Szabadidő

Hollywoodban a 40 az új 30

Már a negyvenesek kapják a legjobb szerepeket a filmekben, és Jennifer Garner, Naomi Watts vagy Cameron Diaz példája után bátran állíthatjuk: ma a 40 az új 30!
Hollywoodban a 40 az új 30

Leslie Mann-nak, a magyar mozikban is nagy sikerrel futó 40 és annyi női főszereplőjének nemrég feltették a kérdést: negyvenévesen egy színésznő kaphat-e még jó szerepeket a filmiparban? Mann elcsodálkozott, és teljes természetességgel rávágta, hogy a negyvenéves kor rég nem akadály Hollywoodban. Persze nem volt ez mindig így.

Negyven és karrierhalál

Hollywoodban a 40 az új 30Nem kell visszamenni Marilyn Monroe idejébe ahhoz, hogy lássuk: a negyvenes színésznők alig két-három évtizede még komoly bajban voltak. Hiába volt minden magazin teli Kim Basinger fotóival a nyolcvanas évek végén, és szerepelt olyan filmekben, mint a 9 és ½ hét vagy a Batman, mire a kilencvenes évek elején elérte a bűvös negyvenet, és kivett egy bő kétéves szülési szabadságot, senki nem várta őt tárt karokkal vissza. Bár a Szigorúan bizalmasért még egyszer illedelmesen körbetapsolták, ám ezután már elkerülték a nagyobb filmek. Ugyanezt volt kénytelen átélni Cybill Shepherd is, aki a nyolcvanas évek végén, harmincévesen óriási sikerpárost alkotott Bruce Willisszel A simlis és a szende című sorozatban. Csakhogy míg a széria vége után Willis után kapkodtak a legmenőbb rendezők, a negyvenet betöltő Cybill a kutyának sem kellett. Pedig legalább akkora része volt neki is a sikerben, mint férfi kollégájának. Cybill és Kim sztorija egyáltalán nem egyedülálló. Geena Davis, Daryl Hannah, Andie McDowell, Kathleen Turner vagy Sharon Stone is sokat tudnának mesélni arról, milyenek voltak a hollywoodi szereposztók a negyvenet betöltő színésznőkkel.

Nem a plasztikai műtéteknek köszönhető a késői virágzás

Hollywoodban a 40 az új 30Rossz nyelvek szerint a színésznők kései sikerei mögött a Los Angeles-i plasztikai sebészet nagy iramú fejlődése áll, de aki ezt állítja, az nem gondolt bele eléggé Nicole Kidman példájába. A színésznő a kortól megijedve botoxinjekciókkal akarta vonzóbbá varázsolni magát, ám ennek eredményeként egy mozdulatlan arcú, mimika nélküli viaszbabává avanzsált, amit meg is „csodálhatunk” az olyan filmjeiben, mint az Ausztrália vagy az Invázió. Érdekes módon akkor kezdett rendbe jönni a karrierje, amikor felhagyott költséges hobbijával. A Ne engedd el!-ben vagy a Paperboyban már ismét a régi díva köszönt vissza, és nem is maradtak el az elismerő kritikák. Az elijesztő plasztikai műtétek hatásairól Cher is bármikor tudna könyvet írni. Persze nincs kizárva, hogy vannak, akiken az orvostudomány is sokat segített, de a szakértők szerint ennél sokkal fontosabbak a mai, gyakran már-már csodatévő kozmetikai szerek és az egyre hatékonyabb, a szervezetet kevésbé romboló diéták. Lásd Jennifer Garner példáját, aki három gyerek szülése után úgy tért vissza a Timothy Green különös élete című családi Disney-filmben, hogy ebből semmi sem látszik rajta, sőt a formája egyenesen kirobbanó.

Hollywood is változik

Hollywoodban a 40 az új 30Természetesen Hollywoodban sincsenek változások társadalmi változások nélkül. Nem a stúdiók fejesei lettek hirtelen jó fejek, és kezdtek el negyvenes színésznőket szerződtetni, hiszen ha a nézők nem lennének kíváncsiak rájuk, senki nem alkalmazná őket. Annyi történt csupán, hogy a világ változásaira általában kissé lassan reagáló Álomgyár szépen lekövette, hogyan változott a nők szerepe a nagyvilágban. Ma már egy negyvenes nő nemcsak családanyaszerepben lehet hiteles, hanem független, dolgozó nőként, akcióhősnőként, sőt adott esetben szexszimbólumként is. Bármilyen triviálisnak is tűnik mindez 2013-ban, Hollywood csak lassan érte utol a világot. Míg korábban elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy nagy költségvetésű akciófilmben egy negyvenes nő kapja a főhős mellett feszítő jó nő szerepét, a negyvenkét éves Rachel Weisz tavaly simán hozta ezt a feladatot Jeremy Renner oldalán A Bourne-hagyatékban, és a negyvenéves Cameron Diaz is ezt a figurát alakította hitelesen a Zöld darázsban. Korábban az ilyen szerepek jórészt a húszas éveikben járó színésznőknek jutottak. Régebben az is szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy a romantikus vígjátékok a negyvenes nők párkeresési próbálkozásait vegyék górcső alá, márpedig Julia Roberts az Ízek, imák, szerelmekben, Sophie Marceau A boldogság sosem jár egyedülben vagy Sandra Bullock a Nász-ajánlatban bőven a negyedik x-en túl is sikert tudott aratni a műfajban. Meg Ryan bizonyára irigykedve tekint rájuk.

Szexszimbólum negyvenen túl?

Míg korábban a színésznők rendszerint a merészebb, erotikus jeleneteiket a húszas és harmincas éveikre tartogatták, és szinte kizárt volt, hogy negyvenen túl valaki meztelenül mutatkozzon a vásznon, ma már semmi sem elképzelhetetlen. A tavalyi év egyik legbotrányosabb szexjelenetét a mozikból például épp a negyvenöt éves Nicole Kidmannek köszönhetjük, aki a Paperboy egyik merész képsorában segít hozzá egy rabot a kielégüléshez. Ráadásul a 40 és annyiban Leslie Mann, A lehetetlenben pedig Naomi Watts sem riadt meg attól, hogy amennyiben az a történet szempontjából indokolt, félmeztelenre vetkőzzenek.

Hollywoodban a 40 az új 30Szülés után visszavárják

Régebben a hollywoodi színésznők igyekeztek minél tovább húzni a gyermekszülést attól félve, hogy negatívan hat majd a kihagyás a karrierjükre. Ma már nem kell tartaniuk attól, hogy Hollywood elfelejti őket. Az ezredforduló utáni filmiparban már nem lehetetlen egyszerre jó anyaként és nemzetközi filmsztárként élni. Erről a kétgyermekes Gwyneth Paltrow, a háromgyermekes Jennifer Garner, a kétgyerekes Jennifer Connelly, az egygyermekes Rachel Weisz vagy a háromgyerekes Cate Blanchett is tudna bőségesen mesélni.

Negyvenesek és sikeresek:

Rachel Weisz (42), Heather Graham (42), Gwyneth Paltrow (40), Jennifer Garner (40), Cameron Diaz (40), Jennifer Aniston (44), Jennifer Lopez (43), Jennifer Connelly (42), Leslie Mann (40), Nicole Kidman (45), Sandra Bullock (48), Julia Roberts (45), Catherine Zeta-Jones (43), Naomi Watts (45), Sophie Marceau (46), Uma Thurman (42), Cate Blanchett (43),

Így öltözködj fiatalosan negyven felett is!
11 dolog, amit szeretnénk megélni 40 éves korunkig

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top