Szabadidő

Minden idők leggazdabb brit krimiírója: James Bond atyja

A halott íróknak még mindig óriási vagyonuk van. Ian Fleming hőse, James Bond révén lett a leggazdagabb brit krimiíró, a második helyen Agatha Christie végzett.
James Bond atyja és Agatha Christie a leggazdagabb brit krimiíróRegényében kérte meg barátnője kezét

Minden idők leggazdagabb és legsikeresebb brit krimiírójának címét Ian Fleming, James Bond atyja viselheti. A címért Agatha Christie-t kellett legyőznie a Guardian cikke szerint, amely az Alibi nevű krimicsatorna által készített kutatásról számol be. A listát összetett adatok alapján állították össze: például az eladási adatokat és a különböző licencdíjakat vették alapul hozzá.  

 

Minden idők leggazdabb brit krimiírója: James Bond atyjaIan Fleming vagyona több mint 100 millió font, a Bond-könyvekből több mint 100 millió példányt adtak el világszerte. Christie a második helyet 100 millió fontjával szerezte meg, ebben egyébként benne vannak Az egérfogó című darab jegyeladásából befolyt összegek is. Az egérfogó kiérdemelte a világon a leghosszabb ideig játszott színdarab címet is, 1952 óta folyamatosan színen van a londoni West Enden. 

 A brit krimiírók között a harmadik helyre Jeffey Archer került (A negyedik rend, Tolvajbecsület, Első az egyenlő között) 70 millió fontos vagyonnal, a negyedik Jack Higgins (A sas leszállt, Könyörtelen igazság), az ötödik pedig Ken Follett lett. 

Ha összeeresztenénk az amerikai krimiírókat a britekkel, akkor bizony az amerikaiak nyernének. Az USA listáján az első John Grisham 366 millió fontnak megfelelő összeggel, a második pedig Dan Brown, akinek 200 millió dollárral van kevesebbje, mint Grishamnek. De még ez a szám is veri az angolokét. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top