Szabadidő

Hozott anyagból dolgozunk! 4 letehetetlen könyv nyári estékre

A téma az utcán hever, mondhatnánk. Csak fel kell emelni, és írni belőle. Krimit, lágerregényt, kémtörténetet, bármit. Íme a mi kedvenceink!

Régen valamikor krimiket a krimiírók írtak. Aztán jött Robin Cook, és orvos létére elkezdett krimiket írni. Naná, hogy orvoskrimiket. És nagy sikere volt. Aztán a legújabb fejlemény, hogy jöttek a történészek – mondjuk, Steven Saylor vagy C. J. Sansom –, és elkezdtek történelmi krimiket írni. Szintén nagy sikerrel. Az ő műveiket magyarul az Agave Kiadó adta ki, és jól mentek. Ezek után csoda-e, hogy amikor egy régóta Magyarországon élő angol újságíró, bizonyos Adam LeBor újságírókrimije megjelent, és nagy sikernek bizonyult hazájában, erre is lecsaptak? És hogy milyen egy újságírókrimi? Hát olyan, hogy a hírekből, amelyekbe belefut az ember a szakmában, gyúr egy bűnügyi történetet, megfűszerezve egy kis összeesküvés-elmélettel.

Jelen esetben az alaphír egy, a titkosítás alól nemrég feloldott dokumentum, a Red House-jelentés. Ez arról szól, hogy a háború vége felé néhány német pénzember összeült Svájcban, hogy kitalálják, hogyan tudnák az elkerülhetetlen bukás után átmenteni a hatalmukat nem kevés pénzük segítségével. Ebbe belekeverjük a szélsőjobb kelet-európai előretörését, az arab terrorizmust meg a cigány nők szlovákiai sterilizálását, és kész a nagyszabású összeesküvés, amelyre persze egy Budapesten élő angol újságíró derít fényt, miután a gonoszok elhallgattatják mindebből sokat sejtő nagyapját… Kicsit kilóg a lóláb persze, de attól még érthető, hogy miért lett ez komoly könyvsiker.
Rendeld meg a Polc.hu-n! »

Adam LeBor: Budapest Protokoll (Agave könyvek, 2980 Ft)
Adam LeBor: Budapest Protokoll
(Agave Könyvek, 2980 Ft)

És ha már Budapest: itt van, ugye, Olen Steinhauer, aki csak azért nem itt él, mert tavaly kapott egy professzori állást Lipcsében. De hat évet ő is lehúzott nálunk. Meg előtte sokat a környékén, például a polgárháborús Jugoszláviában. Nem újságíróként, hanem „echte” íróként. Persze ez nem magyarázza, hogy miért írt kémregényt, úgyhogy inkább csak úgy elmeséltük.
És azért, mert nemrég nálunk is megjelent az a bizonyos kémregény, A Turista, amely arról szól, hogy a CIA-n belül léteznek azok a bizonyos turisták, egy kis csapat, akik suttyomban utazgatnak a világban, és intézik a cég piszkos kis ügyeit. Milo Weaver is ilyen srác volt, míg elege nem lett a dologból – miután telepumpálták egyszer ólommal –, és visszavonult papírmunkát végezni. De aztán egy barátja belekeveredik egy csúnya kémkedési ügybe, ezért kénytelen visszaszállni a mókuskerékbe. Most nem mesélnénk el, hogy aztán mi jön, legyen elég annyi, hogy fordulat bőséggel. Nem csoda, ha már Hollywood is lecsapott a jó darabra.
Rendeld meg a Polc.hu-n! »

Olen Steinhauer: A Turista (Atheneaum, 3490 Ft)
Olen Steinhauer: A Turista
(Atheneaum, 3490 Ft)

Ha tippelnünk kellene, azt mondanánk, Herta Müller új könyvéből (Lélegzethinta) is lesz film – ha nem is feltétlenül Hollywoodban. A romániai születésű, Németországban élő írónő, aki a diktatúra éveiről szóló könyveivel tavaly kiérdemelte a Nobel-díjat, most egy különösen kényes témához nyúlt. A szovjetek által a II. világháború vége felé elhurcolt és lágerekbe zárt (népi) német civilek sorsához, amelyről sokáig illett nem beszélni. És amiről az érintettek maguk sem beszéltek. Illetve egyikük, bizonyos Oscar Pastior költő mégiscsak beszélt róla Müllernek. És úgy tervezték, hogy ebből írnak ketten egy könyvet. Ám miután Pastior meghalt, Müller maga írta meg a művet. Tipikus lágerregény, tulajdonképpen minden fordulata ismerős Szolzsenyicin, Borowski vagy éppen Kertész műveiből. De attól még kötelező olvasmány – pont mint a fentiek munkái.

Herta Müller: Lélegzethinta (Cartaphilus Kiadó, 2900 Ft)
Herta Müller: Lélegzethinta
(Cartaphilus Kiadó, 2900 Ft)

 

És ha már a hozott anyagnál tartunk: Henning Mankell legújabb könyve, a Kennedy agya is abból dolgozik. A szerző megfordult Afrika néhány komoly nyomortelepén meg AIDS-kórházában, ahol annyi szenvedést látott, hogy azt mondta magának: ilyesmi nem létezhet véletlenül. Úgyhogy ő is kerekített belőle egy összeesküvés-elmélettel terhes krimit. De alapvetően a felháborodás beszél belőle. Igaz, kicsit didaktikusan meg vontatottan. Úgyhogy ezt a kötetet inkább csak azoknak ajánljuk, akiket nagyon érdekel a téma, vagy amúgy is mindent elolvasnak, mert sok idejük van.
Rendeld meg a Polc.hu-n! »

Henning Mankell: Kennedy agya (Mérték Kiadó, 3490 Ft)
Henning Mankell: Kennedy agya
(Mérték Kiadó, 3490 Ft)

Még több olvasnivaló nyárra:

A legjobb krimik nyárra


A hosszú út »

A legjobb krimik nyárra


Krumplihéjpite Irodalmi Társaság »

A legjobb krimik nyárra


London, csak oda »

A legjobb krimik nyárra


Ott leszel? »

Könyv.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top