Szabadidő

Mi lett a sorsuk az Oscar-jelölt gyerekszínészeknek?

Drogtúladagolás, alkoholizmus, korai szülés és a feledés homálya. A messzi dél vadjai című új film gyerekszereplője kapcsán merült fel bennünk a kérdés: milyen sorsa juthatnak az Oscar-jelölt gyerekszínészek?
Mi lett a sorsuk az Oscar-jelölt gyerekszínészeknek?

A héten a magyar mozikban bemutatott A messzi dél vadjai című Katrina hurrikános film kilencéves főhősnőjéről, Quvenzhané Wallisról ugyan csak mostanában derül ki, jelölik-e Oscarra, de a kislány körül már most megfordult a világ. 4000 gyerek közül választották ki, a legmenőbb amerikai magazinokban fotózzák, folyamatosan vörös szőnyegeken vonul fel, és joggal érezheti úgy, hogy most minden róla szól. Szerepet kapott Brad Pitt és Michael Fassbender közös filmjében, a Twelve Years a Slave-ben (Tizenkét év rabszolgaként), és minden esélye megvan arra, hogy ő legyen a legkelendőbb tizennyolc év alatti portéka Hollywoodban. Vajon elbírja majd a rá nehezedő nyomást? A sorstársai közül jóval többen vannak azok, akik belebuktak a sikerbe, mint azok, akiknek minden összejött.

Mi lett a sorsuk az Oscar-jelölt gyerekszínészeknek?

Minél fiatalabban kap díjat, annál valószínűbb a bukás

Az Oscar történetében eddig tizennyolc emberkének sikerült 18 éven aluliként jelölést kapni. Ez már használható kiindulópont egy statisztikához, márpedig a számok azt mutatják, hogy minél fiatalabban jelölnek valakit, annál valószínűbb, hogy később színészként nem sokra viszi. Ez részben persze betudható annak az egyszerű ténynek, hogy ilyenkor még nem tudni, később milyen hangja lesz felnőttként, netán felnőve is hozza-e azokat a megjelenésbeli paramétereket, amiket Hollywood elvár tőle. Ebbe bukott sajnos bele A hatodik érzék halottakat látó gyereksztárja, Haley Joel Osment, aki tinédzserként már messze nem volt olyan cuki, ahogy a nézők mMi lett a sorsuk az Oscar-jelölt gyerekszínészeknek?egszokták tizenegy évesen. Néhány szerep után Hollywood castingosai simán elfelejtették, és ma már csak a hangjából él, videojátékokat szinkronizál. A tízévesen jelölt Quinn Cummingsnak (The Goodbye Girl) még csak ennyi se jutott. Nem véletlenül nem mond semmit ez a név, ugye, kedves olvasó? A lány annyit azért elért vele, hogy később a filmszakmában tudott elhelyezkedni castingügynökként. A Ne bántsátok a feketerigót! tízéves sztárját, Mary Badhamet anno pont azért imádták, mert nem színészkedett, hanem önmagát adta, viszont ezzel elérte, hogy a film után nem kapott szerepet, lévén nem tudott szerepet játszani. Ma restaurátorként dolgozik.

Az önsorsrontók

Mi lett a sorsuk az Oscar-jelölt gyerekszínészeknek?Sok olyan színész is van a szakmában, akit nem azért nem alkalmaznak többé, mert mutálni kezd a hangja, vagy mert felnőve „megcsúnyul”, hanem mert a sikert képtelen feldolgozni és botrányt botrányra halmoz. A tízévesen, 1973-ban a Papírholdért jelölt Tatum O’Nealről például egy idő után köztudott lett, hogy hisztis és nehéz vele együtt dolgozni, és a bulvárlapok is teli voltak a botrányaival, mivel minden alkalmat megragadt, hogy édesapja, Ryan O’Neal kapcsolatát ekézze Farrah Fawcett-tel. Pluszban ő volt Michael Jackson első barátnője is, bár ő ebből mindössze egy csókot volt hajlandó elismerni. Hosszú kihagyás újra színészkedik, a 40 és annyiban e hónapban a magyar mozikban is láthatjuk az azóta háromgyerekes családanyává érett színésznőt. A tizenkét évesen A bálnalovasért jelölt Keisha Castle-Hughes nem a drogoknak, a bulvárnak vagy az alkoholnak, hanem a korai szerelemnek köszönhette az álomgyár bizalmának elvesztését. A lány tizenhét évesen már szült szerelmének, akitől azóta sikeresen elvált. Jack Wild sorsa már hagyományosabbnak mondható. Az Oliverért tizenhat évesen kapott jelölése után még pár évig a csúcson volt egy menő tévésorozatnak köszönhetően, aztán rákapott az italra, és kb. húsz évvel később jött csak le róla. A karrierjét akkor már persze temethette.

Tragédiák

Mi lett a sorsuk az Oscar-jelölt gyerekszínészeknek?Az egykori gyereksztárok között jó néhány olyan is akad, akinek saját vagy Hollywood hibáján kívüli okból ért véget túl gyorsan a karrierje. Ezekből az egyik legszomorúbb eset a Haragban a világbanért tizenhat évesen jelölt Sal Mineóé, akit harminchét évesen késelt meg egy drogfüggő pizzafutár, aki csak a pénzére hajtott. A tizenegy évesen a Shane-ért jelölt Brandon De Wilde pedig nemes egyszerűséggel autóbalesetben hunyt el tragikusan fiatalon. A tizennyolc évesen jelölt River Phoenix azért tett is azért, hogy ne sokáig élvezhesse a sikert: zsenge kora ellenére sokat drogozott, amit aztán nem bírt a szíve, és 23 évesen, Johnny Depp hollywoodi klubja előtt a járdán érte a halál.

Akiknek összejött

Mi lett a sorsuk az Oscar-jelölt gyerekszínészeknek?A fenti példák alapján egy lelkiismeretesebb szülő azonnal eltiltaná színészcsemetéjét az Oscaroktól, némileg joggal, de a képet azért árnyalhatja néhány sikertörténet is. Az egyik ilyen például Jodie Fosteré, akit tizennégy évesen jelöltek a Taxisofőrért, de őt ez egy cseppet se hozta zavarba. Disney-gyereksztárból kétszeres Oscar-díjas színésznő lett (ez az Oscar-jelölt gyerekekből csak neki sikerült). Hozzá hasonlóan örömteli példa Anna Paquiné, aki tizenegy évesen A zongoraleckéért kapott díjat, és azóta már annyi hollywoodi filmben szerepelt, hogy nem győzzük megszámolni, és akkor a True Blood című kult-vámpírsorozatot még nem is említettük. Rajtuk kívül nem kell még félteni a Vágy és vezeklésért tizenhárom évesen jelölt Saoirse Ronant sem, aki az Alkonyat írónőjének új regényéből készült filmben, A burokban tündököl nemsoká, A félszeműért tizennégy évesen jelölt Hailee Steinfeld pedig a western óta eléggé eltűnt, de nem azért, mert senkit nem érdekelt. A kislány sokat dolgozott, és jelenleg hét filmje vár arra, hogy bemutassák.

A messzi dél vadjai

11 ok, amiért még mindig szeretjük Tom Cruise-t
Az iPadet és a skype-ot is megjósolták a régi filmek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top