Szabadidő

Sztárok nyugdíj nélkül

Nem csak mi magyarok aggódhatunk a boldog nyugdíjas éveinkért, hanem a hollywoodi sztárok is, ugyanis ha kémeket alakítanak, azoknak nem szokásuk megélni a nyugdíjkorhatárt, vagy ha mégis, akkor jön néhány bérgyilkos, hogy belerondítson az öregkor szépségeibe. Bruce Willis a boldog nyugdíjas évek reményében szövetkezik John Malkovich-csal, Helen Mirrennel és Morgan Freemannel a Redben.
 Red

Sztárok nyugdíj nélkülViki
Ugyan Bruce Willisen még ötven fölött is jól áll az atlétatrikó (pláne ha véres és izzadt), ezúttal mégis nélküle indult akciózni. A Redben nem a folyton pofázó cinikus, hanem a szótlan macsó formáját hozza, épp ezért a többiek, akik nem akárkik, le is játsszák a színről; Morgan Freeman, Helen Mirren és John Malkovich nyugdíjazott bérgyilkosokat játszanak, akiket Willis visszaránt a szakmába egy utolsó kalandra, hogy mentsék az irhájukat, és közben leleplezzenek egy bűnös múltú politikust. Willis kezében már megszoktuk a nagy mordályokat, de a többiekében még nem, épp ezért a Redre nem egy Bruce Willis-moziként fogunk emlékezni, hanem olyan filmként, amiben Helen Mirren gigászi távcsöves puskával lőtte az ellent, és közben milyen elegáns volt… Jó kis nyári akciómóka, télen.

Sztárok nyugdíj nélkül

Sztárok nyugdíj nélkülCsaba
Ügynökös romantikus akcióvígjátékból idén már túl sokat láttunk, ezért amikor elindult a Red a Bruce Willis és Mary-Louise Parker közti ismerkedéssel, attól tartottam, hogy egy újabb Bérgyilkosékat vagy Kéjjel-nappalt hozott a téli szél a magyar mozikba. Mielőtt azonban ebben a vonalban elmélyedhetnénk, jönnek a nagy öregek (Mirren, Freeman, Malkovich, Dreyfuss), hogy olyan iróniával és öniróniával játsszanak akcióhősöket, amit egyszerűen öröm nézni. A Rednek nincs különösebben izgalmas sztorija, nincsenek benne vaskos poénok vagy igazán emlékezetes akciószcénák, és a romantikus szál is leginkább semmilyen, mégis az elejétől a végéig lebilincseli a nézőt a könnyed, laza és játékos hangulatával, ami csakis annak köszönhető, hogy Robert Schwentke (Az időutazó felesége) rendező egy ilyen briliáns szereplőgárdát tudott összetoborozni.

Sztárok nyugdíj nélkül

Rendezte: Robert Schwentke
Szereplők: Bruce Willis, Helen Mirren, Morgan Freeman, John Malkovich, Mary-Louise Parker
Eredeti cím: Red
A film honlapja: www.red-themovie.com »
Forgalmazza: Palace Pictures
Értékelés: 3,5/5 (Viki: 4, Csaba: 3)

 Narnia krónikái – A Hajnalvándor útja

Sztárok nyugdíj nélkülViki
Ha az ember lánya megnézni a Narnia-saga harmadik epizódját, gyorsan rájöhet, hogy a nők miért vonzódnak inkább a rosszfiúkhoz (persze tisztelet a kivételnek). Azért, mert a nemes szívű hősök olyan elképesztően unalmasak, hogy őket nézve simán a szék alá ásítoztam magam, mivel a szomorú helyzet az, hogy A Hajnalvándor útjában gyakorlatilag minden szereplő nemes lelkű hős, vagy ha nem az, akkor azzá fog válni. Mindenki hangzatos bölcsességekben (vagy inkább bölcsnek szánt mondatokban) gondolkodik, és ha kell, akkor helyén van a szíve. Közben valahogy az alkotók elfelejtettek történetet vagy karaktereket (mindenki egyforma) írni, így csupán annyi történik, hogy hőseink utazgatnak egy hajóval, és néha megállnak egy szigetnél, hogy bajba keveredjenek. Dögunalom.

Sztárok nyugdíj nélkül

Sztárok nyugdíj nélkülCsaba
Ha az ember végignézi a Narnia harmadik részét, gyorsan levágja, hogy a második után a Disney miért pártolt el a franchise-tól az egyértelmű anyagi okok mellett. Nehéz úgy megszerettetni egy franchise-t, ha a szereplőgárda javát (ráadásul a szimpatikusabb felét) az író csak úgy lecseréli, ráadásul harmadik epizódként C. S. Lewis egy egyszerű road movie-t álmodott meg, ami ugyan teli van keresztény szimbólumokkal, ám mindeközben a sztori olyan halovány, hogy szinte nem is látszik. Van valami homályos katyvasz elveszett lordokról, de lássuk be, ez csak színtiszta alibizés. A Hajnalvándor útjában az igen tehetségtelen szereplők csak úgy utazgatnak, hogy aztán mindenféle furcsaság és látványos hollywoodi speciális effektus kerüljön az útjukba. Ha van egy kis szerencsénk, filmen ez már tényleg az utolsó rész lesz, és így talán soha többé nem kell látnunk minden idők legirritálóbb gyerekszínészeit.

Sztárok nyugdíj nélkül

Rendezte: Michael Apted
Szereplők: Ben Barnes, Skandar Keynes, Georgie Henley
Eredeti cím: The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader
A film honlapja: www.narnia.com »
Forgalmazza: InterCom
Értékelés: 2/5 (Viki: 2, Csaba: 2)

 Call Girl

Sztárok nyugdíj nélkülViki
Nem kell a szomszédba mennünk ahhoz, hogy olyan lányokról halljunk, akik az egyetemi tandíjat a testükkel keresik meg, és nem állnak meg a rúdtáncos témánál. Damjan Kozole szlovén filmrendező filmje egy ilyen lányról, Aleksandráról szól, aki Ljubljanában árulja a testét az egyetemi diploma és egy saját lakás reményében. A gondok persze csőstül jönnek: először egy Viagra miatt megálló szívű európai parlamenti képviselő, aztán két haragos strici, egy nehéz egyetemi vizsga és egy túl sokat tudó családi barát is megnehezíti hősnőnk sorsát. Kozole filmje nem egy vidám darab, amit a témaválasztáson kívül a szereplőválasztással is kihangsúlyoz: Nina Ivanisan végig nagyon szomorú arccal jár-kel a vásznon, és ezen a mélabún kívül mást nem is akar (vagy nem képes?) megjeleníteni. A sorscsapások sorozata végül odáig vezet, hogy a néző lelkiállapotára alaposan rányomja a bélyegét, szóval aki éppen rossz passzban van, az ne a Call Girl vetítésén próbáljon vigasztalódni.

Sztárok nyugdíj nélkül

Rendezte: Damjan Kozole
Szereplők: Nina Ivanisin, Peter Musevski, Primoz Pirnat
Eredeti cím: Slovenka
Forgalmazza: Odeon
Értékelés: 3,5/5

Sztárok nyugdíj nélkül10+1 animációs film, amit 2011-ben látnod kell
A Nők Lapja Cafe belenézett a jósgömbbe, hogy megtudja, vajon milyen filmekre lehet 2011-ben moziba vinni az egész családot? A gömb a megszokottól eltérően egy háromdimenziós képet mutatott, lévén jövőre már nem létezhet animációs film 3D nélkül. »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top