Szabadidő

Minek tanulsz lingalául?!

Az tiszta sor, hogy <a href="https://nlc.hu/nyeremenyjatekok/20110909/hogyan_oldd_meg_gyermeked_nyelvtanulasi_gondjait_mar_most_/">fontos az angol meg a német</a>, de tuti, hogy a senoufóról vagy konkaniról azt se tudod, eszik-e vagy isszák. Van, aki mégis szokatlan nyelveken tanul.

„A helyi piacon alkudoztam, ők meg rám nevettek és azt mondták, hogy »mwana ya mboka« vagyok, ami lingalául honfitársat jelent” – a fenti csak egy azok közül az örömök közül, amire azok a honfitársaink hivatkoznak, akik valami egzotikus nyelvet választottak.

Katalán? – Az FC Barcelona nyelve!

A katalán az újlatin nyelvek közé tartozik. Hivatalos nyelv Andorrában, a spanyolországi Katalónia, Valencia (valenciai, valencià) és a Baleár-szigetek (baleári, balear) autonóm közösségekben. Körülbelül 12 millióan beszélik.

„Tizenhárom éves korom óta arra vágytam, hogy eljussak Barcelonába, és az ottani stadionban, a Camp Nouban megnézhessem az FC Barcelonát. – mondja Kindornay Attila, vendéglátós. – Aztán a harmincadik születésnapomra ezt kaptam ajándékba a kedvesemtől. Fantasztikus élmény volt! Persze a foci kapcsán, ahogy megismertem a katalánokat, beleszerettem a temperamentumukba, életszeretetükbe. Elvarázsolt a katalán nemzeti öntudat, ahogy az éttermeikben is külön katalán és spanyol étlapot tartanak – természetesnek éreztem, hogy a nyelvüket is megismerjem. Hogy veszem-e hasznát itthon, Budapesten?”

Minek tanulsz lingalául?!

 

Mongol? – Dzsingisz kán is így álmodott!

A mongol nyelvcsaládot, ahová a mongol nyelv is tartozik, az altaji elmélet az altaji nyelvcsalád tagjának tekinti, de a rokonság nem tekinthető teljesen bizonyítottnak. Körülbelül 5 millióan beszélik.

Barta Zsolt, orientalista, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola könyvtárosa inkább spirituális kérdések miatt választotta a kedvenc nyelvét.

„Mindig is érdekelt a történelem, a néprajz és a nyelvészet. A mongol nyelv esetében mindhárom adott. Először is: ott a gazdag történelem, hiszen a valamikori mongol világbirodalom uralta Ázsia nagy részét, másodszor: a népi hiedelmek, mesék, énekek máig jól kutathatók a területen, harmadszor pedig: a keleti nyelveknek teljesen más a struktúrájuk, és ez nagyon izgalmas dolog. Magyarországon egyre többen ismerkednek ezzel a nyelvvel: történelmi kutatások és vallási okok (a buddhizmus tanulmányozása) miatt lehet ez hasznos nekik.”

Minek tanulsz lingalául?!

 

A lingala a bantu nyelvcsalád tagja, a Kongói Demokratikus Köztársaság dél-nyugati részén, Angolában és a Közép-Afrikai Köztársaságban beszélik, körülbelül 10 millióan.

Lingala? – Hogy segíthessek az árvákon.

„Fél évig önkénteskedtem Kongóban, árva gyerekeket tanítottam. Egyértelmű volt, hogy mielőtt elindulok, legalább az egyiket megismerem Kongó öt hivatalos nyelve közül. Sokkal nagyobb a bizalom, ha a messziről jött fehér ember legalább néhány szót pötyög a helyiek nyelvén” – meséli Erdődi Péter programozó, amikor azt kérdezem, miért tanult lingala nyelven.

Minek tanulsz lingalául?!

 

Perzsa? – A szúfi misztikus szerelmi költészet legszebbjeit olvashatom!

A perzsa (más néven: fárszi, perzsául: فارسی‎) az indoeurópai nyelvcsaládba tartozik. Az újperzsát Iránban közel 70 millióan beszélik.

Folk György, közgazdász és India-kutatónak egyszerre voltak praktikus és romantikus indokai is:

„India-kutatóként azért tanultam perzsául, mert India egy fontos történelmi korszakában a mogul uralkodók udvari nyelve az urdu volt, ennek a megértéséhez pedig nagyon sokat segít, ha valaki beszél perzsául. De ez csak az egyik előny! A szúfi misztikus szerelmi költészet legszebb darabjai lefordíthatatlanok, aki szeretné megismerni őket, annak – nincs mese! – eredetiben kell olvasnia őket.”

Minek tanulsz lingalául?!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top