nlc.hu
Szabadidő
Hétvégén is kitart a barátságos idő

Hétvégén is kitart a barátságos idő

Közben gyorsan váltják egymást a frontok felettünk, amitől a gyerekek is nyűgösek lehetnek. Segítünk, hogyan vértezd fel magad ez ellen!

Hétévégén is kitart az enyhe időPénteken igazán enyhe időjárással kényeztet minket a január, napközben akár 11 fok is lehet, és 5 foknál sehol sem lesz hidegebb, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentéséből. Ehhez némi napsütést is kapunk, de aztán késő délutántól a Dunántúlon egyre többfelé eredhet el az eső, és éjszakára a szél viharossá is fokozódhat. Éjszaka is alig megy mínuszba a hőmérséklet, legfeljebb –2 fok lehet.

Mehetünk a szabadba

A hétvégén elsősorban nyugaton várható erősen felhős idő, másutt általában legalább néhány órára kisüt a nap. Hétfőtől már az ország nagy részén erősen felhős időre számíthatunk, de napos időszakok és területek ekkor is lehetnek. Elszórtan valószínű zápor, főként északkeleten hózápor is, de nagyobb mennyiségű csapadék sehol nem valószínű.

A következő időszakban gyorsan követik egymást az enyhébb melegfrontok és hidegfrontok, így legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton és hétfőn általában 5–11, vasárnap és kedden 2–8 fok között várható. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szombaton és hétfőn jobbára 2–6 fok között, északkeleten 0 fok körül alakul, de vasárnap és kedden többnyire –4 és +1 fok között változhat.

Frontok kínozhatnak

A frontátvonulások fokozott terhelést rónak a szervezetre – áll a Meteoklinika jelentésében. Pénteken a nap első felében hidegfronti jellegű, enyhe panaszok jelentkezhetnek, míg délutántól már egy melegfront hatására léphetnek fel humánmeteorológiai tünetek. Éjszakától aztán ismét hidegfronti hatások érvényesülnek.

Mindez erőteljes nyomásváltozásokkal és megerősödő széllel is jár, ami együttesen kínzó fejfájást, migrént, szédülést eredményezhet. Az idegrendszer is labilissá válhat, ami például abban nyilvánulhat meg, hogy ingerlékenyebbek leszünk, a stresszhelyzeteket nehezebben tudjuk kezelni. A gyerekek is nyűgösebbé válhatnak.

Érdemes a napokban magnéziumban és B1-vitaminban gazdag étrendet összeállítani, hogy segítsük a szervezet alkalmazkodását a gyorsan változó időjárási helyzethez. Mivel alapvetően enyhe időre van kilátás, a melegfronti hatással együtt ez a gyulladásos eredetű ízületi fájdalmak erősödésével járhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top