Szabadidő

7 ok, amiért fagypont alatt is érdemes kimozdulni

Ha a hőmérséklet nulla fok alá süllyed, az ember lánya/fia hajlamos begubózni egy takaró alá, és egész nap sorozatokat nézni otthon. Ebben nincs is semmi rossz, de hogy három teljes hónapunk ne csak erről szóljon, összeszedtünk néhány pompás úti célt télre, hogy ez az évszak is változatosan teljen.

1. Síelés Szlovákiában

Északi szomszédainknál is ugyanolyan élvezetes lehet a síelés, mint az Alpokban, ha nem élvezetesebb! Síparadicsomaik a jól kiépített pályáknak és Magyarországhoz való közelségüknek köszönhetik népszerűségüket. Emellett még fontos megemlíteni a kedvezőbb árakat, a magas színvonalat és az olcsó sört és becherovkát… A kitűnő minőségű szánkó-, sífutó-, túrasí- és egyszerű sípályák karbantartási szintje mára már lekörözi nyugati társait is.

7 ok, amiért fagypont alatt is érdemes kimozdulni

A síelők legkedveltebb helyszínei Szlovákia középső területein, Poprádtól északra és Lipótszentmiklós városától délre találhatóak. Az országban azok is örömüket lelhetik, akik nemcsak síelésre vágynak, hanem kirándulásra is, mivel hegyi tavakban, vízesésekben és szakadékokban gazdag nemzeti parkok tömkelege várja az idelátogató embereket. Végül a sípályák menti szlovák apartmanok, panziók és hotelek wellnessrészlegükkel regenerálják a síelés során kifáradt vendégeket.
Infó: www.sielok.hu/siterepek/szlovakia »


2. Kékestető

Magyarország legmagasabb pontját télen is érdemes látogatni, mivel a szezon itt ekkor kezdődik igazán. A snowboardosok, síelők és szánkósok számára az első hó érkezésekor már be is indult az idény, így itt az idő ellepni a pályákat. Az étterem mellett külön kicsiknek kialakított szánkópálya várja a család apróbb tagjait egy kis fenéken csúszásra, nagyobbaknak pedig lehetőségük van síiskolába járni a teljes téli szezonban.

Fotó: kekesteto.hu
Fotó: kekesteto.hu

Az itt található vendégház és étterem remek okot ad arra, hogy megmelegedjünk kicsit, és bentről, forralt bort iszogatva, megcsodálhassuk a gyönyörű mátrai panorámát, vagy nyugodt tespedtségben nézegessük az odakint fagyoskodókat.
Infó: www.kekesteto.hu »


3. Velencei karnevál

Nem is lehetne jobb programot kitalálni februárban, mint megnézni a színes-maszkos mulatságot és kicsit elfelejteni a téli szürkeséget. Itthon számos utazási iroda hirdeti kedvező árait ilyentájt Velencébe. Ezekben a napokban pompás jelmezekbe öltözött emberek fantasztikusan izgalmas hellyé varázsolják a Szent Márk teret. Az arisztokratikus hangulatú város minden pontján belebotolhatunk valamilyen szabadtéri ünnepségbe, ahol a találkák sokszor színpadi előadásokba torkollnak. A maszkok és az álarcok csodásak, de áruk méregdrága, ezeket a legjobb szuvenírboltokban (kb. 5 eurótól) lehet beszerezni, jelmezt viszont ajánlott kölcsönözni vagy saját kézzel készíteni.

7 ok, amiért fagypont alatt is érdemes kimozdulni

A tíz napig tartó karnevál ideje alatt bőven akad idő arra, hogy megcsodáljuk a város népszerű helyeit, és párunkkal gondolázzunk egyet a szűk utcácskákban. Aki ellátogat ezeken a hétvégeken Velencébe, megismerheti ezt az elvarázsolt hangulatú, romantikus várost, amelyet az év ezen szakaszában félmillió turista látogat.
Infó: www.velenceikarneval.lap.hu »


4. Mauritiusi kiruccanás

Úgy is jellemezhetnénk, hogy nyár a télben, hiszen ott akkor van a legjobb idő, amikor itthon mindenki nagykabátban didereg. Csodás a klíma, januártól márciusig érdemes iderepülni, mert akkor van a legmelegebb, és a 30 fokos hőséget biztosan értékelnénk, ha a hazai mínuszokból utazunk. Ezt a Madagaszkár melletti szigetet türkizkék tenger veszi körül, az áttetsző lagúnák és a végeláthatatlan homokos partok miatt könnyen szerelembe eshetünk vele.

7 ok, amiért fagypont alatt is érdemes kimozdulni

Szórakozásra is alkalmas hely, mivel az itt lakók háromféle kultúrából származnak, ezért többfajta lehetőség is adódik, hogy jól érezzük magunkat. Vásárolni kimondottan ajánlott a szigeten, mert itt töredék áron juthatunk hozzá termékekhez, divatmárkákhoz, melyeket helyben gyártanak, és nálunk csak borsos áron kapnánk meg. Ráadásul még attól sem kell tartanunk, hogy valaki ellopja tőlünk legújabb holminkat, hiszen itt a világon a legalacsonyabb a bűnözés.
Infó: www.mauritius.net »


5. Busójárás

Magyarország egyik legrégibb télűző karneválja a mohácsi busójárás, amit az UNESCO tavaly vett fel az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára. A tavaszváró ünnep a mohácsi sokácok hagyományőrző népszokásából ered, miszerint a maszkos busók átkelnek csónakokkal a Dunán, felvonulnak a város utcáin, koporsót eresztenek a vízre, és este egy égő máglya körül táncolnak, mindezt a tél búcsúztatására és az emberek szórakoztatására.

7 ok, amiért fagypont alatt is érdemes kimozdulni

Legközelebb jövő év március első hétvégéjén lesz lehetőségünk betekintést nyerni a 6 napos fesztivál mindennapjaiba, ami mellett még állandó kiállítások is nyílnak a városban, ilyen például a faragott búsómaszkok tárlata. A délszláv zene kedvelőit pedig nemzetiségi néptáncműsorok szórakoztatják a város főterén. Az idelátogató vendégeket népművészeti vásárok és a hidegre való tekintettel forraltbor-árusok fogadják, vigyázni csak arra kell, nehogy az ágyúk óriási robajára ijedtünkben eldobjuk meleg italunkat.
Infó: www.mohacs.hu »


6. Visegrádi bobozás

Ki ne akarna a szórakozás kedvéért villámsebesen lesiklani egy hegytetőről? Mindezt kipróbálhatjuk a visegrádi bobpályán, ahol télen és nyáron egyaránt várnak minket egy kis bobozásra. Télen az alpesi pályát használhatjuk, és mivel ebben az évszakban a bobot hó vagy eső esetén plexitetővel szerelik fel, így nem gond a zord időjárás sem. Az alpesi bobpályát 11 kanyar és 700 méteres lesiklóhossz teszi élvezetessé.

7 ok, amiért fagypont alatt is érdemes kimozdulni

A pálya használatának díjai sem eget rengetők, sőt 15 fő felett kedvezményekben részesülhetünk, így egy lecsúszásért csak 300 forintot kell fizetnünk. A bobpályáról siklás közben még rálátásunk nyílik a visegrádi várra is, amelyet a Dunakanyarral együtt szintén érdemes egyszer meglátogatni.
Infó: www.bobozas.hu »


7. Budapesti jégpályák

Elég korlátozott az idő, amit ezzel a sporttal tölthetünk, úgyhogy mindenképp érdemes korcsolyázós programot csempészni a télbe. Remek sport, felmelegít a nagy hidegben és testmozgásnak sem utolsó. Szerencse, hogy a fővárosban akad néhány korcsolyapálya, ahol kipróbálhatjuk magunkat.

7 ok, amiért fagypont alatt is érdemes kimozdulni

A legismertebb talán a városligeti műjégpálya, melynek felújításával remélhetőleg minél előbb végeznek, de ne hanyagoljuk el a többit se, mivel a budai és az újpesti műjégpályán szintén korhatárra való tekintet nélkül bárki elkezdheti a tanulást, a gyakorlottabbak pedig fejleszthetik képességeiket. A budai pályát akár családi vagy céges rendezvényekre is kiadják, a szabad időszakokban pedig bárki bemehet korcsolyázni. A program egy-egy pohár forralt borral feldobva randira is ideális.
Infó: www.budaijeg.hu »
www.jegterasz.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top