Szabadidő

Bor, mámor, Bénye – Fesztivál az erdőbényei kertekben

Tokaji borok, zempléni ízek, Erdőbénye borászatai, Hegyalja legjobb éttermei, dzsessz, népzene, world music, játszóház, teaház, örömzene kicsiknek és nagyoknak. A Bor, mámor, Bénye szervezői az erdőbényei kertekbe invitálják a vendégeket.

Ez a rendhagyó, több helyszínen zajló fesztivál olyannak mutatja be a borvidék kultúráját, amilyen az itt élők szerint lehetne – és lesz is. Azt szeretnék, hogy az idelátogatók sétálgassanak a falu utcáin, térjenek be a borászatok portáira, üljenek le a kertben, kóstoljanak ételeket, borokat, hallgassanak zenét, és érezzék át a vidék varázslatos hangulatát. Végigsétálva néhány utcán, mindegyik helyszínen egy kicsit más hangulattal lehet találkozni: színes kavalkáddal, igazi egyéniségekkel, és ez az egész együtt a Bor, mámor, Bénye.

Bor, mámor, Bénye – Fesztivál az erdőbényei kertekben
Borászok: Ábrahám, Béres, Csiszovszki, H. Bardon, Homonna, Illés, Karádi-Berger, Kerékgyártó, Olze-Vin, Vivamus.
Éttermek és vendéglátóhelyek: Bényei fogadó, Őskaján Restaurant, Mádi Kúria, Magita étterem, Maminti teaház, Oroszlános borvendéglő, Sárga Borház vendéglő. 

Tokaji borok, zempléni ízek

A helyi ízeket, a zempléni ételeket ugyanolyan fontosnak tartják, mint a környező hegyeken termő szőlőből készült bort. Az az álmuk, hogy néhány év múlva a zempléni erdőkben termett gomba, a helyi gyümölcsből készült lekvár, a környező réteken gyűjtött kakukkfű, a szalonna, a kolbász, a juh- és kecskesajt ugyanolyan könnyen beszerezhető legyen Erdőbényén, mint egy palack jó bor. Eközben persze nyitottak a világra, az újdonságokra is. Úgy gondolják, hogy az alapanyagok feldolgozásánál, az ételek elkészítése során bátran fel lehet használni a világban látott újításokat vagy a más vidékekről hozott ötleteket.

Bor, mámor, Bénye – Fesztivál az erdőbényei kertekben

2009-ben, amikor első alkalommal rendezték meg a Bor, mámor, Bénye fesztivált, gasztrobloggereket hívtak meg, hogy újrafogalmazzák a zempléni, hegyaljai táj hagyományos ételeit. Idén neves hegyaljai, zempléni éttermek árulják el, hogy ők mit gondolnak a helyi konyháról, a zempléni ízekről.

Bor, mámor, Bénye – Fesztivál az erdőbényei kertekben

Zenei programból is színes lesz a kínálat. Igaz, ezekért is sétálni kell majd egy kicsit: lesz akusztikusgitár-zene, népdal, templomikórus-koncert; több dzsesszkoncert, fellép Tóth Viktor, valamint a Hot Jazz Band. A Bor, mámor, Bénye családi program, így sok-sok gyerek részvételére számítanak. Őket Gryllus Vilmos koncertje, kézművesjátékok, bohócok és hagyományos népi játékok várják.

Időpont: 2010. augusztus 6–7.

További információk:
www.bormamorbenye.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top