Szabadidő

20 éves az Ollókezű Edward

Gondolnánk Johnny Deppről, hogy már negyvenhét éves? És azt, hogy az Ollókezű Edward premierje óta már húsz év telt el? Tények, érdekességek és exkluzív háttérinfók a jubileum alkalmából. 15 dolog, amit még nem tudhattál az Ollókezű Edwardról!

20 éves az Ollókezű Edward1. Eredetileg az Ollókezű Edward musical lett volna, azonban az alkotók meggondolták magukat, és a hagyományosabb tündérmese forma mellett döntöttek. Majd húsz évvel később aztán Tim Burton és Johnny Depp is kiélhette musicalhiányát a Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélya forgatásán.

2.
Az Ollókezű Edward mindmáig Tim Burton rendező és Danny Elfman zeneszerző kedvenc saját alkotása. És mi van A majmok bolygója remake-jével???

3. Tim Burton először Robert Smitht kérte fel a The Cure zenekarból a filmzene megalkotására, de Smithnek akkoriban még fogalma sem volt, ki az a Tim Burton, és egyéb elfoglaltságai miatt visszautasította az ajánlatot. Testhezálló feladat lett volna, hiszen a zenész frizurája karrierje nagy részében kísértetiesen hasonlított Edwardéra.

4. A műkertészeti remekművek egy részét, melyeket Edward az ollóival megalkot a filmben, a valóságban, életnagyságban is megnézhetjük, ha ellátogatunk a New Yorkban található Tavern of the Green étterembe.

5. Johnny Depp csak 169 szót mond a 103 perces játékidő alatt. Ez 0,6 szót jelent a részéről percenként.

6. Edward mondatainak nagy részét maga Depp hajította a kukába, mivel az ő elképzelése szerint a figura nem sokat beszél, és mindig a legőszintébb, legtisztább választ adja, ha kérdezik. A figura járását Charlie Chaplin Csavargója inspirálta, és a némafilmsztár adta az ihletet részben ahhoz is, hogy Edward minél kevesebbet beszéljen.

7. Ez volt az utolsó alkalom, hogy a karrierje során főleg rosszfiúkat alakító Vincent Price-t a mozikban láthattuk, ráadásul egy olyan jelenetben búcsúzott a filmvászontól, melyben épp összeesik és meghal. A forgatás morbid pikantériáját az adja, hogy Price a jelenet közben valóban rosszul lett és összeesett, és Tim Burton pont ezt a felvételt hagyta benne a végső változatban. Persze a színész a valóságban csak három évvel később távozott az élők sorából. Nyolcvankét éves volt.

Vincent Price és Tim Burton

Vincent Price és Tim Burton a forgatási szünetben

8. A film költségvetése mindössze húszmillió dollár volt, és világszerte nyolcvanhárommillió dolláros bevételt ért el a pénztáraknál. Ebből biztosan jutott Edwardnak is a kezei megcsinálására.

9. Bár Stan Winston mindent megtett azért, hogy olyan ollókezeket készítsen Johnny Deppnek, melyekkel nem tudja megsebezni magát, azért a színész ejtett pár karcolást az arcán. Legalább annál kevesebb sebet kellett rárajzolniuk a sminkeseknek.

10. Edward szerepéért olyan nagyágyúk is harcba szálltak, mint Robert Downey Jr., Tom Cruise vagy Tom Hanks.

20 éves az Ollókezű Edward

11. Depp már sztárnak számított akkoriban a 21 Jump Street című sorozatnak köszönhetően, de Tim Burton egy részt sem látott a szériából. A szerepet végül azért adta a színésznek, mert „Johnnyt leginkább tinibálványként ismerik, és nehéz természetű, tartózkodó embernek hiszik. A magánéletben nagyon vicces, barátságos, csodálatos fickó. Normális ember – legalábbis ahogy én értelmezem a normálist –, de sötétnek, problémásnak és furcsának tartják, kizárólag a látszat alapján. Pedig ennek szinte teljesen az ellentéte. Tehát közelről érintik az olyan témák, melyek Edwardnak is fontosak: a kialakult kép, a látszat, hogy valakit homlokegyenest az ellenkezőjének tartanak, mint amilyen valójában.”

12. A stáb Miamiban talált rá arra a helyre, ami tökéletesen megidéz egy ötvenes évekbeli kertvárosi utcát. Ötven házat béreltek ki hetekre, és közülük kb. negyvenen kisebb-nagyobb átalakításokat végeztek. A stáb jó hangulata a lakókra is átragadt, akik az éjszakai forgatásokon kerti székekről piknikezve követték az eseményeket, és sokan közülük statisztának is bejelentkeztek.

20 éves az Ollókezű Edward

13. Edward figuráját Tim Burton még tinédzserkorában rajzolta meg, és ez volt az alapja Caroline Thompson forgatókönyvének. A karaktert a rendező és az író Frankenstein szörnye, valamint Pinokkió tulajdonságaiból gyúrta össze.

14. Bár Johnny Depp és Winona Ryder szerelmével teli volt a bulvársajtó, és mindez botrányoktól sem volt mentes, akkoriban még a legboldogabb periódusukat élték, és a stáb visszaemlékezései szerint kapcsolatuk kifejezetten hasznára vált a produkciónak az alakítások terén. Winona/Wino Forever!

15. A jelenetben, melyben Edward elmenekül a kertvárosból és hazaszalad a kastélyába, Depp már nagyon kimerült volt, és a nem mindennapi hőségtől kikészülve (ami kiegészült a forró bőrruha levegőtlenségével) eszméletét vesztette. Az S/M szerkók hátrányai…

Bővebben:
www.johnnydepp.lap.hu »

20 éves az Ollókezű EdwardMit olvasott mostanában Müller Péter?
Az ünnepekre jelent meg legújabb műve, az Isten bohócai. De vajon milyen könyveket forgat Müller Péter, amikor éppen nem ír? Legfrissebb olvasmányélményeiről beszélgettünk vele. »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top