Szabadidő

Unalomból hősködők

A januári filmválaszték láttán még az is könnyen elalszik, aki pár kanna kávéval próbálja ébren tartani magát. A héten mindössze egy szuperhősös és egy misztikus mozipremier tesz kísérletet arra, hogy nyitva tartsuk a szemeinket, kevés sikerrel.
 Zöld darázs

Unalomból hősködőkViki
Michel Gondry azon kevés rendezők egyike, aki a műveiben képes megőrizni valamit abból az ártatlanságból és játékosságból, ami szinte csak a gyerekek gondolkozásmódjára jellemző. Mindemellett végtelenül romantikus lélek, aki az Egy makulátlan elme örök ragyogása és Az álom tudománya képében az utóbbi tíz év legegyedibb és legszívmelengetőbb szerelmes mozijait tette le az asztalra. Először nem kicsit ijedtem meg, amikor megláttam, hogy ő is hollywoodi szuperhősös mozira adta a fejét, de aztán utánaolvasva rájöttem, hogy a Zöld darázs afféle szerelemgyerek nála, hiszen már tizennégy évvel ezelőtt is készült a megfilmesítésére, csak akkor valahogy nem jött össze. A második esélyt már nem szalasztotta el, de az eredmény némileg csalódást keltő. Bár kétségtelenül jó érzés végre egy olyan szuperhőst nézni, aki puszta unalomból, brahiból vág neki a város éjszakai megtisztításának, és a nyolcvanas évek buddy movie-jainak (48 óra, Halálos fegyver…) szellemét is jó érzékkel idézik meg, de összességében a Zöld darázs túl súlytalan és túl semmilyen ahhoz képest, hogy egy Michel Gondry ült a rendezői székben.

Unalomból hősködők

Unalomból hősködőkCsaba
Ha valaki azt hiszi, hogy Hollywoodban simán odaadnak kilencvenmillió dollárt egy rendezőnek, és aztán hagyják, hogy a saját álmait valósítsa meg belőle, az nagyot téved. Vannak persze kivételek, de Michel Gondry nem tartozik közéjük. Ennek köszönhetően a Zöld darázs nem egy Michel Gondry, hanem egy Seth Rogen-film. Az enyhén túlsúlyos amerikai komikus nemcsak a főszerepet játssza, hanem részben a forgatókönyvet is ő írta, így a harmincas évekbeli rádiójátékból és későbbi képregényből készült mozi leginkább az ő ízlésvilágát tükrözi. A film legszórakoztatóbb percei is azok, amikor a milliomos playboyt játszó Rogen újdonsült társával, a Katót alakító Jay Chouval ökörködnek azon, milyen lenne szuperhősnek lenni, de fogalmuk sincs arról, hogyan is kéne csinálni. Sajnos a film második felére valódi szuperhőssé válnak, és innentől a Zöld darázsban már csak autós üldözések és lövöldözések váltják egymást. Cameron Diaz és Christoph Waltz szerepeltetését pedig végképp nem értjük, mivel ilyen halovány szerepekre kár volt ekkora neveket szerződtetni.

Unalomból hősködők

Rendezte: Michel Gondry
Szereplők: Seth Rogen, Jay Chou, Cameron Diaz, Christoph Waltz, Tom Wilkinson
Eredeti cím: The Green Hornet
A film honlapja: www.sonypictures.com/movies/thegreenhornet »
Forgalmazza: InterCom
Értékelés: 3/5 (Viki: 2,5, Csaba: 3)

 Boonmee bácsi, aki képes visszaemlékezni korábbi életeire

Unalomból hősködőkViki
Túl azon, hogy a filmfesztiválok számos izgalmas filmre hívják fel a figyelmünket, melyek komolyabb marketing híján csak nehezen jutnak el a nézőkhöz, azért valljuk be, hogy az ottani zsűritagokat gyakran csak a kultúrsznobizmus mozgatja, amikor fődíjat adnak egy-egy érthetetlen és a közönség számára élvezhetetlen filmnek. Valószínűleg hasonló motivációk mozgatták tavaly a Tim Burton vezette cannes-i zsűrit is, amikor az Arany Pálmát ennek a thai filmnek adták, ami azon kívül, hogy szép képeket tartalmaz, filmként teljesen követhetetlen. Legalábbis egy keleti miszticizmusban és buddhizmusban járatlan ember számára mindenképp. Itt van a haldokló Boonmee bácsi, akinek a halála előtt sorra jelennek meg elhunyt rokonainak szellemei (mondjuk óriásmajommá átalakulva), sőt még egy hal is kielégít egy nőt a tavacskában, de ezt a filmet egyszerűen nem nagyon tudjuk mire vélni.

Unalomból hősködők

Unalomból hősködőkCsaba
Apichatpong Weerasethakul igazi fesztiválkedvenc rendező, aki már egy 2004-es filmjével, a Tropical Maladyvel is elnyerte a cannes-i zsűri nagydíját, és annak ellenére, hogy thai nyelven készíti filmjeit otthonában, sorban állnak nála az európai befektetők, hogy koprodukcióba fektessék a pénzüket. Ez már csak azért is érdekes, mert Weerasethakul a munkáiban meg sem próbálja az európai ember számára fogyaszthatóvá tenni a filmjeit. Legújabb munkája már annyira a thaiföldi hagyományokra, a szellemek mindenütt jelen lévő energiáira fókuszál, hogy a filmet nézve inkább csak zavarba lehet jönni, mintsem érteni azt, amit látunk. Persze ha valakinek az jelenti az egzotikumot, hogy nem érti azt, amit lát, akkor érdemes vele próbát tenni, minden más esetben azonban egy kisebb dührohamot előzünk meg azáltal, hogy az ilyen filmeket inkább meghagyjuk a filmfesztiválok zsűrijeinek.

Unalomból hősködők

Rendezte: Apichatpong Weerasethakul
Szereplők: Thanapat Saisaymar, Geerasak Kulhong, Natthakarn Aphaiwonk
Eredeti cím: Lung boonmee raluek chat
Forgalmazza: Cirko Film – Másképp Alapítvány
Értékelés: 2/5 (Viki: 2, Csaba: 2)

Unalomból hősködőkEgy színésznő és más drogok: interjú Anne Hathaway-jel 

Az egzotikus szépségű, Oscar-díjra jelölt színésznő, Anne Hathaway új filmje, a Szerelem és más drogok kapcsán beszélt a forgatás pikáns részleteiről és sármos partneréről, Jake Gyllenhaalról. »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top