Szabadidő

Tíz felejthetetlen filmpillanat, amit Tony Scottnak köszönhetünk

Összehozta Tom Cruise-t Nicole Kidmannel, elhozta Budapestre Brad Pittet, és büntető egysorosokat adott Bruce Willis szájába. A hétvégén öngyilkos lett, de ezek a pillanatok sokáig velünk maradnak.

10.

Megmutatta, hogy Brad Pittnek van humora
Film: Tiszta románc (1993)
Scott először Christian Slater szerepét bízta volna Brad Pittre, de Pitt nem akart számára unalmas pozitív hőst játszani, ezért inkább csak egy apróbb szerepre írt alá. A Tiszta románcban junkie-ként egyfolytában a kanapén fetreng egy nagy vízipipával a kezében. Egyfolytában be van szívva, alig lehet ráismerni, és mindenkinek kifecseg minden fontos infót. Akárhányszor feltűnik, röhög a néző.

 

9.
Miatta szeretkezett kocsiban Kevin Costner és Madeleine Stowe
Film: Revans (1990)
Kevin Costner és Madeleine Stowe együtt autókáznak a nyárban egy kabrióban. A lány könnyű nyári ruhát visel. Felemeli a lábát, és megvillantja a combjait a sofőr Kevin Costner előtt. Lassan hátradől, bepillantást engedve dekoltázsába. Először megnyalja a férfi ujját, majd vezetés közben az ölébe ül, és miközben tovább hajtanak az országúton, lovagló pózban szeretkeznek. Közben a férfi belekortyol a sörébe. Felejthetetlen.

 

8.
Elindította a színészi pályán Osvárt Andreát
Film: Kémjátszma (2001)
Az ezredforduló környékén Osvárt Andreát még inkább modellként tartották számon, egyedül az Első generáció című felejthető magyar sorozatban próbálkozott a színészszakmával. Tony Scott adott neki apró szerepet a Kémjátszmában és ismertette meg vele az igazi színészek világát. Andi Scott tragikus halálakor is megemlékezett a rendezőről a Twitter-oldalán.

7.
Neki köszönhetjük Bruce Willis legcoolabb mozipillanatát
Film: Az utolsó cserkész (1991)
Itt akár szerepelhetne a legendás „Fej vagy gyomor?” beszólás is, mi mégis inkább a kihallgatásjelenetet imádjuk. Willis egy pofonra ébred, rosszfiúk rabolták el. Kér egy cigit, kap is, de amikor tüzet kér, a fickó pofán vágja. A vérző orrú hős eztán újabb cigit kér, és figyelmezteti a fickót, hogy ha még egyszer megüti, végez vele. A fickó újra ad cigit, és tűzgyújtásnál jön az újabb pofon. Willis visszaüt, és egyetlen mozdulattal átküldi a fazont a másvilágra. Szupercool!

 

 
6.

Megverette James Gandolfinit Patricia Arquette-tel
Film: Tiszta románc (1993)
Hollywoodban olyat ritkán látunk, hogy egy vékony, szőke lány megver egy nagydarab maffiózót. A motelszobában fenyegetett lány nemcsak magáért, hanem a szerelméért is küzd az őt fenyegető gengszterrel. Torokszorító jelenet, egy önmagáért végsőkig kiálló hősnővel, aki fizikailag is képes felülkerekedni támadóján. Drámai, nehezen emészthető szcéna egy amúgy könnyed filmben.

 


5.

Összehozta Tom Cruise-t és Nicole Kidmant
Film: Mint a villám (1990)
Ugyan a film nem több, mint a Top Gun autóversenyzős koppintása, mégis filmtörténeti jelentőségű. Ezen a forgatáson jött össze Tom Cruise az akkor még ismeretlen ausztrál szépséggel, Nicole Kidmannel. A legenda szerint Cruise maga választotta Kidmant, és megszületett a kilencvenes évek álompárja.

Tíz felejthetetlen filmpillanat, amit Tony Scottnak köszönhetünk

4.
Levetkőztette Susan Sarandont és Catherine Deneuve-öt
Film: Az éhség (1983)
Scott már az első filmjében felhívta magára a figyelmet azzal, hogy két gyönyörű dívát eresztett egymásnak egy szemkápráztató, leszbikus szeretkezés jelenetében. Mivel a film vámpírokról szól, a jelenet kap némi misztikus felhangot is. Gyönyörű pillanatok, nemcsak férfiszemmel nézve.

 

3.
Megsirattatta velünk Denzel Washingtont
Film: A tűzben edzett férfi (2004)
Mindig elérzékenyülünk, amikor egy szőrös szívű macsó képes feláldozni magát az ártatlanság védelmében. Már csak azért is, mert Hollywoodban nem megszokott a főhős halála. Amikor Lisa Gerrard gyönyörű zenéjére a sebesült Creasy elindul a túszcserére, hogy megmentsen egy kislányt a saját élete feláldozásával, mindenki sírva fakad. Ezt nem lehet könnyek nélkül nézni.

Tíz felejthetetlen filmpillanat, amit Tony Scottnak köszönhetünk

2.
Elhozta Brad Pittet Budapestre
Film: Kémjátszma (2001)
Az ezredforduló környékén még nem volt divat Budapesten forgatni a hollywoodi filmeseknek, Scott mégis idehozta Robert Redfordot és Brad Pittet. Nem kizárt, hogy a színész pozitív élményei miatt lett később visszatérő vendég fővárosunkban.

Tíz felejthetetlen filmpillanat, amit Tony Scottnak köszönhetünk

1.
Miatta szorítottunk Maverick boldogságáért
Film: Top Gun (1986)
Ebből a filmből rengeteg emlékezetes jelenetet (macsócsörte az öltözőben, Goose halála, a bőrkabátos/napszemüveges Tom Cruise motorozása vagy a szeretkezés Roxette-re…) választhattunk volna, mi mégis a szép és visszafogott zárójelenetre szavaztunk. Maverick egyedül ül a krimóban, amikor megszólal a wurlitzerből az ismerős dallam. Felkapja a fejét, keresi a lányt, de az sehol nincsen. Aztán egyszer csak előbukkan mögüle. Egy mosoly, pár mondat, és kész a happy end. Szokatlan intimitás egy amúgy bombasztikus macsófilmben.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top