Szabadidő

Joe Cocker túlélőnek érzi magát

Elmúlt 65 éves, de a kérésére még ma is nők tucatjai válnak meg a ruhadarabjaiktól. Férfiak tömege pedig mind a mai napig köszönet mond neki a Leave Your Hat On című számért. Joe Cocker június 5-én Budapesten lép fel, a koncert kapcsán adott interjút a Nők Lapja Cafénak.
 
 Joe Cocker Budapesten

A Leave Your Hat On az egyik legnagyobb slágere. Ezzel a dallal és a You are So Beautifullal nagyon jó kell, hogy legyen a hölgyeknél…

Mondhatjuk így is. A You Can Leave Your Hat On miatt a srácoktól kapok több köszönetet. A You are So Beautifult viszont a hölgyek szeretik. Ez volt az édesanyám kedvenc dala is.

A Leave Your Hat On a 9 és ½ hét című film betétdala volt.

Ez a dal tökéletesen illett a filmhez. Bár azzal a Kim Basinger-jelenettel nem lehetett hibázni, az tökéletes. Azt a részt mind a mai napig nagyon jó nézni.

Több évtizede a pályán van, sok minden változott ez alatt az idő alatt. Hogyan látja a mai zenei helyzetet?

Minden generációnak meg kell küzdenie a változásokkal. Úgy gondolom, hogy mi, akik a 60-as években voltunk fiatalok, különleges időszakot éltünk meg. A háború és a hippikorszak idejében a zene egyfajta szabadságot jelentett. Abban az időben szinte mindenki, akit ismertem, zenélt. Ha az akkori helyzetet és a mostanit összehasonlítom, azt mondhatom, hogy manapság sokkal nehezebb helyet kiharcolni magadnak a zenei életben. Emellett pedig nehéz megtanulni normálisan játszani, kevés az olyan hely, ahol fel lehet lépni, a különböző tehetségkutató műsorok pedig nem adnak lehetőséget a fiataloknak arra, hogy fejlődjenek. Úgy tűnik, manapság az együtteseket sokkal jobban érdekli a pénz és a hírnév, mint a tényleges zenélés.

Joe Cocker túlélőnek érzi magát
Joe Cocker túlélőnek érzi magát
Joe Cocker túlélőnek érzi magát

Önt a különleges hangjáról bármikor megismerni, az tette híressé. Mit gondol, van ma olyan fiatal énekes a szakmában, akinek szintén különleges, egyedi hangja van?

Hadd gondolkodjam… Nem, nem tudok senki ilyet.

Milyen zenéket hallgat?

Mai zenéket nem igazán hallgatok. A rap nem nekem való, emellett nem nagyon hallok olyan énekeseket, akik valóban tudnak énekelni. Éppen ezért a régi blues- és R&B lemezeim szolgáltatják számomra a zenét. Még mindig libabőrözik a hátam, ha Ray Charlest, Marvin Gaye-t vagy Aretha Franklint hallgatok. Számomra ők jelentik a zenét.

Joe Cocker túlélőnek érzi magátSzámos történet él azzal kapcsolatban, hogy ön hogyan lett Joe, hiszen anyakönyvileg nem így hívják. Mi az igazság?

Gyerekként imádtam cowboyosat játszani, ezért a szüleim elkezdtek cowboy Joe-nak hívni. A végén pedig rám ragadt a név. Olyannyira, hogy az elmúlt évtizedekben senki nem hívott Johnnak.

Tavaly jelent meg a legfrissebb albuma, a Hard Knocks. Mit jelent a cím?

A dalt Mark Broussard írta. Miután először meghallgattam, eldöntöttem, hogy ez a nóta kell nekem. A szövege majdnem olyan, mintha az én életem történetét mesélné el. Azt, hogy milyen volt az utcán megtanulni a szakmát és túlélni a nehéz időket. Ezért lett ez a lemez címe is.

Mit várhat a közönség a budapesti koncerttől?

Két órát játszunk majd, minden nagy sláger előkerül. Hallhatják majd a Feeling Alrightot, az Unchain My Heartot, a Leave Your Hat Ont. Az új lemezről összesen négy dalt játszunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top