Szabadidő

Itt a hanggal tölthető mobil!

Ordíts, ahogy bírsz, és a telefonod meghálálja! Akár ez is lehetne a szlogenje annak az új mobilfejlesztésnek, amely megváltoztathatja azoknak az életét, akik naphosszat telefontöltő után kutatnak.

Megvan a legirritálóbb mobilfejlesztésTalán az egyik legirritálóbb találmányként fog bevonulni a történelembe az a legújabb mobiltelefon-fejlesztés, amely lehetővé teszi, hogy emberi hanggal lehessen feltölteni a készülékeket. A technológia a hangot elektromossággá alakítja, és így egyszerűen beszélgetés közben töltődik az akkumulátor. Minél erőteljesebb a hangerő, annál hatékonyabb a töltés. A találmány egy áldás lehet azok számára, akik rendszeresen a lemerülés problémájával küzdenek. Ugyanakkor jogos a félelmük azoknak, akik attól tartanak, hogy az amúgy sem túl figyelmes mobiltelefonálók így még kevésbé lesznek tekintettel másokra nyilvános helyeken: megállás nélkül ordítani fognak a gyorsabb feltöltés érdekében. A technológia arra is használható lenne, hogy a zenelejátszónkat feltöltsük: csak együtt kell énekelnünk kedvenc számainkat az iPoddal.

Megvan a legirritálóbb mobilfejlesztés
IPhone applikáció az orgazmusért

A szöuli egyetem professzora, Dr. Sang-Woo Kim szerint úgy kell elképzelni a dolgot, ahogy a hangszórók az elektromos jeleket hangokká alakítják át, annyi a különbség, hogy a folyamat fordítva zajlik. A tudomány eddig nem foglalkozott a hanggal mint lehetséges erőforrással, pedig állandóan jelen van a mindennapjainkban. Ez motiválta a tudósokat arra, hogy a beszédből, zenéből vagy más zajokból származó hangenergiát elektromos energiává alakítsák. Dr. Kim készülékében apró cink-oxid szálakat helyezett el két elektróda közé. Amikor a készülék érzékeli a zajt, egy hangelnyelő felület rezegni kezd, amelynek hatására a cink-oxid szálak összehúzódnak és kiengednek. Ez elektromos áramot generál, amely alkalmas lehet az akkumulátorok feltöltésére.

Indítsd be a fűnyírót és tölts telefont!

Az eddig elkészült szerkezetek úgy 100 decibelnyi hangot – körülbelül egy elhaladó vonatból vagy egy közeli fűnyíróból származó hangerőt – képesek kisebb mennyiségű árammá alakítani, ez azonban nem elegendő arra, hogy tökéletesen feltöltsön egy telefont. A tudósok abban bíznak, hogy ha a vezetékek anyagát megváltoztatják, kisebb hangerőből nagyobb energiát tudnak nyerni.

Eközben az Egyesült Államokban a térd mozgásából származó energiát próbálják meg elektromos árammá alakítani. Egyszerűen a járást, illetve a lépéshez szükséges térdhajlítást használnák energiaforrásként. Ez például a tömegközlekedők számára lehet ideális megoldás: miközben sietnek a buszhoz vagy a vonathoz, feltöltődik a mobiljuk.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top