Szabadidő

Dupla romantika Natalie Portmannel

A mozik már javában a Valentin-napi párocskákra gyúrnak, így Natalie Portmant a hattyús filmje előtt egy Ashton Kutcher-es romkomban, valamint egy New Yorkhoz intézett egyedi szerelmi vallomásban is megcsodálhatjuk.

Csak szexre kellesz

Duplaromantika Natalie Portmannel

Nem rém rendes, hanem modern család » 

Viki

Duplaromantika Natalie PortmannelA régi környékben Natalie Portman már megmutatta, hogy a romkom műfaja sem áll távol tőle, de azt nem hittem volna, hogy a nagyon jóképű, mégis enyhén kínos Ashton Kutcherrel képes lesz jó párost alkotni, márpedig ez történt. A Csak szexre kelleszben az a jó, hogy megfordítja a hagyományos felállást: itt a szereplők rögtön szexszel kezdik, amiből csak később alakul ki a szerelem és a bonyodalmak. Persze láttunk már hasonlót (Szerelem és más drogok), de a karakterek jók, a dumák viccesek, és ugyan a konfliktuskanyarítás nem az alkotók erőssége (a féltékenységre/megcsalásra épülő jelenetek a film mélypontjaihoz tartoznak), ezt a filmet nagyon könnyű megszeretni.

Duplaromantika Natalie Portmannel

Csaba
Duplaromantika Natalie PortmannelAshton Kutcher az egyik jelenetben úgy mutatja be Natalie Portmant az egyik szomszédjának, hogy „Mi szexpajtások vagyunk. Barátok, akik szexelnek egymással”, amire gyorsan az a válasz érkezik, hogy „Az nem létezik”. A Csak szexre kellesz teljes története erre a rövid, de velős beszélgetésre épül, és bár ugyanannyira kiszámítható, mint bármely más műfajtársa, valahogy érződik rajta, hogy a rutin mellett az alkotók a szívüket is beletették. Kevin Kline, a fia exeivel kavaró apuka szerepében olyan dumákat nyom, melyek bármelyik kiégett rocksztár szájából jól hangzanának, de bármilyen szomorú beismerni, a helyzet az, hogy ez a film az Ashton Kutcher és Natalie Portman között meglévő kémia miatt működik igazán.

Rendezte: Ivan Reitman
Szereplők: Natalie Portman, Ashton Kutcher, Kevin Kline, Lake Bell
Eredeti cím: No Strings Attached
A film honlapja: www.nostringsattachedmovie.com »
Forgalmazza: UIP-Duna Film
Értékelés: 4/5 (Viki: 4, Csaba: 3,5)

 London Boulevard

Viki

Duplaromantika Natalie PortmannelKen Bruen azonos című regényét az egyik legjobb gengszteres könyvnek tartják, de ha a tétel megerősítéséhez a filmet vennéd elő segítségül, nagyot hibázol, mert bizony a mozgóképes változat elég haloványra sikeredett. Colin Farrellt imádtam az Erőszakik bérgyilkosaként, de most egy hasonló szerepkörben sajnos nem tud nagyot domborítani, ami elsősorban a céltalan forgatókönyvnek köszönhető, ami egyszerre próbálja megidézni a klasszikus Alkony sugárútból a filmsztár–átlagember kapcsolatot, és próbálja belekeverni a már lerágott csontnak számító „a gengszter jó útra akar térni, de a környezete nem engedi” sablonba. A szerelmi szál halovány és átélhetetlen, a gengsztervonalat ezerszer láttuk már, és az egészben a legszomorúbb, hogy az egészet az a William Monahan követte el, aki A tégla című gengszterfilm forgatókönyvéért Oscar-díjat kapott.

Duplaromantika Natalie Portmannel

Duplaromantika Natalie PortmannelCsaba
A Londonban játszódó gengszterfilmek kicsit mindig mások, mint az amerikaiak. Az angol főváros egyedi hangulattal bír, és ezeken a figurákon sokkal jobban érződik a gyári szalagsorok és az utca pora, mint az amerikai társaikon. Ha egy rendező ezt a hangulatot jól idézi meg, akkor már félig nyert ügye van, márpedig William Monahan az atmoszférateremtéshez és a cool filmzenék kiválasztásához igazán ért. A London Boulevard hangulata miatt még azt is könnyen megbocsátjuk, hogy a szokás szerint gyenge Keira Knightley-t tette meg női főszereplőnek, és hogy a kiváló atmoszférán kívül semmit nem tudott hozzátenni egy már túl sokszor látott gengsztersztorihoz.

Rendezte: William Monahan
Szereplők: Colin Farrell, Keira Knightley, David Thewlis, Ben Chaplin
Eredeti cím: London Boulevard
Forgalmazza: Fórum Hungary
Értékelés: 2,5/5 (Viki: 2, Csaba: 3)

 New York, I Love You

Duplaromantika Natalie PortmannelViki

Jobb későn, mint soha. Valentin napjára időzítették itthon a New Yorkhoz szóló szerelmi vallomás, a New York, I Love You című 2009-es film premierjét, ami a Párizs, szeretlek című mozi koncepcióbeli folytatása. A producerek koncepciója pedig az lenne, hogy fognak sok-sok ismert rendezőt és színészt, akiknek adnak kamerát és pénzt, és megkérik őket, hogy forgassanak kisfilmeket a városról, és a városban élőkről. A koncepció kezd beérni, mert amíg a párizsos filmben még volt vámpírmozitól kezdve haldoklós drámáig minden, addig a New York-os epizód egyértelműen a párkapcsolatokra fókuszál, és a szereplők is ki-bejárnak a történetek között, ami a sok kis történetnek ad egyfajta folytonosságot. És bár a háttér, New York ezúttal kevésbé hangsúlyos, mint a benne megforduló szereplők, de talán pont ettől sikerült jobban az elődjénél. Kíváncsian várjuk, hogy Budapest mikor kerül sorra…

Duplaromantika Natalie Portmannel

Duplaromantika Natalie PortmannelCsaba
A szkeccsfilmekkel az a baj, hogy bármilyen erős koncepcióra is épülnek fel, a sok különböző alkotó miatt a színvonal mindenképp hullámzó lesz. Ugyanakkor pont ez a jó is bennük: ha egy részt nagyon unsz, akkor se tart a dolog kb. öt percnél tovább, hiszen rögtön kezdődik egy újabb epizód újabb esélyekkel. A New York, I Love You-ban a színvonalhullámzás korántsem bántó, és érdekes módon pont azok a rendezők teljesítenek különösen jól, akiktől kevésbé várnád (Brett Ratner vagy a rendezőként bemutatkozó Natalie Portman). A nagyon elemelt, álomszerű darabok nem működnek, de az utcai életképek (pl. amikor Ethan Hawke az utcán ismerkedik egy prostival, vagy a két nyugdíjas sétája…) szinte mind kiválóak. Csak az a baj, hogy a végefőcím legördülése után a legszívesebben egyből rendelnénk is a repjegyünket New Yorkba…

Rendezte: Mira Nair, Fatih Akin és sokan mások
Szereplők: Ethan Hawke, Shia LaBeouf, Bradley Cooper, Natalie Portman
Eredeti cím: New York, I Love You
A film honlapja: www.newyorkiloveyouthemovie.com »
Forgalmazza: Mokép
Értékelés: 3,5/5 (Viki: 4, Csaba: 3)

 Egy jobb világ


Duplaromantika Natalie PortmannelViki

Susanne Biert lassan már melodrámakirálynőnek is kikiálthatjuk. A dán rendezőnőnél senki nem ért jobban a házassági és családi problémák megjelenítéséhez, és húsba vágó filmjeivel (Testvéred feleségét, Esküvő után) ügyes érzékkel feszegeti a párkapcsolatok sarokköveit, ahol nála az események mellékszereplői (pl. a válást megszenvedő gyerekek) ugyanolyan fontos szerepet kapnak, mint a főszereplők. Az Egy jobb világon már érződik a korábbi hollywoodi kiruccanás (A tűz martaléka) eredménye, hiszen a végkifejlet jóval optimistább és reményt keltőbb, mint azt korábban megszokhattuk, de Bier ezúttal is a családok boncolásával foglalkozik, ám ezúttal egyszerre kettővel, és most kivételesen arra helyezve a hangsúlyt, hogy a gyerekek hogyan élik meg a szüleikkel való problémákat. Igazi tézisfilm ez, ami megmutatja, hogy az erőszak erőszakot szül, és bár a tanulságai unalmasak, az odáig vezető út afrikai és dániai szála is nagyszerűen sikeredett. Nem csoda, hogy megkapta a legjobb külföldi filmnek járó Golden Globe-ot.

Rendezte: Susanne Bier
Szereplők: Ulrich Thomsen, Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm
Eredeti cím: Hævnen
A film honlapja: www.sonyclassics.com/inabetterworld »
Forgalmazza: Cirko Film – Másképp Alapítvány
Értékelés: 4/5

 Fehér nászéjszaka


Duplaromantika Natalie PortmannelCsaba

Baltasar Kormákur szorgalmas alkotó. Nem is volt olyan rég, hogy hazánkban járt a Titanic Filmfesztiválon a Fehér nászéjszakával, azóta már még egy filmjét bemutatták, egyet hamarosan bemutatnak, egy még újabbat pedig éppen most forgat. A fáradhatatlan izlandi filmes az izgalmas Vérvonal című thriller után Csehov Ivanovjának sajátos izlandi változatával állt elő, melyben Jón, az irodalomprofesszor készül elvenni egyik volt diákját feleségül. A lakodalomból és az előkészületeiből persze jókora káosz lesz, már-már Kusturica módra, Kormákur ügyesen egyensúlyoz a dráma és a vígjáték között, de összességében ez a munkája már korántsem annyira karakteres, mint amiket korábban megszokhattunk tőle.

Duplaromantika Natalie Portmannel

Rendezte: Baltasar Kormákur
Szereplők: Hilmir Snaer Gudnason, Margrét Vilhjálmsdóttir, Jóhann Siguroarson
Eredeti címe: Brúdguminn
Forgalmazza: Szimpla Film
Értékelés: 3/5

 Gnómeó és Júlia

Shakespeare szerelmes klasszikusának betétdalait ezúttal Elton John komponálta, de mégsem ez a legkülönlegesebb ebben az új adaptációban, hanem az, hogy a szereplői kerti törpék, akik 3D-ben viselnek háborút a jószomszédság ellen, de a gyermekek szívét nem szennyezheti be holmi viszály, és egymásra találnak. Mindez a Shrek 2 rendezőjének tálalásában.

Duplaromantika Natalie Portmannel

Rendezte: Kelly Asbury
Eredeti címe: Gnomeo & Juliet
A film honlapja: www.gnomeoandjuliet.com »
Forgalmazza: Palace Pictures

 Három majom

Servet, Eyüp főnöke az éjszaka közepén ébreszti fel telefonhívásával sofőrjét, hogy szívességet kérjen tőle. A választásokon induló politikus éjszaka elütött egy embert, és ha kitudódna tette, lemondhatna politikai karrierjéről. Ezért azt kéri Eyüptől, hogy vallja be helyette a bűntettet és vállalja érte a börtönbüntetést. A szívesség fejében természetesen nem kis anyagi kártérítést ígér, valamint fizetését továbbra is utalja majd családjának, hogy ne szenvedjenek hiányt semmiben. Azzal, hogy az apa igent mond a kérésre, a háromtagú család élete kizökken a jól megszokott kerékvágásból. Társadalomkritikus mű a törököktől.

Rendezte: Nuri Bilge Ceylan
Szereplők: Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan, Ercan Kesal
Eredeti címe: Üç maymun
Forgalmazza: Mozinet

 Örvény

Dokumentumfilm a legszegényebbekről. A film főhőse egy tizenkét éves fiatal lány, Lulu, aki folyton megszökik az iskolából. Az osztálytársai között idegenül érzi magát, a családjában pedig egy feladat vár rá minden nap: ellátni a kisebbeket. Jelene sivár, jövője kilátástalan. Olga, aki a közeli családsegítő részéről látogatja a családot, tehetetlennek érzi magát. Lulu története akkor vesz döntő fordulatot, amikor nemcsak az iskolából, hanem a faluból is elszökik.

Duplaromantika Natalie Portmannel

Rendezte: Szekeres Csaba
Forgalmazza: Hunnia

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top