Szabadidő

5 színdarab, amit látnod kell

Marozsán Erika újra itthon, méghozzá főszerepben, Eszenyi Enikő egy eszméletlen vígjáték premierjében, Székhelyi József pedig egy világháborús komédiában. Újdonságok színházfronton.
 Cabaret
– Centrál Színház –

Ilyen-olyan feldolgozásban valószínűleg mindenki találkozott már a híres musicalklasszikussal, hiszen több mint negyven éve újra és újra meghódítja a világ színpadait. A Centrál Színház előadása viszont több szempontból is különleges: egyrészt a rendező-koreográfus szerepében Bozsik Yvette tetszeleg, másrészt hosszú idő után Marozsán Erika újra magyar színpadon játszik benne. A New Yorkban élő színésznő, aki szintén a balettintézetben kezdte pályáját, nem tudott ellenállni a kísértésnek, amikor Bozsik Yvette felkérte a musical főszerepére. És ha ez még nem elég, partnere Csányi Sándor lesz. A darab másik női főszerepét Básti Juli játssza, partnere a színpadon Haumann Péter.

Fotó: Horváth Judit
Fotó: Horváth Judit

A történet mindenkinek ismerős: Berlin, a húszas évek vége, a nappalok szürkék, az éjszakák színesek. A kabaré a bohémok paradicsoma, folyik a pezsgő, a füstöt vágni lehet, mámoros szerelmek születnek, a lányok gyönyörűek, de még a fiúk is, a zenekarról nem beszélve. A kabaré a hely, ahol füstön át a csúnya megszépül, ahol a legvadabb fantáziák is valóra válnak, ahol az éjszakai én nyelvet ölt a nyárspolgárnak, és ahol nincs sok esély a happy endre. Ebbe a zárt világba érkezik egy magányos, fiatal utazó, útitársa lesz a nagy manipulátor, a Konferanszié, és maga a romlatlan bujaság, az örök nő, Sally Bowles…
A rendpárti politika azonban az életöröm metropoliszát sem kíméli…

A darab címe: John Kander – Fred Ebb – Joe Masteroff: Cabaret – musical
Az előadás időtartama 2 óra 35 perc egy szünettel.
Rendező-koreográfus: Bozsik Yvette
Premier: 2010. december 31.
Következő előadások: 2011. január 30. , február 6., 9., 20., 23. 
A színház címe: Centrál Színház, 1065 Budapest, Révay u. 18.
Honlap: www.centralszinhaz.hu »

 Az öldöklés istene
– Vígszínház –

A világhírű magyar származású francia írónő, Yasmina Reza 2009-ben minden jelentős írói díjat besöpört ezért a művéért, így a legjobb új vígjátéknak járó Laurence Olivier-díjat és a tekintélyes Tony-díjat is. A metsző humorú vígjátékot először a Vígszínház közönsége láthatja Kamondi Zoltán rendezésében és négy kiváló színész (Eszenyi Enikő, Börcsök Enikő, Kern András, Epres Attila) tolmácsolásában.

Az öldöklés istene nyugodt, kifinomult társalgással kezdődik: két házaspár kulturáltan próbál rendezni egy kínos ügyet, miszerint egyikük gyermeke kiverte a másik pár gyermekének két fogát. Ez ugyebár bárkivel megeshet, a békés beszélgetés azonban elfajul, elszabadul a pokol, és „az öldöklés istene” mindent a feje tetejére állít. A sztori rosszul is végződhetne, de szerencsére egy kegyetlenül szórakoztató vígjátékkal van dolgunk, amely bravúros játéklehetőséget kínál a színészeknek, nekünk pedig önfeledt kikapcsolódást.

Színházi premierek

A darab címe: Yasmina Reza – Az öldöklés istene (színmű egy részben)
Rendező: Kamondi Zoltán
Premier: 2011. január 8.
Következő előadások: 2011. január 26., 28., február 1., 2., 7., 9., 10., 18., 22.
A színház címe: Vígszínház, 1136 Szt. István krt. 14.
Honlap: www.vigszinhaz.hu »

 Te furcsa katona!
– Karinthy Színház –

Moldova az egyik legolvasottabb magyar író. Eredetileg drámaírónak készült. Úgy tíz-tizenöt évente ír is egy darabot. Most a Karinthy Színháznak írt egyet. Egy olyan valódi „moldovásat”. A cselekmény is jellegzetesen az: a háború utolsó napjaiban játszódó röhögtető történet. Hogy ez ellentmondás? Hát éppen ez az, amitől annyira „moldovás”.
A nemcsak vicces, hanem minden percében izgalmas darab 1944 szilveszter estéjén játszódik egy színházban, ahol éppen Az égbolt királyai című népszerű náci operett-előadásra készülnek. Moldova a tőle megszokott humorral és iróniával mutatja be a háborúvégi rendszerváltozást és az azt követő szép új világot Magyarországon. A remek figurák és színpadi helyzetek, a színház a színházban örök kettőssége és az átöltözések kavalkádja szórakoztató színházi estét ígérnek, amely még egy kis történelmi tanulsággal sem marad adósunk. Főszerepben Timkó Eszter és Székhelyi József.

Fotó: Major Attila
Fotó: Major Attila

A darab címe: Moldova György – Te furcsa katona! (komédia 2 részben)
Rendező: Karinthy Márton
Premier: 2010. november 26.
Következő előadások: 2011. január 23., 30., február 4., 19.
A színház címe: Karinthy Színház, 1118 Budapest, Bartók Béla út 130.
Honlap: www.karinthyszinhaz.hu »

 Macskadémon
Madách Színház–

 

Fotó: Marjai Judit
Fotó: Marjai Judit

Nevetés, könnyek, borzongás: ez a Macskadémon. Műfaja szerint horror vígmusical, és a borzongáson túl: rettenetesen szórakoztató.

Hallottatok már a Macskadémonról? Ugye, még nem… Pedig bármelyik házba beköltözhet, ahol él egy magányos, vagy legalábbis boldogtalan nő. A Macskadémon története nem új keletű, az ókori Tibetig nyúlig, ahol azt tartották, hogy ha Macskadémon telepedik egy házba, szerelmes lesz a ház úrnőjébe, és mindent megtesz azért, hogy a szívét birtokolja. Ha kell, bárki és bármi alakját felveheti, pusztít és rombol maga körül. És ha úgy látja, hogy a terve kudarcba fulladna, elpusztítja magát a szerelmét is, és odébbáll új áldozatot keresni. A Macskadémon érzékeny a bennünk lakó rosszra, kifürkészi a félelmeket, tobzódik az emberi hibákban.

Történetünk Budán, egy négylakásos társasházban játszódik, itt él Borbála, a jobb napokat látott úrihölgy (ma már zsugori karikatúrája egykori önmagának), Máté bácsi, a reménytelen alkoholista, és András, a szépreményű író, aki manapság már csupán ócska újságcikkek írásával és depressziója ápolgatásával élteti magát. A negyedik lakás évek óta üresen áll a rémületes pletykák miatt (aki itt lakott, vagy meghalt, vagy szörnyű betegségekben sorvadozott) senki nem akar beköltözni. Orsi, a kerekded és határozatlan szingli mit sem tud a szóbeszédből, jóhiszeműen beköltözik, kiscicájával, Rigóval együtt. Több se kell a Gonosznak – látja a könnyű prédát, le is csap azonmód. Sűrűsödnek a baljós jelek: hirtelen megőszült hajcsomók a lefolyóban, agresszív svéd barátnő, az egykori Fjordok Szépe rémisztget, mindenki egyre mélyebbre süllyed a saját bajában. A Macskadémon persze így erősödik, míg végül hatalmassá, legyőzhetetlenné tombolja át magát! Hogy legyőzhető-e ennyi rossz? A darabból kiderül. A sötét humorú előadást remek dalok színezik, melyeket a fiatal zeneszerző, Bella Máté komponált. Tudunk-e nevetni, amikor zongoráznak az idegeinken? Tudjuk-e, miért jó a depresszió? Általában mennyi gyulai kolbászt eszünk meg egyszerre? És akinek ez sem elég, daloljon végig egy lakógyűlést, és fogadjon örökbe egy fekete macskát…
A musical a Madách musicalpályázat harmadik helyezettje.

A darab címe: Karafiáth Orsolya – Bella Máté: A Macskadémon (horror vígmusical – felolvasóest)
Rendező: Harangi Mária
Premier: 2011. február 18., 19.
A színház címe: Madách Színház (Tolnay Szalon), 1073 Budapest, Erzsébet krt. 29–33.
Honlap: www.madachszinhaz.hu »

 Csipkerózsika jégmese
– Jégszínház–

Gondoltunk a legkisebbekre is: a Jégszínház igazi különleges élmény lehet nekik (na meg nekünk is): megelevenedett mesealakok, fantáziadús maszkok, magával ragadó dallamok, látványos díszletek repítenek el bennünket meseországba.

A Csipkerózsika a Grimm testvérek klasszikussá vált meséjének és Csajkovszkij fülbemászó zenéjének felhasználásával, két felvonásban látható a Jégszínházban. A mese főhőse a szépséges hercegnő, akit születésekor átokkal sújt a gonosz boszorkány: az átok szerint még mielőtt felnőtt lesz, egy mérgezett tű szúrása kioltja életét. A kis hercegnő sorsát apja hat tündérre bízza, akik mindent elkövetnek, hogy ne teljesedjen be az átok, de hiába. A bajt elkerülni ők sem tudják, csupán enyhítik az átkot: amikor a hercegnő megszúrja magát, nem hal meg, hanem mély álomba szenderül, amelyből csak egy herceg szerelmes csókja ébresztheti fel.

Színházi premierek

A darab címe: Csipkerózsika
Következő előadások: 2011. január 29., február 5., 12., 26.
A színház címe: Nemzeti Jégszínház, 1146 Budapest, Istvánmezei út 6.
Honlap: www.jegszinhaz.hu »

Színházi premierek7 menő síterep egynapos kiruccanásokhoz
Már javában tombol a síszezon, igaz, a hazai hóviszonyok épp rácáfolnak erre a kijelentésre. Mi azért összegyűjtöttük, hova érdemes elautózni, ha egy kis síelésre vágyunk. »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top