Szabadidő

Táborban az igazság – Hova küldjük idén a gyereket?

A nyár és a vakáció közeledtével minden évben ugyanaz a szülői nóta: "Kéne valami normális elfoglaltság ennek a gyereknek!" A munkahelyi szabadság hossza össze sem mérhető a nyári szünetével, és kizárt, hogy a csemeték egész nap otthon kuksoljanak. Szétnéztünk egy kicsit a gyermektáboroztatás háza táján.

Táborfajták

Táborban az igazság – Hova küldjük idén a gyereket?Az sem időtálló megoldás, hogy a gyerkőcök szórakoztatásával folyton a nagyszülőket traktáljuk, hiszen a ő türelmük is véges. Szerencsére ma már egyre több alapítvány és szabadidős tevékenységet kínáló cég ad lehetőséget arra, hogy gyermekeink testhezálló feladatok során egyre önállóbbak legyenek. Emellett új dolgokat sajátítanak el, és megtanulják, hogy miként viselkedjenek egy csapat fontos tagjaként. Így pedig nő az önbizalmuk, jobban értékelik a környezetüket, és ami a legfőbb: személyiségük folyamatosan fejlődik.
Régen nagyjából az üzemi üdülőkbe szerveztek a gyerekeknek kéthetes strandolási lehetőséget, vagy egy vándortábor keretén belül barangolhatták be például a Gerecsét (sokan még ma is leizzadnak a Tata–Esztergom-táv gondolatától…). Ma már azonban nem csak a csillebérci tábortűz körüli éneklés vagy a zebegényi és zánkai esti vetélkedők nyertes plecsnijei csalogatják magukhoz a diákokat. Kevés olyan tevékenység van, amely köré nem szerveznek tábort manapság. A lovas- és kézművestáboroktól kezdve az informatikán, természettudományokon és sportolási lehetőségeken át az idegen nyelvű, filmes, irodalmi és tánctáborig bezárólag minden megtalálható. Sőt már olyan extrémnek minősülő táborok is fellelhetők, mint a horgásztábor, rajzfilmes tábor, tudós tábor, jogi tábor, főzőtábor, vagy épp a varázslótábor (itt válogathatunk a táborok között: http://www.taborfigyelo.hu/taborok.html). Emellett választhatunk, hogy ottalvós vagy napközis táborba küldjük a srácokat. Ez utóbbi amolyan napközbeni elfoglaltság csupán, amelyből esténként hazatér, így ha emellett döntünk, nem árt saját lakóhelyünk környékén keresgélni.

Külföld vagy belföld

A legtöbb szülő természetesen szereti azért országon belül tudni gyermekét az „Ismerd meg hazádat!” mozgalom keretén belül. Ám nem csupán a Kisalföld, a Mecsek vagy a Badacsony jöhet számításba, ha valaki jobban bele szeretne nyúlni a pénztárcájába. A legtöbb alapítvány már külföldre is temérdek tábort szervez. Csoportos nyelvi tábor Cambridge-ben vagy Máltán? Némettanulás az Északi-tengernél? Kéthetes kiruccanás a franciaországi Vichybe? Minden további nélkül! Természetesen a fentiek többségének részvételi díja sokkal borsosabb, mint egy hazai táboré, ám így egyben világot is lát a csemete. (A külföldi táborokról itt is tájékozódhatsz: http://www.nacel.org/hu/home.php)

Modernizálódás

A régi úttörőtáborok vagy a  rendszerváltás utáni céges, üzemi nyári táborok korántsem kecsegtettek annyi szórakozási és készségfejlesztő lehetőséggel, mint a mostaniak. Jó esetben kimerültek a reggeli, strand, ebéd, csendes pihenő, strand, esti szabad foglalkozás programsorozatban. Kihalóban vannak az erdei iskolák és az önellátó, kulcsosházas kirándulások is, ráadásul a 2000-es évekre a klasszikus csővázas/hátizsákos vándortáborok is sokkal kevésbé népszerűek. Felváltották őket a specifikus táborok. A legfontosabb ugyanis, hogy a gyerek jól érezze magát, és ne akarjon hazajönni már a második vagy harmadik napon. Szüksége van tehát olyasmire, ami leköti a figyelmét, okul belőle és netalán még jól is szórakozik közben. Érdekes helyeket láthat és kipróbálhat olyan szakmai eszközöket, melyekre a mindennapi életben nem lenne lehetősége. Vagy épp csoportos programok közepette szippanthatja magába a szocializálódást.

Hogyan válasszunk tábort?

Olyan tábort válasszunk, ami érdekli is gyerekünket
Olyan tábort válasszunk, amelyik érdekli gyerekünket

A számos lehetőség nagyobb odafigyelést igényel a választásnál. Vizsgálódhatunk a honlapokon, megkérdezhetjük közeli ismerőseinket, hogy milyen tapasztalataik vannak, és böngészhetjük a táborfórumok kommentjeit is. Mindezek megkönnyítése végett következzen néhány fontos alapelv!

1. Érdeklődési kör
Olyan tábort válasszunk, amelyik érdekli is gyerekünket, ne erőszakoljunk rá olyat, amiről csak mi gondoljuk azt, hogy az jó neki! Lehetőleg ne próbáljuk őt az iskolánál is jobban leterhelő és stresszesebb oktatótáborokba küldeni, hiszen nyár van, szünidő, most minden a pihenésről, szórakozásról szól.
2. Életkor
Amennyiben egy tábori csoporton belül nagyok a korkülönbségek, könnyedén kitehetjük fiatal kisfiunkat/kislányunkat annak, hogy az idősebbek céltáblájává váljon. Fontos tehát, hogy korcsoportjának megfelelő tábort válasszunk neki, ahol hozzá hasonlókkal barátkozhat.
3. Közeg
Mindenképpen pozitív, ha nem egyedül kell könnyes szemekkel zsebkendőt lobogtatnia felénk az induláskor, hanem vele tart egy-két barátja is. Az sem rossz pont, ha esetleg ismeri a táborvezetőt (tanára vagy tanfolyamvezetője). Ha mégis idegenre bízzuk őket, előtte próbáljuk megismerni az illetőt, és meggyőződni arról, hogy jó kezekben lesznek-e a gyerkőcök!
4. Érzelmi támogatás
Fontos tudatni a fiatalabb gyerekekkel, hogy csak néhány napra utazik el, és bármikor felhívhat vagy hazajöhet. Ne érezze úgy, hogy ez kötelező, vagy hogy ez egy büntetés! Ezzel fokozzuk önbizalmát és elősegítjük felszabadultságát.

Árak

A legolcsóbb táborok 10–20 ezer forint között mozognak (nagyjából egyhetesek), ám ezekből nincs is olyan sok. Egy átlag, egyhetes, ottalvós tábor 20–30, de maximum 35 ezer forintból könnyedén kivitelezhető.
Ha pénztárcánk engedi, vannak magyarországi táborok akár 50, 70, sőt 100 ezer forintos nagyságrendben is. A külföldi táborok ezek sokszorosai. Egy kéthetes angliai nyelvi tábor Cambridge-ben például több mint félmillió forint, ebben természetesen benne van a repülőjegy, a szállás, a teljes ellátás és a szabadidős programok is (részletek itt: http://www.taborfigyelo.hu/taborok/cambridge-egyeni-vagy-csoportos-nyelvi-tabor.html).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top