Szabadidő

ÖsszeEsküvők, Való Világ, Aranypart: a lúzer, a főnök és a laza

Párhuzamos valóságokat kínálnak a kereskedelmi tévék, ezekből egyelőre kettő úgy-ahogy bejött, egy bukóban van. Unjuk-e már?

Az őszi szezonkezdetre az RTL mutatta fel a legkevesebb innovációt: a napokban szavazták be az utolsó (egyébként meglepően kevéssé tufa) szereplőt a Való Világba. Az ötödjére melegített káposztában már nehezen lehet új ízeket felfedezni, új Alekoszt, új Majkát, újra elővett kliséket termel a nagyipar, akik azonban egyre rövidebb szavatossággal bírnak. Utóbbi tény persze kifejezetten örvendetes, mert egyfelől ugye milyen mutogatni való emberi vagy szakmai kiválósággal bírt mondjuk Alekosz, azon a fura tényen kívül, hogy külön szmájli van az arckifejezésére?

Erre gondolok :-I

A Lilu-Balázs műsorvezető duónál jelenleg nincs jobban működő páros
A Lilu–Balázs műsorvezető duónál jelenleg nincs
jobban működő páros

Fotó: Sanoma Archív / Rozmanitz Gábor

Másfelől pedig hátha eljut a dolog arra a pontra, hogy az RTL felismeri, nem tud már tartós házi celebeket gyártani ezzel a műsorral, és mással kell inkább foglalkoznia. Külön örvendetes lenne, ha az RTL rájönne, milyen profi és minőségi gépezet birtokában van, és ezt mennyivel többre-jobbra is lehet használni, mintsem VV Éva (huhh, ezt a nevet se fogom már sokszor leírni, max egy „mi lett vele, hova tűnt?”-cikkben) reklámozására. A Lilu–Balázs műsorvezető duónál jelenleg nincs jobban működő páros a magyar televíziózásban, két humoros, karakteres, egymást nagyon jól kiegészítő képernyősről van szó, többet is tudnának ennél. Ugyanez igaz az egész VV-stábra: az RTL a Magyarországon elérhető legjobb, legtapasztaltabb szakembereket gyűjtötte össze.

A kritikákkal együtt is lehet siker a VV5, a beszavazások nézettsége elmegy, és megfelelően profi szerkesztéssel a tulajdonképpeni „törzsműsor” megint lehet egy népszerű, sokak által nézett műsor. Fontos azt tudni, hogy ez a beszavazósdi leginkább magyar találmány, és a széria előrenyújtózkodásáról szól, a zsáner külföldön jellemzően kész csapattal induló. Nálunk viszont kell az SMS-bevétel, meg az egy-két hétnyi extra műsoridő. Nem túl elegáns megoldás persze, kábé olyan, mint az a tény, hogy Magyarország az egyik utolsó olyan ország az Európai Unióban, ahol az ember a saját pénzét a saját bankja automatájából is csak külön díj megfizetése ellenében veheti fel. De mondhatnám azt is, hogy Kölnben a török bevándorlók ülnek a hamburgeres gyorsétteremben, kevéske pénzért bekajálva, nálunk meg a nagy kólás, nagy krumplis menü, pláne desszerttel, már dőzsölés és urizálás lenne egy szegényebb, négytagú családnak.

Szóval a VV5 legjobb eredménye eddig a kereskedelmileg fontos célcsoportban egy hetedik helyezés. A teljes nézői spektrum ennél jóval kevesebbet ad a műsornak; az RTL-nek általában is kehe, hogy az idősebb korosztály a csatornát elkerüli, a Való Világ pedig tipikusan az a műsor, ami nem nagymama-kompatibilis. De lényeg a lényeg: ezen a beállt, unalmas piacon még akkor is a VV a főnök.

a TV2 anyósos realityje egyelőre úgy állt bele a földbe, mint a gerely
A TV2 anyósos realityje egyelőre úgy állt bele a
földbe, mint a gerely

Fotó: Sanoma Archív/press.tv2.hu

Már csak azért is, mert a TV2 anyósos realityje egyelőre úgy állt bele a földbe, mint a gerely. Ezen persze csak az lepődött meg, aki a Frizbi-interjúk során is izgulni szokott, hogy vajon Hajdú Péter zseniális kérdéstechnikájával megtudunk-e új prémiuminformációkat (miközben az említett műsorban szinte páros versmondás zajlik, előre egyeztetett kérdéseket és válaszokat pocsék színészi játékkal felmondva). Az ÖsszeEsküvők szintén Hajdú „gyermeke” (Törökországban adoptálva), méghozzá egy igen kehes és butuska gyermek. Nem nagyon lehet rá a jövőt építeni (teszem hozzá, az a csatorna, aminek most a legfontosabb arca és a hírek szerint milliárdos büdzsét felhasználó beszállítója Hajdú, a jelek szerint igen jó önbecsapásban a jövő tervezésekor).

Kimagyarázhatatlan az a több helyütt is megírt tény, hogy az ősz zászlóshajójának szánt anyósos show nincs benne az ötven legnézettebb műsorban. Marha nagy befektetéssel elindítottak valamit, amire a csatorna műsorstruktúráját, marketingterveit és minden egyebet rápakoltak – és e súly alatt lassan roskadozik az ÖsszeEsküvők. A Való Villába még csak most költözött be az utolsó arc, de már azt is sokkal többen (majdnem kétszer annyian) nézték, mint az ÖsszeEsküvők első „összecsapását”. A szokásos külső-belső indoklás ilyenkor az szokott lenni, hogy még nem indult be a műsorfolyam, még fel kell épülnie az érzelmi és érdekkapcsolatoknak odabent, idő kell a szerelmek és konfliktusok kibomlásához. Ami egyfelől igaz is lehetne (a roppant sikeres visszatérést jelentő és a folytatást megalapozó előző VV-széria is menet közben erősödött fel), másfelől viszont nem látszik az a potenciál, ami ezt elősegítené. A TV2 hosszú ideje dolgozik egy radikális nézőcserén, de a bulvármélységek eddig inkább csak arra voltak jók, hogy a korábbi, „hagyományos” nézőket (magasabban iskolázottak, családok) ellökje. Egyetlen esetben jött be eddig az a koncepció, hogy „RTL-ebb legyen az RTL-nél” – Joshi műsora annak idején le tudta győzni Mónikát, de amolyan Dugovics Tituszként: mentek mindketten a levesbe, mert a médiahatóság a gusztustalansági versenyt agyonbüntette. Jól tette.

Összeesküvők, Való Világ, Aranypart: a lúzer, a főnök és a lazaA TV2 tehát bajban van, mert az anyósok miatt tette félre a Megasztárt (egyébként helyesen, kell már a pihenés szegény formátumnak), erre épített, rengeteg pénzt is beletett, és az ÖsszeEsküvők egyelőre nem hozza a számokat. Nyilván jön majd „véletlenül” előkerülő pornófilm valamelyik szereplőről, sőt ha igazán jól felkészültek, akkor valamelyik fiúról is egy-egy melegpornó, lesznek majd drámák és lesz szex is – de a köret nem tudja eladni a főételt. De ha az ÖsszeEsküvők bukik, talán vele bukik az a koncepció is, ami a valamikor okosabbnak, családiasabbnak, szolidárisabbnak, ízlésesebbnek targetált csatornát elvitte egy „rosszabb RTL” irányába. Talán még pont azt a pénzt kell elveszíteni, amit az ÖsszeEsküvőkre költöttek, hogy világos legyen: tönkreteszik a brandet azzal, hogy a pocsolyában ugrálnak páros lábbal. Ehhez ugyanis a vetélytárs RTL-nek egy nagyon menő túrabakancsa van, a TV2 viszont a házipapucsban jött ki az udvarra.

Fotó: Viasat3
Ma egyedül a Viasat3 csinál a szó eredeti
értelmében valóságshow-t.

Fotó: Viasat3

De zárjunk vidámabban, mert ott van nekünk a Viasat3 és az ő Aranypartja! A Viasat a kis csatornák minden bájával, szabadságával, minden lehetőséget kihasználva építkezik. Kicsit olyan, mint az a minden jóféle házibuliban fellelhető, szórakoztatóan link figura, aki már akkor sem volt szomjas, amikor megjelent, de már felfedezte a bárszekrényben a Mexikóból hozott gilisztás tequilát, kenyérre kenve megette anyu hűtőben tárolt, tejfölös-uborkás arcpakolását, és most épp a szomszéd Rózsi nénit győzködi arról, hogy legközelebb feltétlenül tartson vele a Balaton Soundra.  Az Aranypart tipikusan az a műsor, ahol a bőröndbe hányás is inkább szórakoztató mozzanat, mintsem visszatetsző gusztustalanság. Mert Levivel tényleg nem beszélte meg senki, hogy épp a cipzár mögé rakja a rókát (ellentétben a nagy csatornák, khm, mondjuk azt, nem teljesen spontán vita- és szexjeleneteivel), mert az tényleg így néz ki, ha adott kultúrkörből tucatnyi fiatal levonul a Balatonhoz bulizni. Paradox módon ma egyedül a Viasat3 csinál a szó eredeti értelmében valóságshow-t, miközben a tömeges anyósos és a villázós szituáció életidegen csinálmány.

Három reality próbálja ősszel megfogni a nézőket: a TV2-t bajba sodró lúzer ÖsszeEsküvők, a szférát domináló, de talán-talán egyelőre utolsó aktív körét futó Való Világ, és az őszintén sekélyes, laza Aranypart. A kultúra idén se fogja kicsapni a biztosítékot, nézzétek, amelyiket akarjátok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top