Szabadidő

Élet az X-Faktor előtt

Nem a Megasztárral és nem is a pityergő Keresztes Ildikóval kezdődött a tévés tehetségkutatás. A mai monstre produkciókat sok próbálkozás előzte meg – javarészt nyomtalanul múltak el.

Üstökös

Élet az X-Faktor előttTíz évvel ezelőtt az RTL Klub Üstökös címmel szervezett énekes tehetségkutatót. Az ekkor külföldön már éledező, nálunk is hagyománnyal rendelkező (Ki mit tud?) műfaj feltámasztását a csatorna igyekezett költséghatékonyan megoldani. Ennek egyik fontos eleme volt, hogy úgymond saját fejlesztésű (értsd: külföldi előképekből összerakott) műsorral készültek. A költséghatékony (értsd: gagyi) jelleg másik fontos garanciája a tehetségkutatást vezénylő Kozsó volt, aki egy új, szuper popcsapatot akart összehozni az itt kiválogatott fiatalokból.
Mielőtt tovább olvasnátok, kérem, próbáljátok meg felidézni, kik nyerték a vetélkedőt, vagy akár azt, mi lett a neve végül a csapatuknak.

Hát igen.

A szelekció végére Claire, MC Lovely, Sofie és Vivien álltak össze egy supergrouppá. Mentségükre szóljon, hogy ez a hülye neves időszak volt a magyar popzenében, Pély Barna például Barney művésznéven szerepelt a United első lemezén. A Kozsó-istálló legújabb állatorvosi lova az All 4 Love nevet kapta, erre már persze nincs mentség.

2001 novemberében jött létre az együttes, 2002-ben, Valentin-napon jelentették meg első debütáló videoklipjüket és maxilemezüket, aminek kicsit sem közhelyes módon az Ölelj át címet adta a zeneszerző, dalszövegíró és producer Kozso. 2002 tavaszán jelent meg az első lemezük, és 2002 ősze óta a kutya sem emlékszik rájuk.

Élet az X-Faktor előttÉletjelet azóta csak Claire adott magáról, aki immár becsületes, polgári nevén, Sütő Kláraként lép fel a zenekarával. Hogy mennyire szép emlékei vannak a szomorú szamurájról, azt jól jelzi a zenekar honlapján szereplő bemutatkozása:

„…a show 4 győzteséből létrehozott együttes zsákutcának bizonyult. A válogatókon ugyanis kiderült, hogy az Üstökös (RTL Klub) győztes csapatát egy olyan szerény zenei tudású médiaszemélyiség vezeti (Kozsó), akit a zenei szakma is egyként kívülállóként kezel. A fent említett úriember által playbackre és előre bemagolt szövegekre épített All 4 Love együttesből természetesen hamar kiszálltak a tehetséges fiatalok, akik a szerződésük értelmében emiatt évekig nem is léphettek fel.”
Végeredmény: bukó

Popsztárok

Élet az X-Faktor előttAz Üstökössel szinte egyszerre indult a TV2-n a Popsztárok, ami egy akkor nemzetközi sikerrel futó műsor, a Popstars magyarosítása volt. Az RTL Üstökösével ellentétben a TV2 nem vacakolt a „kreatív újrahasznosítással” (azt mégse akarom leírni, hogy plágiummal, közkeletű nevén lopással), hanem megvette a licencet. Ami egyébként ugyanarról szólt: középvacak rádiópopra ugráló, feszes testű fiatalok szelektálását bízták a zsűrire.

Kevesen emlékeznek rá, de ennek a zsűrinek tagja volt Lilu is, akkor még a Viva+ zenecsatornától importálva – mindenesetre szépen ér körbe a dolog, hogy most, tíz évvel később az RTL Klubnál a Csillag születik műsorvezetője lesz.

A hülyenév-versenybe itt csak az együttes szállt be (apropó, itt is álljunk meg egy szóra: na, ezt kik nyerték, és mi lett a nevük, kedves olvasó?). A kiválasztott fiatalok megtarthatták az eredeti keresztnevüket: Ákos, Attila, Karin, Márta, Mesi, Sugar & Spice néven jelentették meg első, és egyben utolsó lemezüket 2002-ben. Volt egy nyári hakni-roadshow Lagzi Lajcsival, utána ők is mentek a levesbe, helyi érdekű zenélés következett, immár külön.

Egy különösen ízléstelen fordulatra azért még futotta: talán emlékeztek rá, a Megasztár egyik szériáját felvezető kisfilmekben egy, a sötét termekben bolyongó biztonsági őrt láthattunk, aki a felgyúló fényekben hirtelen sztárrá változik, tánclépések, ünneplő tömeg… az az üzenet, hogy itt aztán bárkiből megasztár válhat. Nos, a fiatalembert Gulyás Attilának hívják, és kicsit több hajjal, kevesebb borostával még a Sugar & Spice ifjú reménysége volt. Mennyire kell zsibbadtnak lenni ahhoz, hogy az elbukott kísérlet főszereplőjét behívjuk a következő produkcióba statisztálni? Hiszen ő már nyert, aztán épp a hajára kenhette.

Végeredmény: bukó

Kifutó

Élet az X-Faktor előttAz ősforrás, az alig egy éve futó TV2 első nagy dobása az 1998-ban indult Kifutó volt. A külföldi licenc alapján készült produkcióban a mai közhellyel szemben („add önmagad”) még pont a mímelés volt a fókuszban, a versenyt egy kiváló Jamiroquai-imitációval nyerte meg egy szimpatikus, 23 éves fiatalember, bizonyos Pély Barna. A koncepció szerint az egyes nemzetek győztesei egy nemzetközi gálán mérkőztek volna meg, de valahogy ezt rögtön az elején nem sikerült abszolválni, Barna nem utazott ki a világ ifjúságához a füles sapkát bemutatni.

Mivel a Kifutó volt a friss kereskedelmi tévék első ilyen műsora, itt már boldog-boldogtalan megmérettette magát; Oláh Ibolya és Bella Levente ugyanúgy, mint például Kovács Áron és Dukai Regina, Erdőhegyi Brigitta, Szabó Leslie, Gáspár Laci – és a lista ezzel még korántsem teljes. Az ekkor még húsos rockerként sikoltó Dolhai Attila („Hajrá, Sakál!” – szurkoltak a haverok) még különdíjat is kapott; szó sem volt még Lehetsz királyról és hasonló pukedlikről. A műsorvezető először a még frufrumentes Vágó István volt, majd Csonka András vette át a feladatot.

Végeredmény:
retrobáj, iskolateremtő


Élet az X-Faktor előttX-Faktor, Megasztár, Csillag születik: az aktuális felhozatal

Ma három tehetségkutató uralja a mezőnyt, ebből kettőt direkt módon az éneklésnek dedikáltak, míg a Csillag születik egy fura hibrid – mint amilyen az innen-onnan nyúlt műsorok általában szoktak lenni. Ezért tudta az első szériát Utasi Árpád megnyerni, míg az X-Faktort most megnyerő Kocsis Tibort hipp-hopp kiejtették. Valószínűleg ott dőlt el a dolog, amikor Fábry először lelegénykézte a 15 éves vajdasági kamaszt, és szórta neki az érdemtelen tíz pontokat. Ügyes húzás volt, valóban csillag született.

A Megasztár szintén külföldről, szatyorban csempészett legókból állt össze, és épp dögrováson van. Míg az első két-három széria tényleg állócsillagokat hozott – a maguk műfajában máig releváns szereplők páran Rúzsa Magditól Tóth Gabiig és Caramelig –, addig az elmúlt évadok már csak a pillanatnak termeltek. Tolvai Renáta nagyon nem lett megasztár, ugye. Helyes volt az őszre tervezett újabb szériát elhalasztani, még helyesebb lenne a jövő tavaszt is kihagyni.

A piacot ma egyértelműen az X-Faktor dominálja. A legnézettebb tévéműsorok egyikeként, a milliméterre kiszámolt külföldi konzerv alapján (nagyon-nagyon sok pénzért, de megvette a jogokat az RTL) készül, és tolja be a legfrissebb sztárokat a piacra. Ez persze csak a pillanatról szól, ma ők a nyerők – de hogy hat-nyolc év múlva is fogunk-e emlékezni rájuk, az már egy másik kérdés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top