nlc.hu
Szabadidő
Nők, ha könyvet írnak…

Nők, ha könyvet írnak…

Na, az majdnem olyan, mint amikor férfiak könyvet írnak. De igazából mégsem. Most pedig lássuk mindezt részletesen is, zsánerekre bontva.
Rendeld meg a Polc.hu-n!
Rendeld meg a Polc.hu-n!

Harry Kemelmann, a híres rabbis krimik szerzője valahol elárulta: eredetileg egy regényt írt egy kisvárosi zsidó közösség életéről. De az ügynöke azt mondta: ez így eladhatatlan, dobja fel egy krimiszállal, hátha úgy… És lám, világsiker lett, pedig a krimiszál elsőre valóban kicsit lelógott a történetről. Aztán a srác egyre jobban belejött, de azért a további kötetekben – hét lett a vége – is azt éreztük, hogy jobban érdeklik a kisvárosi zsidó közösségbeli kavarások, mint a mellékvonulat, vagyis a krimi.

Most ugyanezt éreztük Karin Alvtegen Árulás című története kapcsán is. Alapvetően egy szimpla félrelépési történet ez: csaj rájön, hogy a férje csalja, nagyon kiborul, hülyeségeket csinál, pasi rájön, hogy rájött, megijed, hogy nagy baj lesz, menne vissza, és hülyeségeket csinál…
Erre van ráakasztva aztán egy krimiszál, úgy nagyjából a kötet vége felé, ami egyrészt baromi kiszámítható, másrészt kicsit lelóg a fősodorról. Persze ha igazságosak akarunk lenni, el kell árulnunk: kollégánknak nagyon bejött ez a könyv. De ő ugye 16 éves kora óta boldog kapcsolatban él, neki biztos új az, amiről a könyvben olvasott. Aki túl van már egy-két (sőt…) hasonló sztorin, annak nem annyira…
Karin Alvtegen: Árulás (Animus Kiadó, 2390 Ft)

Rendeld meg a Polc.hu-n!
Rendeld meg a Polc.hu-n!

Hasonló érzésünk volt, amikor a kezünkbe került Karen Rose Érints meg! című opusza. A fülszöveg szerint a hölgy a romantikus thriller műfajának legjobbja. Korábbi munkáihoz nem volt szerencsénk, de ebből a kötetből azért sejtjük, hogy ez mit jelent. Adott egy krimiszál – bár jelen esetben nem mellék-, hanem főcsapás –, de ennél fontosabb, hogy úgy 30-40 oldalanként a hősök 4-5 oldalon keresztül rettenetes nagyokat szeretkeznek.

Ilyen lehet, feltesszük, egy igazi Júlia-regény is, csak ott a doki jön össze az ápolónővel, itt meg a gyanúsított a nyomozóval. Bár annyiban finomítanánk ezen az állításon, hogy ezektől a hosszú, szaftos és biztos nagyon romantikus szexjelenetektől eltekintve egy nagyon jó kis pszichothriller ez – egy pszichiáterről, akit valaki ki akar készíteni azzal, hogy pácienseit az öngyilkosságba üldözi. És igazából ezek a jelenetek sem annyira zavaróak, hisz mi például úgy a második után ezeket a részeket nemes egyszerűséggel átlapoztuk, és így minden nagyon rendben volt…
Karen Rose: Érints meg! (Ulpius Ház, 3999 Ft)

És ha már romantika: itt van Ugron Zsolna Úrilányok Erdélyben című műve. A szerzőről annyit kell tudni, hogy egy történelmi erdélyi arisztokrata család sarja, aki Pesten dolgozott a médiában, majd összejött egy másik történelmi erdélyi családból származó arisztokrata hölgy és egy bengáli arisztokrata gyermekével, akivel visszaköltözött a visszakapott erdélyi kastélyba, és gazdálkodnak a visszakapott erdélyi birtokon.
A történetről meg annyit: egy történelmi erdélyi arisztokrata család sarja, aki Pesten dolgozik a médiában, összejön egy másik történelmi családból származó erdélyi arisztokrata hölgy és egy bengáli arisztokrata gyermekével, akivel visszaköltözik a visszakapott erdélyi kastélyba, és gazdálkodni kezdenek a visszakapott erdélyi birtokon… Szóval az alapsztori elég szimpla kis szerelmi történet, viszont maga a miliő – a világban szétszóródott erdélyi arisztokrácia világa, ami a szerző szerint is kicsit olyan, mint Atlantisz, tudniillik egy elsüllyedt világ – ad egy olyan bájos kulőr lokált a történetnek, hogy hiba lenne kihagyni.
Ugron Zsolna: Úrilányok Erdélyben (Ulpius Ház, 3499 Ft)

Rendeld meg a Polc.hu-n!
Rendeld meg a Polc.hu-n!
Rendeld meg a Polc.hu-n!
Rendeld meg a Polc.hu-n!

 

De hogy teljesen más vizekre evezzünk: nemrégiben megjelent a német történésznő, Heike B. Görtemaker munkája, az Eva Braun – Életre halálra Hitlerrel. Amit a szerző azzal kezd: milyen különös, hogy sosem született komoly mű erről a nőről, aki mégiscsak 1929-től haláláig volt a Führer mellett. Aztán abból, ami a következő 300 oldalon jön, kiderül, hogy miért nem… Egyrészt mert amúgy sem sok mindent lehet a nőről tudni, viszont amit tudni lehet róla, abból az derül ki, hogy hiába húzott le annyi évet Hitlerrel, sok befolyása nem volt a történelem alakulására. De hogy megint  csak elkerüljük az egyoldalúság vádját, azért azt is el kell mondanunk: mivel Eva Braun alapvetően Berchtesgadenben, a privát körben volt Hitler mellett, arról azért sokat megtudhatunk, hogy milyen volt az élet ebben a hitleri „családi körben”, amibe igen kevesen nyertek bebocsátást. Tehát ezért mindenképp érdemes elolvasni a könyvet.
Heike B. Görtemaker: Eva Braun (Noran Kiadó, 3490 Ft)

És akkor még egy könyvet ajánlunk, amit mindenképpen érdemes elolvasni: Suzanne Collinstól a Futótüzet. Ez az Éhezők viadala folytatása. Aki nem olvasta az előbbit, annak persze ez nem mond semmit. De neki nem is ajánljuk, hogy belevágjon ebbe a kötetbe, mert anélkül úgysem érti. Aki viszont olvasta, annak ezzel mindent elmondtunk. Köztes megoldásként csak annyit: ez a trilógia (mert még van egy kötet, ami majd egyszer megjelenik magyarul) kicsit Legyek ura, kicsit Battle Royale – és nem véletlenül lett akkora világsiker, mint azok. Szóval szerintünk kötelező olvasmány. Ja, és hogy el ne felejtsük: bár a fülszöveg szerint ez egy ifjúsági regény, ez ne vezessen félre minket. Jelen sorok szerzője már nem az a kifejezett „ifjúság”, mégis nagyon élvezte mindkét kötet minden sorát…
Suzanne Collins: Futótűz (Agave könyvek, 2980 Ft)

Rendeld meg a Polc.hu-n!
Rendeld meg a Polc.hu-n!
Rendeld meg a Polc.hu-n!
Rendeld meg a Polc.hu-n!

 

És hogy meglegyen a keretes szerkezet, egy pillanatra még visszatérnénk a skandináv női krimiírókhoz. Jelesül „a svéd krimi koronázatlan királynőjéhez” – ahogy a fülszöveg fogalmaz –, Camilla Läckberghez. Pontosabban második magyarul is megjelent kötetéhez, A prédikátorhoz. Mondhatnánk, hogy biztos a szerző neme teszi, hogy a főcsapás itt is egy zavaros család, a maga vérfertőző viszonyaival és a múlt sötét bűneivel, de ha ezt mondanánk, az hülyeség lenne. Ugyanis a skandináv krimik esetében ez amolyan kulőr lokál – ahogy fentebb is fogalmaztunk. És hogy még egyszer ismételjük önmagunkat: ez a könyv is a muss kategóriába tartozik. Persze csak annak, aki bírja a zord, fagyos és sötét északi krimiket, amelyek témája egy zavaros család, a maga vérfertőző viszonyaival és a múlt sötét bűneivel.
Camilla Läckberg: A prédikátor (Animus kiadó, 2790 Ft)

Nők, ha könyvet írnak…A 22 legjobb szakácskönyv

Akár a saját gyomrod is megajándékozhatod ezekkel az „ínycsiklandozó” könyvekkel. A legjobbakból válogattunk! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top