Szabadidő

Mit olvas mostanában Soma Mamagésa?

Missziómnak érzem a "spirituális ébresztést", a tudatosság fontosságának terjesztését, és mindazt, ami ebben segít – mondja magáról önéletrajzában Soma Mamagésa. Naná, hogy olvasmányélményei is ebben a körben mozognak.

Mivel a legutóbbi könyvem a Jaffa Kiadónál jelent meg, szabadon válogathatok minden kiadványukból. Örülök, mert olyan könyvek jelennek meg náluk, amelyek engem érdekelnek. Különösen a Mesterkurzus sorozat – Popper Péter, Szendi Gábor, és különösen Feldmár András, akinek nem egy könyvét már újra is olvastam. Most éppen a Szabadság, szerelem címűt olvasom. Velős, egyedi gondolatok, úgyhogy még a 17 éves lányomnak is bejön. Kérdezte is: „Te, ez a Feldmár csak ennyit írt?”

Rendeld meg a Polc.hu-n!
Rendeld meg a Polc.hu-n!
Rendeld meg a Polc.hu-n!
Rendeld meg a Polc.hu-n!

A másik kedves könyvem Singer Magditól a Partitúra. Ő, ugye, Polcz Alaine-„tanítvány”, szintén a Hospice Alapítványnál dolgozik, és mestere utolsó életszakaszát követi végig ebben a könyvben. Amúgy is kedvenc olvasmányom az izgalmas, karizmatikus emberek életútja. De Polcz Alaine esete különösen érdekes, hiszen az ő szerelme Mészöly Miklóssal kivételesen izgalmas párkapcsolati minta. Mészöly egész életében folyton szerelmes lett, rendszeresen elköltözött otthonról. Alaine ilyenkor mindig tudta: „Na, Miklós most megint eltűnik két-három évre…” Aztán amikor Mészöly meghalt, végigjárta ezeket a nőket, hogy kiderítse, melyikük hogyan köszön vissza a műveiben.

De hogy ne tűnjön úgy, hogy ez a reklám helye: mostanában olvasom Sri Chinmoy könyvét a meditációs technikáiról. Ez a téma is nagyon érdekel, de ezzel a kötettel kicsit ambivalens vagyok. Például azt mondja: „Ürítsd ki a fejed, ha a gondolat megjelenik, űzd el, mint egy rossz gyereket!” Oké, de hogyan – engem éppen az érdekelne.

Rendeld meg a Polc.hu-n!
Rendeld meg a Polc.hu-n!
Rendeld meg a Polc.hu-n!
Rendeld meg a Polc.hu-n!

Persze olvasok szépirodalmat is. Legutóbb Réz András Köldök című könyvét. Ez egy zseniálisan felépített, pörgős ritmusú utópia arról, hogy mi lesz az emberiséggel, ha úgy folytatja, ahogy eddig. Tudom, hogy Réz András – akivel régóta jóban vagyunk – „médiastílusa” sokaknak megosztó (akárcsak én), de bármit is gondolnak róla, nagyon tehetséges író.

Mit olvasott mostanában Soma Mamagésa?És vajon mit olvas Vujity Tvrtko? Régi idők nagy tanúit, modern idők krónikásait – vagyis, mondhatni, a konkurenciát.
Klikk ide, ha kíváncsi vagy! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top