Szabadidő

Ghymes-koncert: szombaton debütál a Babám

Szikraszemű című friss stúdióalbuma mellett egy vadonatúj számot is előad március 5-i lemezbemutató koncertjén a Ghymes; a Babám című dalnak a Budapest Kongresszusi Központban lesz a premierje.
Ghymes: a tavalyi album után újabb dal a lemezbemutató koncertre

Mit olvas Szabó T. Anna költő? »

Az egyik legnépszerűbb magyar világzenei formáció, a felvidéki Ghymes tavaly októberben adta ki tizennegyedik stúdióalbumát. A Szikraszemű című anyag ihletője Dózsa György parasztvezér volt, és annak a táncjátéknak a zenéjén alapult, amelyet 2010 nyarán a Szegedi Szabadtéri Játékokon mutattak be Zsuráfszky Zoltán koreográfiájára és rendezésében.

„Nem konceptlemezt készítettünk, ez univerzális muzsika, szövegében és zenéjében egyaránt, a dalok hangulatokat tükröznek. A Szikraszemű a parasztvezér személyén keresztül a bátorságról szól, meg az alapvető emberi értékekről. Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy amint évszázadokkal ezelőtt, úgy ma is lehet csodákkal és ocsmányságokkal találkozni az életünkben, ugyanakkor egymásra vagyunk utalva, muszáj bizonyos szabályokat betartanunk, megmutatni alapvető értékeket” – fejtette ki Szarka Tamás.

Ghymes: a tavalyi album után újabb dal a lemezbemutató koncertreA Ghymes frontembere, énekese, hegedűse elmondta: igazából nem újat akartak mutatni, hanem erős vagy szép hangulatokat, energiát, erőt. „Ilyen szempontból nincsenek határok sem stílusban, sem hangszerelésben, sem tempóban. Most játszunk kőkemény rockot, de ugyanúgy jelen van a líra és a klasszikus zene is. Kell nekünk ez a szabadság, jól érezzük magunkat benne” – magyarázta a zenész.

A Szikraszeműn Szarka Tamás és Gyula (ének, gitár) mellett Varga Bori játszott fúvós hangszereken és vokálozott, Kún Csaba szintetizátoron, Jelasity Péter szaxofonon és fuvolán, Jász András altszaxofonon, Nagy Szabolcs szintetizátoron és nagydobon, Lau János dobon és ütőhangszereken, Molnár Imre bőgőn közreműködött, Fekete Zsuzsa és a Honvéd Táncegyüttes tagjai énekeltek.
„Soha nem tudni, milyen lesz egy-egy koncert. A közönség megelőlegezi a szeretetet, a telt ház fél sikerként fogható fel, ám minden fellépés önálló életet él, mindig mindent elölről kell kezdeni” – fogalmazott Szarka Tamás.

Ghymes: Szikraszemű – lemezbemutató koncert

A „Magyar Örökség” kitüntető címet viselő Ghymes együttes Szikraszemű című vadonatúj lemeze alig két hónap alatt elérte az „Aranylemez” fokozatot. A Ghymes zenekar pályafutása szinte példa nélküli és páratlan sikertörténet: működésük alatt eddig 17 önálló albumot jelentettek meg, ezek közül 7 platina- és immár 4 aranylemezzé vált.

Időpont: 2011. március 5. 20.00
Helyszín: Budapest, Kongresszusi Központ
Vendég: Wolf Kati
Infó: www.showtimebudapest.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top