Szabadidő

Exkluzív! Keira Knightley: “Azokkal tudunk a legkegyetlenebbek lenni, akiket a legjobban szeretünk”

Lenyűgözően elegáns, mintha épp egy elegáns bálra készülne, pedig csak interjút ad. Legmerészebb szerepéről, Anna Karenináról Keira Knightley Londonban mesélt nekünk.

Exkluzív! Keira Knightley: „Azokkal tudunk a legkegyetlenebbek lenni, akiket a legjobban szeretünkMerész lépés volt annyi ikonikus színésznő után eljátszani Anna Kareninát?

Rengeteg különféle változatot láthattunk már, és mindenki tudja, hogy nagyjából ki is Anna Karenina, de nem gondolom különösebben merész lépésnek. Merész dolog olyasvalakit eljátszani, akit az emberek szeretnek és kötődnek hozzá, de Anna nem ilyen. Senki nem látja magát Anna Kareninaként. Az emberek ismerik, de nem szeretik őt.
 
Anna Karenina nem feltétlenül lesz szimpatikus a nézőknek…

Ez így van, de akadnak azért jó tulajdonságai is. Például a benne égő szabadságvágy. Persze emellett önző, manipulatív és soha nem látja előre, hogy a döntései milyen következményekkel járnak. Ez a történet számomra egy olyan emberről szól, aki megszegi a társadalom elvárásait, és ezért tragédiával fizet. Nem szeretném elítélni ezért, mert ki vagyok én, hogy ezt tegyem? Ha mélyen magunkba nézünk, sokunkban ott vannak ezek a tulajdonságok. Azokkal tudunk a legkegyetlenebbek lenni, akiket a legjobban szeretünk.

Látsz némi hasonlóságot az előző filmedben, a Veszélyes vágyban játszott Sabine és Anna között?

Talán annyiban igen, hogy mindketten csapdában érzik magukat a saját életükben. Sabine egy erősen szadista-mazochista személyiség, és ez a leírás nem hinném, hogy illene Annára.
 
Anna elég bizarr módon optimista természet…

Örök optimista, ami mindenről azt hiszi, hogy rendben lesz. „Jó lesz ez így, mert szeretem őt. Persze, hogy láthatom majd a fiamat ezután. Persze, hogy ezután is találkozhatom majd a barátaimmal.” Nem képes belátni, hogy az emberek elfordulnak majd tőle, amint fény derül a viszonyára. Nem törődik a következményekkel, és nem reálisan, hanem az érzelmein keresztül látja megtörténni a dolgokat.

Exkluzív! Keira Knightley: „Azokkal tudunk a legkegyetlenebbek lenni, akiket a legjobban szeretünk

Nagy nyomást helyezett rád ez az ikonikus szerep?

Anna nagyon komplex személyiség, és már az elején eldöntöttük, hogy nem a körülmények áldozataként fogjuk őt ábrázolni. Ő nem egy hősnő, akivel csak megtörténnek a rossz dolgok. Sokat tesz azért, hogy ezek megtörténjenek. Borzasztó nehéz volt bemutatni Anna negatív oldalát úgy, hogy közben azért a nézőket végig érdekelje, mi lesz vele. Bármelyik irányba könnyedén túl messzire mehettünk volna. Ha elveszítjük a nézőket, akkor a végén már senki sem törődik azzal, hogy Anna a vonat alá ugrik.

A romantikus filmjeid többnyire elég tragikusan végződnek. Nem szereted a happy endet?

Hát ez szörnyű. Meg sem tudom számolni, hányszor haltam meg a vásznon az elmúlt öt évben. Amikor az Anna Karenina forgatásával végeztem, eldöntöttem, hogy egy nagyon pozitív és boldog filmre van szükségem. A nyáron el is repültem New Yorkba, ahol felvettünk egy nagyon kedves mozit a barátságról és arról, hogyan veszünk fel egy lemezt. Könnyed és pozitív film lesz. Ez kell most nekem.

Mit gondolsz a nagy orosz regényírók műveiről?

A Háború és békét olvastam, és piszkosul imádtam, a Bűn és bűnhődéstől pedig totál depressziós lettem. Kb. ennyiben kimerülnek az orosz irodalmi ismereteim.
 
Milyen volt viselni ezeket a fantasztikus ruhakölteményeket?

A ruhákat Jacqueline Durran tervezte, aki lenyűgöző hölgy. Egy csomó tervező egyszerűen eléd pakolja a kész terveket és megmondja, hogy mit viselsz majd a filmben. De nem Jacqueline! Ő már a korai szakaszban mindenről kikéri a véleményem. Igazi csapatjátékos. Itt minden ruhának jelentése van. A sok madártoll Anna szabadságvágyát szimbolizálja, a szőrmék pedig a halált. Még az ékszereivel is a szexre és halálra próbáltunk utalni, és ezt együtt találtuk ki.

Exkluzív! Keira Knightley: „Azokkal tudunk a legkegyetlenebbek lenni, akiket a legjobban szeretünk

Akadt legnehezebb jelenet?
Azok, amiket Jude Law-val forgattam. Ezekben mutatkozik meg ugyanis leginkább Anna manipulatív jelleme és a legtöbb negatív tulajdonsága.
 
A Büszkeség és balítéletben Matthew Macfadyen a szerelmedet, most pedig a bátyádat alakítja. Könnyű volt a váltás?

Folyton összehaverkodom a színészpartnereimmel, és Matthew-val is ez volt a helyzet. Jó volt a viszontlátás. A közös táncjelenetünket vettük fel először, és emlékszem, hogy végignevettük az egészet. Olyanok voltunk, mint két rosszalkodó kamasz.

Modern nőként mit gondolsz arról, ami Annával történt?

Furcsa módon nem változott annyit a társadalom, mint hinnénk. Ma sem nézik jó szemmel, ha egy nő elhagyja a férjét egy fiatalabb pasiért. A társadalom nem változott, csak a szabályok lettek némileg mások. Ha megszegjük ezeket a szabályokat, az emberek ma is ellenünk fordulnak.

Keira Knightley az Anna Karenina premierjén
Keira Knightley az októberi Vogue-ban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top