye. Ezen a hétvégén megelevenedik Aquincum városának élete: katonák, gladiátorok, iparosok, színészek és pantomimesek szórakoztatják a közönséget. A virág- és életmód-bemutatók mellett római gyermekjátékok, római színház, valamint ókori kézműves-bemutató és -vásár várja az érdeklődőket. Ha ellátogatunk a rendezvényre, afféle időutazást élhetünk át: szórakozva ismerhetjük meg a száraznak tűnő tudományos eredmények alapján megelevenített római mindennapokat.

Pünkösdi programdömping

Tudtad? A korabeli Aquincum területe természetesen jóval nagyobb volt a ma látható romterületnél. Részeit képezték a katonai táborok, a katonaváros, a polgárváros, a villanegyedek és a városszéli falvak. A múzeum romterülete csak a polgárváros egy részének maradványait mutatja be. A hajdani katonaváros és a légiótábor területén is áll egy-egy múzeum: a Hercules-villa és a Fürdőmúzeum, illetve látogathatók a római kori műemlékek.

 
Pünkösdi programdömping
 
Pünkösdi programdömping

Floralia – jegyárak:
• felnőtt: 1500 Ft
• gyerek: 750 Ft
• római ruhában: 750 Ft (felnőtt), 600 Ft (gyerek)

Helyszín: Budapest, Aquincumi Múzeum
Időpont: 2010. május 22–23.
Bővebben:
www.aquincum.hu »

 Pünkösdi játékok a skanzenben, Szentendre

Dacolva az időjárás pillanatnyi állapotával, s bízva az időjósok előrejelzéseiben, a szentendrei skanzenben e hétvégén megtartják a pünkösdi fesztivált. Utcaszínészek, langalétások, vásárosok, kézművesek és neves zenei előadóművészek várják a látogatókat. Az idei fesztiválon a Stípa Hagyományőrző Egyesület szó szerint életre kelti a múzeumban a „szentgyörgyi vásár”-t, ahol korabeli vásárbíróval, állatorvossal, helypénzszedővel, lovas csendőrökkel találkozhat az idetévedő.

Pünkösdi programdömping

A pünkösdi vásárban mintegy 30 árus mutat majd be tucatnyi mesterséget. Láthatók és megvásárolhatók lesznek festett bútorok, kőfaragványok, iparművészeti ruhák, fa- és kerámia használati tárgyak, gyöngy ékszerek, fajátékok, fonott áruk; a biopiacon házi lekvár, fűszernövények, mézeskalács és levendula kapható. A nagy vásárok ételeit – mint töki pompos, dödölle, krumpligombóc, perecek, tócsni és persze az elmaradhatatlan kürtőskalács – természetesen meg is kóstolhatjuk.

A fesztivál programjai között több utcaszínházi előadás is szerepel. A szekérszínház Szerelem és Móricz Zsigmond címmel ad elő egy darabot, Róka Szabolcs előadásában látható a Szent György és a sárkány, a Lónak vélt menyasszonyt pedig a Budapesti Utcaszínház mutatja be. A színpadon fellép a Kerekes Band, Szalóki Ági, a Nógrád Táncegyüttes.

Pünkösdi programdömping

A múzeum délkeleti részén található, a viharban megsérült területet lezárták a látogatók elől, így a felső, északnyugati területen található tájegységek adnak otthont a programoknak.

Időpont: 2010. május 23–24., 9.00–18.00
Helyszín: Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Bővebb információ: www.skanzen.hu »

 

 Motorkocsik parádéja a Vasúttörténeti Parkban, Budapest

Pünkösdi programdömpingMotorkocsimustrával, járműparádéval, gőzmozdonyvezetéssel és kézműves-foglalkozásokkal is várja a látogatókat vasárnap a fővárosi Vasúttörténeti Park.

A motorkocsik találkozója a közelmúltba enged bepillantást. A hőskorszak mozdonyai mellett a XX. század modern technikai vívmányait is bemutatják: látható lesz az egykor szupermodellnek számító Árpád motorkocsi, a Ganz–Jendrassik magyar mérnökpáros által tervezett motorkocsi, illetve egy sínautóbusz is. Az érdeklődők felszállhatnak a vasúti kocsikra, utazhatnak lóvasúti kocsin, kipróbálhatják többek között a motorkocsizást, a hajtányozást, a modellvasút-vezetést, sőt a mozdonyvezetést is.

A gyermekeket kézműves-foglalkozásokon arcfestéssel, gyöngyfűzéssel, vasutastárcsa-készítéssel várják. A régi postakocsiban újjáéled a postahivatal is, ahol korhű jelmezbe öltözött postamestertől vásárolhatnak képeslapokat és bélyeget a látogatók. Az Orient expressz hangulatos étkezőkocsijában pedig tea, kávé mellett nosztalgiázhatunk, ha szusszannánk egyet.

Tudtad? A vasárnapi Motorkocsik parádéja a Vasúttörténeti Park Mozdony Matiné névre keresztelt programsorozatába illeszkedik, amelynek segítségével a park a vasút világát szeretné még közelebb hozni látogatóihoz. A főszezon ideje alatt minden hónap egy vasárnapján igyekeznek tartalmas kikapcsolódást nyújtani a mozdonyokat, a közlekedés történetét kedvelőknek.

Jegyek:

• gyermek: 400 Ft
• felnőtt: 1100 Ft

Helyszín: Vasúttörténeti Park, 1142 Budapest, Tatai út 95.
Időpont: 2010. május 23., 10.00–18.00
Bővebb információ: www.vasuttortenetipark.hu »

 XVI. Pünkösdi Nyitott Pincék, Palkonya

A történelmi pincesoráról ismertté vált Palkonyán hétvégén megízlelheted a műemlék pincékben kínált tüzes borokat, a jó hangulathoz pedig kulturális programok sokasága, valamint a csodálatos természeti környezet is hozzájárul. A Pécs közelében fekvő aprócska faluban egész nap nyitott pincék csalogatnak. A kóstolópohár ára 1500 forint, amely a helyszínen megvásárolható. A pincék 10.00 órától este nyolcig tartanak nyitva, poharat 18.00 óráig tudsz vásárolni.

Pünkösdi programdömping

Időpont: 2010. május 22–23.
Helyszín: Palkonya
Bővebb információ: www.palkonya.hu »

 Szegedi Hídivásár, Szeged

A Tisza menti városban igazi fesztiválhangulat várja a látogatókat hétvégén: megtelnek a szálláshelyek, a belvárosban egymást érik az utcai programok, s két napra vásározók, gyalogosok veszik birtokukba a Belvárosi hidat.

Pünkösdi programdömping

A Szeged Napja körüli események leglátványosabbja, a hídivásár az egyik legnagyobb hazai kézműves-seregszemle és -bemutató. Magyarországi, illetve Kárpát-medencei mesteremberek az 1000 méteres árusok utcájában kínálják portékáikat a Híd utcában és az Öreg hídon. A portékákat megfoghatjuk, kipróbálhatjuk, még akkor is, ha csak nézelődünk. A zenészekkel, mutatványosokkal együtt ülünk a kocsmában, a csepűrágók gyermekeinkkel játszanak, szóba elegyednek velünk. A bábosok, bábok és bohócok játékának részesévé válsz, gólyalábasokkal parolázol, ritkán látható, különleges előadásokkal találkozol, és a kavalkád te magad vagy.

Pünkösdi programdömping

A szombati nap házigazdája Ukrajnából érkezik: a Técsői Banda először mutatkozik be Szegeden. A técsőiek szombat este egy ruszin folkdiszkó és egy autentikus falusi lakodalom hangulatának ötvözetét varázsolják a Belvárosi híd újszegedi végébe. Utána Ferenczi György a Rackajammel gondoskodik arról, hogy akik az Ördögszekér Színpad előtt vagy a mellette található hídikocsmában töltik a szombat estét, ne kényszerüljenek választani a koncertélmény és a meghittebb bulizgatás hangulata között: itt mindkettőt megkapják.

A Szegedi Hídivásár minden színpadi és utcai programja ingyenes.

Időpont: 2010. május 22–23.
Helyszín: Szeged
Bővebben: www.hidivasar.hu »

 XIV. Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó, Hortobágy

A régi magyar pásztorhagyományok felelevenítésének lehetünk szemtanúi pünkösd szombatján, amikor is vetélkedésre gyűlnek össze a Pusztai Állatparkban az ország különböző pontjairól érkező szürkemarha-pásztorok, hogy a mindennapjaik részét képező feladatokban – állathajtás és -számlálás, állatkifogás, vízhúzás, karikás- és gulyásbothasználat – mérjék össze erejüket, tudásukat, és megmutassák ünneplőviseletüket.

Pünkösdi programdömping

 

A gulyásverseny kísérőrendezvényeként megrendezik az Országos Pásztortáncversenyt is, amelyre május 22-én, szombaton délután – a gulyásverseny zárását követően – 16 órától kerül sor a Víziszínpadon. A pásztortáncverseny után a vendég néptáncegyüttesek bemutatják gálaműsorukat, majd a csárdakertben pásztorbállal zárul az est.

Pünkösdi programdömping

A kétnapos gulyásversenyt az őshonos háziállatokat bemutató Pusztai Állatparkban rendezik meg, ahol szombaton a kézművesek is bemutatják termékeiket.

Helyszín: Hortobágy, Pusztai Állatpark, Vásártér, Mátai Ménes
Időpont: 2010. május 21–22.
Bővebb információ: www.hortobagy.eu »

 III. Országos Siller Fesztivál, Paks

A péntektől vasárnapig tartó fesztivál hagyományos helyszíne a város szívébe ékelődött pincefalu, a Sárgödör tér, de idén Dunakömlődön is lesznek programok, amelyek elsősorban a népi hagyományokra építenek. A színpadi programot népi együttesek, népi zenekarok és népművészek előadása gazdagítja, a Sárgödör téren sillerborhoz illő ételeket készítenek, Dunakömlődön pedig halászléfőző verseny lesz. A Délvidékről érkező vendégek húspogácsát készítenek és kecskesajtot kínálnak majd. Vasárnap német nemzetiségi napon vehetünk részt, amelyen többek között a környék hagyományőrző csoportjai mutatkoznak be. A fellépők között lesz Csikó Szabolcs és a hagyományos szombat esti koncert keretében a Hooligans együttes is.
A fesztivál immár túlnyúlik az ország határain is, hiszen érkeztek borminták Németországból, Szlovákiából és Délvidékről is. A fesztivál alapjául szolgáló borversenyre körülbelül 100 mintát neveztek – ezek szakmai bírálata nyitja pénteken a fesztivált.

Pünkösdi programdömping

Tudtad? A fesztiválnak nevet adó sillerbor Paksra jellemző borfajta. A múlt században híres volt, a második világháború előtt 30-40 budapesti kocsmában adta a borkínálat gerincét.
A siller vegyes bor a rozé és a vörösbor közötti színkategóriát jelöli, a régi receptúra szerint kék és fehér szőlő együttes erjesztésével készül. A második sillerfesztiválra tavaly 95 mintát neveztek Pakssal együtt 32 településről.

Helyszín:
Paks és Dunakömlőd
Időpont: 2010. május 21–23.
Bővebben: www.paks.hu »

 Pünkösdölő, Ópusztaszer

A skanzenben egész nap pünkösdi vonós- és dudamuzsika szól, kézműves-bemutató és -vásár várja az érdeklődőket. A bátrabbak ügyességi próbákon mérhetik össze a tudásukat, akik pedig megéheznek-megszomjaznak, a duttyánban kedvükre ehetnek-ihatnak.

Pünkösdi programdömping

Ízelítő a programokból:
• Pünkösdi királyság – lovasvirtus, ügyességi próbák a nagyréten
• Honfoglalás kori haditorna
• „Pista bácsi” mesél
• Erőpróbák kicsiknek és nagyoknak
• Kézműves-kirakodóvásár, mézeskalács-díszítés
• Alföldi tekerős és „klárnétos” muzsika
• Néptánc- és népzenei bemutató
• Skót hagyományőrzők bemutatkozása

Időpont: 2010. május 24.
Helyszín: Ópusztaszer, Szoborkert 68.
Bővebb információ: www.opusztaszer.hu »

 Pünkösdölés Noszvajon

Noszvaj, az aprócska ékszerdoboz falu Eger szomszédságában fekszik. Ha ide látogatsz pünkösdkor, kemencében sült süteményeket és finomabbnál finomabb borokat kóstolhatsz, lesz kézműves-kirakodóvásár, a gyerekeket pedig játszóház várja. A jó hangulatról a noszvaji Pitypang Néptánccsoport és a Szuszinkás Néptáncegyüttes gondoskodik. A Pünkösdi Bortúra – Nyitott Pincék keretében borkóstolásra is lesz lehetőség a Magtár fogadóban.

Pünkösdi programdömping


Időpont:
2010. május 22–23.
Helyszín: Noszvaji Gazdaház
Belépő:
• felnőtt: 400 Ft
• gyermek: 200 Ft
Bővebb információ: www.noszvaj.hu »

Tipp: további programok hétvégére »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top