Szabadidő

A gyulai Szindbád: Kiss László író, a Bárka szerkesztője

Kiss László kétkötetes fiatal író, szerkesztő, tanár, a gyulai éjszakai élet (ahol sok országosan népszerű rockzenésszel összefuthatunk) ismert alakja. Vidéki hősök sorozatunk első darabjában a gyulai Szindbádot kérdezzük.
Szekreter – új sorozatunkban arra keressük a választ, vajon mit olvasnak a jó arcok?
Grecsó Krisztián miniinterjúit keresd a Nők Lapja Cafe Szabadidő rovatában!

Lackó első kötete a Szindbád nem haza megy volt, tele horgászokkal, szerelmesekkel és igazi rockerekkel. Ha voltál már Gyulán nyaralni, elképedsz, ha nem, még inkább, mi megy ott. A második novelláskötetnek az volt a címe, hogy Árnyas utcai szép napok, ebből már nyilvánvaló volt, hogy Lackó Krúdy-bolond, imád jókat enni-inni, és rajong a nőkért. Nálunk a helye.

Kiss László
Kiss László – forrás: gyulaihirlap.hu

– Nemrég Tóth Krisztinával beszélgettem – kezdi Laci – a békéscsabai színházban, elképesztően sokan voltak, el sem hiszed, milyen népszerű…

– De vannak sejtéseim…

– Ezt irigyen mondod?

– Hogy mondanám másképp, de ne térjünk el a tárgytól, értem, őt olvastad… hivatalból?

– Másodszorra lehettem beszélgetőtársa, ezért újból belemerültem a tárcakötetébe. A Hazaviszlek, jó? szerintem élvezetes, szellemes kisprózák sora. De ami számomra igazán „nagyot szólt”, az a legutóbbi verseskönyve, a Magas labda. A kötet nyitó- (Hangok folyója) és záróverse (Esős nyár) félelmetes, egyszerűen nem bírom kivonni magam a hatásuk alól.

– Tegyük hozzá a Porhót, hogy a rajongóknak nehogy „elmenjen a Péterkéje”. Nekem ott voltak a nagy durranások. És más?

– Egy ideje Esterházy Péter Semmi művészet című regényét vettem elő megint. És persze Kosztolányi Dezső, mondhatni, állandóan. Most az összegyűjtött hírlapi tárcáit olvastam, zseniális, túlzás nélkül mondhatom. És hogy magamat is bevonjam, a következő kötetem kéziratát is elolvastam.

– Láttam én már írót a villamoson üdvözült arccal… a saját regényét olvasni!

– Én otthon dolgoztam rajta. 

– Persze! De hagyjuk. És Esterházyt kinek ajánlod?

– Esterházy „stílusát” orvos nagynéném „kóros asszociációnak” nevezi, a „kórral” nem tudok mit kezdeni, de rendesen kigondolt asszociációi lenyűgöznek. Őt olvasva néha azt érezni, nem is olyan nehéz dolog az írás. Kosztolányi, gondolom, nem igényel különösebb kommentárt.

– Úgy látom, több vasat tartasz a tűzben.

– Ez még semmi! Mindezek mellett olykor áldozni kell az irodalomtanítás oltárán is (a gyulai gimiben), ezért mostanában, lazításképp, középsulis szöveggyűjteménybe passzírozott reneszánsz szövegeket is olvasgatok.

– Szuper, de azt inkább hagyjuk, ez egy olvasást népszerűsítő rovat, ha megengeded!

– Pardon!

 
A gyulai Szindbád: Kiss László író, a Bárka szerkesztője
 
A gyulai Szindbád: Kiss László író, a Bárka szerkesztője
 
A gyulai Szindbád: Kiss László író, a Bárka szerkesztője
Rendeld meg a Polc.hu-n! » Rendeld meg a Polc.hu-n! » Rendeld meg a Polc.hu-n! »

Olvasd el a sorozat 1. részét is! Az irodalom szakácsa, a séfek esszéistája, pazar humorú Facebook-bajnok: kattints ide, ha tudni akarod, mit olvas az író, Cserna-Szabó András! »

Könyv.lap.hu »
Irodalom.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top