Szabadidő

A világ 10 legjobban kereső írója

Van, aki évente 7 könyvet ad ki. Van, aki egyetlen álmából hozott ki dollármilliókat. Bemutatjuk az elmúlt 12 hónap legjobban kereső szerzőit. Avagy: írók, akiknek összejött…
Megnézem
Összes kép (1)

Rácztól Nobelig…
A magyar írók kereseti lehetőségei fényévekre vannak a világ élvonalától. Nagyon kicsi a magyar piac és a könyvek, kevés kivételtől eltekintve nem jelennek meg külföldön. Az utóbbi időben a legnépszerűbbek a „női”könyvek. Rácz Zsuzsa két Terézanyuja egyenként több, mint 100 ezer példányban kelt el, Fejős Éva regényei 150 ezer darab feletti eladást produkáltak.

A kortárs szépírók művei alig párezer példányban jelennek meg, csak néhány kiemelten kezelt szerző, Esterházy Péter, Spiró György vagy Nádas Péter könyveit adják ki 10 ezer vagy afeletti példányban. Ebből meggazdagodni nem tudnak, de darabjaik színházi bemutatása, filmre vitele, vagy egy-egy irodalmi díj már növelheti bevételeiket.

Az évtized legnagyobb sikerét Kertész Imre Sorstalansága produkálta. Miután az író 2002 decemberében megkapta az irodalmi Nobel-díjat (ami 1 millió dollárral jár), két és fél hónap alatt 300 ezer fogyott el a regényből. 3 év múlva elkészült a filmváltozat is, amire 450 ezren (magyar filmnél óriási szám!) váltottak jegyet.   

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top