Szabadidő

Újabb gyerekáldás az Állatkertben

A makiknál kettő, a szurikátáknál négy kölyök cseperedik, és mostanra a közönség is jól láthatja őket.
Újabb gyerekáldás az Állatkertben
 Megvan Knut utóda

A gyűrűsfarkú makiknál (Lemur catta) két kölyök is született a közelmúltban: a tizenkét esztendős Mami április 3-án, a hétéves Gumus pedig április 30-án hozott világra egy-egy utódot. A kicsik nemét természetesen még nem sikerült megállapítani, de annyi bizonyos, hogy egészségesen fejlődnek. Idejük nagy részét anyjukba csimpaszkodva töltik, ennek ellenére mostanra már viszonylag jól meg lehet figyelni őket. A gyűrűsfarkú makik ugyanis olyan kifutóban láthatók, ahol a közönség is bemehet az állatok közé. A két kölyökkel együtt összesen tíz állat alkotja a budapesti csapatot.

Fotó: Bagosi Zoltán
Fotó: Bagosi Zoltán

Ugyancsak gyermekáldás volt a szurikátáknál (Suricata suricatta). A mongúzfélék közé tartozó, Dél-Afrikában őshonos kisragadozók Budapesten a szavannakomplexum egyik kifutójában kerülnek bemutatásra. A népszerű kisemlősöknél jelenleg négy kölyök van: egyikük még március 10-én, további három pedig hat nappal később jött a világra. Az első hetekben természetesen egyáltalán nem láthatta őket a közönség, annál is inkább, mivel a szurikáták a föld alá épített üregrendszerük egyik kamrájában hozzák világra utódaikat, amelyek születésükkor még teljesen vakok és csupaszok. Mostanra viszont már önfeledten hancúroznak, mi több, a tavaszi napsütés előcsalta őket a kifutóra is. A szabad ég alatti kifutórész használatához persze a szurikátáknak folyamatos légtérfigyelő szolgálatot kell fenntartaniuk.

Radar helyett szabad szemmel kémlelik az eget. A természetben ennek elsősorban azért van jelentősége, mert a szurikátákra rengeteg ragadozó madár vadászik. Ez különben az Állatkertben is előfordulhat, minthogy a kert légterébe betévedő dolmányos varjak, ha tehetnék, szívesen elragadnák a kölyköket. Éppen ezért a szurikáták légtérfigyelő szolgálata itt is folyamatosan működik, hogy az őrszem időben leadhassa a vészjelzést a csapat többi tagjának.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top