Szabadidő

A világ 9. legszebb városa Budapest

A UCityGuides.com című, "modern utazóknak" szóló népszerű internetes magazin a tíz legszebb város közé válogatta Budapestet. Nem európai, hanem világszinten. Íme az impozáns lista!

A világ 9. legszebb városa Budapest1. Velence

Az UNESCO-védelem alatt álló Velencét (a „fény városát”, a „víz városát” vagy „az Adria királynőjét” – ahogy emlegetik) választotta top tízes listájának élére az egyik angol utazási portál. Még ha a helyezés van, aki szerint vitatható is, az érvek biztosan nem, hiszen a mocsaras lagúnával körülölelt Velence még akkor is megunhatatlanul egyedi látványt nyújt látogatóinak, ha Las Vegasban ott is van a csapvizes hasonmása. Legtöbb épülete eredeti műemlék, a város összképe az oldal szerint egy tündérmese hangulatát idézi.

A világ 9. legszebb városa Budapest2. Párizs

A Szajna és hídjai, a Montmartre elbűvölő utcái, a zöld parkok, a hatalmasra feszített terek mind megerősítik a tényt, hogy Párizs a legelegánsabb, legkifinomultabb és a legromantikusabb város a világon. Tervezők ihletője, divatfanatikusok végállomása, számtalan művész és életművész múzsája. Vonzerejéből mit sem veszített évszázadok óta, így ha még csak gondolatban is, de üljünk ki egy kávézó teraszára, és élvezzük a még langyos fényeket és a tangóharmonika hangját. Mondják, Párizs ősszel a legszebb.

 
A világ 9. legszebb városa Budapest3. Prága

A száztornyú város kapta a harmadik helyezést, és nem ok nélkül. Mindegyik korszakából gyönyörűen megőrzött történelmi emlékekkel, hangulatos utcácskákkal, a Vltava, vagyis Moldva folyót átszelő híres Károly híddal Prága felejthetetlen látvány sok turistának. Az angol oldal szerkesztői szerint a kilenc dombra épült városon kívül kevés más hely tud ennyire erősen és pozitívan hatni az érzékekre… Van egy tippünk: ezt a hatást talán a cseh sörök is fokozzák.

A világ 9. legszebb városa Budapest4. Lisszabon

Dombok, lejtők és a Tagus folyó mintázzák Lisszabont, a világ egyik legfestőibb városát. Kamikáze útvonalú villamosok, tökéletes kilátóhelyek, egyedi hangulatú utcák fogadnak mindent: sosem tudhatjuk, milyen látvány tárul elénk a következő emelkedőn. A város magával ragadó bája „erőlködés” nélküli természetes megjelenése a világ nagy felfedezőit is mind elvarázsolták.

5. Rio de Janeiro
Vannak, akik úgy hiszik, miután Isten hat nap alatt megteremtette a világot, a hetedik napon nem A világ 9. legszebb városa Budapestmegpihent, hanem munkáját Rio városával koronázta meg. Brazília híres városa (és nem fővárosa!) a lista egyetlen Európán kívüli városa, természetesen magával ragadó hely, és nemcsak a városképe miatt, hanem az ott élő lakosok miatt is. Jelentése: januári folyó, vagyis Rio de Janeiro. Ki ne akarna az élet kozpontjában, a tüzes szamba, a kékes zöld óceán és a túlfűtött érzelmek városában eltölteni pár napot, hetet, életet? Copacabana és Ipanema világhírű strandjai mellett Mario Testino (fotográfus) és Gisele Bündchen (modell) is bizonyította, hogy ereikben forró riói vér csörgedezik és nem kétséges az sem, hogy a Cukorsüveg-hegy tetejéről a kerek világ is megváltható.

A világ 9. legszebb városa Budapest6. Amszterdam
Az Amstel folyó torkolatánál fekvő patchworkszerűen komponált város nem csak az „édesszájú” space cake, vagyis marihuánás süti szeretőinek nyújt otthonos élményt. Amszterdam kávézói, kanálisai, utcái, boltjai olyan elegyet öltenek, melyért érdemes repülőre ülni. A grandiózusságot itt elfeledhetjük, helyette mini hidak, mini kanálisok, elegáns építészeti megoldások, függönyök nélküli életek és ablakok várnak ránk. A piros lámpás negyed kirakatai még a legvisszafogottabb élmények a Van Gogh Múzeumhoz, a Rembrandt-házhoz vagy az öltönyben hazafelé bicikliző üzletemberekhez képest.

A világ 9. legszebb városa Budapest7. Firenze
Firenze egyet jelent az itáliai reneszánsszal, annak művészeti örökségével, piros tetős palotáival és  múzeumaival. A festői városképet tornyok, templomok, kupolák, dombok és hidak díszítik. Ennek közepén áll a Duomo, ahonnan szétnézve Firenze romlatlansága elbűvölő. Tulajdonképpen az egész város olyan, mintha egy szabadtéri múzeum volna. A világ egyik legesztétikusabb helyén érdemes betérni az Uffizi és az Accademia Galériába, ez utóbbiban Michelangelo Dávid szobrát tekinthetjük meg testközelből, mely akkor is felbecsülhetetlen élmény, ha csupán egyetlen látványossága volna a városnak.

A világ 9. legszebb városa Budapest8. Róma
A két és fél ezer éves város a Tiberis folyó mentén, annak hét dombjára épült. Mondhatni fenséges ízlése volt az alapító testvérpárnak, Romulusnak és Remusnak (az életben maradt Romulusról nevezték el a várost). Az egykori Római Birodalmat építészete és kulturális öröksége világhírűvé tette, az Európai Unióban a harmadik legnépszerűbb város (ebben a listában pedig a harmadik olasz város). Egy igazi olasz eszpresszó, egy romantikus séta a zegzugos utcák között, virágárusok, fokhagymás spagettiillat és vespák őrülete vár ránk. Na meg az örök szerelem.

9A világ 9. legszebb városa Budapest. Budapest
Tízes listánk kilencedik helyezettje, a mi kis büszkeségünk, szerelmünk, fővárosunk, Budapest. Bár szívesen előbbre sorolnánk, például helyet cserélhetne Prágával, mert a Duna által kettéválasztott városnál sem közel, sem távol nincs szebb, és ezt nem csak magyar ajkunk mondatja velünk. Turisták ezrei váóznak a citadelláról, ámulnak a Halászbástyáról, amikor szétnéznek a szépséges Buda és Pest felett. A Budai Vár, a Parlament, a Lánchíd, a Szabadság híd, a hol zöldes, hol kékes árnyalatú folyót szelő hajók és most már a CET, a Nemzeti Múzeum és a MÜPA épületei is mind-mind fényképre (toplistákra) illő látványok. Nem ragozzuk tovább, nem olvasni, hanem látni kell. Neoreneszánsz, gótikus és barokk épületeinket és a város romantikus fekvését emlegeti előszeretettel a listát készítő oldal.

A világ 9. legszebb városa Budapest10. Bruge

Bár Nyugat-Flandria legnagyobb városa, mégis távol áll a metropolisz kifejezéstől. Belgium történelmi óvárosa (UNESCO világörökség) egyike a legkitűnőbb állapotban megőrzött középkori városoknak, sajátos hangulatot áraszt. Csipkéjéről, Európai Egyeteméről, gótikus és barokk szobrairól is nevezetes. Ha sétára indulunk, keresztül-kasul kanálisok, számos múzeum és különlegesen romantikus macskaköves sétálóutcák vesznek körül minket. Kihagyhatatlan állomás, ha Brüsszelben járunk, egyébként meg könnyen elérhető Közép-Európa bármely pontjáról. A csodás építészet és az eldugott kis helyek békés ötvözete.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top