Szabadidő

Véresen, vagy félig átsütve? – Mi a jó a vámpíros sorozatokban?

Ha éppen nem helyszínelnek, akkor vámpírok szívják a statiszták vérét esténként a tévécsatornákon. Szóval hiába kapcsolgatsz, előbb-utóbb belefutsz valamelyik vérszívóba. De miért ennyire jó biznisz vámpíros-vérfarkasos sorozatot gyártani? Vélemény.

Vámpírnaplók
Azt nekem ne mondja senki, hogy a nők fele nem a főszereplő Ian Somerhalder szeme miatt nézi a 30 éves gimnazisták vámpíros-szerelmi történetét. A sorozatot eredetileg sugárzó amerikai CW csatorna eltalálta a receptet: összegyúrta az Alkonyatot, a Narancsvidék, valamint a Szellemekkel suttogó sorozatot, és így született meg a szép lányokkal és szép fiúkkal teleszórt kisvárosi vámpírtörténet. Legnagyobb megkönnyebbülésünkre a negyedik évadra végre mindenki leérettségizett, de kérdés, hogy milyen bevándorlóáradatot találnak ki a forgatókönyvírók, ugyanis egy részben kb. 30 ember vérét szívják ki. Az pedig igazán kínos lenne, ha az ötödik évadra már tényleg csak az árván maradt helyi őzikéből lakomázhatnának a drámázó vérszívók koronázatlan királyai és királynői.
Vámpírnaplók: minden kedden a Cool tévén, szombaton és a vasárnap a Sorozat+ csatornán.

Véresen, vagy félig átsütve? - mi a jó a vámpíros sorozatokban?

True Blood
Romantikusan (hmmm…  vagy erotikusan) fröccsen a vér a HBO vámpíros sorozatában, ami magyarul Inni és élni hagyni címen fut 2008 óta. Ezek a vámpírok nem Edward Cullenek, hanem egytől egyig kőkemények, olyan férfiasak, hogy azt kívánod, bárcsak te lennél a vacsorájuk. Persze ebben a világban a rendes vérszívók már a true bloodon, vagyis szintetikus véren élnek. Az Egyesült Államokban most kezdték el a hatodik évadot, a Facebookon több mint tízmillió rajongót tarthatnak számon. Azért szeretem, mert a félisten külsejű vámpír pasikon (és csajokon) kívül gondolatolvasó tündérek, idegen testeket megszálló ménádok, vámpírűző boszorkányok, szexi vérfarkasok és bármilyen állat képébe bújó alakváltók alakítják a sztorit. És a sorozat írói nem félnek egyik pillanatról a másikra vámpírrá változtatni az addig szigorúan emberi főszereplőt.

Véresen, vagy félig átsütve? - mi a jó a vámpíros sorozatokban?

Being Human
2008-ban indult a Being Human angol sorozat, ami itthon A vámpír, a vérfarkas és a szellem címet kapta, majd 2011-ben elindították az amerikai verziót – csakúgy, mint az Office esetében –, ez már itthon is Being Human – Emberbőrben címmel futott. Nagy logika nem kell, hogy összetedd a történetet. Adott egy vérfarkas fiú, akinek persze van szíve meg lelke, mert ez van megírva Hollywood nagy vámpírkódexében, egy nagyszájú, a gonosszal mindig cimboráló, de alapjaiban mégsem teljesen romlott csábító vámpír fiú, na és a szellem lány, aki képtelen elhagyni a házat, ahol meghalt. Én az amerikai verzióba futottam bele egyszer egy itthoni csatornán. Öt részt bírtam megnézni, mivel annyira nem történt soha semmi.

Véresen, vagy félig átsütve? - mi a jó a vámpíros sorozatokban?

The Originals
A CW csatornának annyira bejött a Vámpírnaplók, hogy négy évad után készített egy spinoff sorozatot belőle, ami idén ősszel debütál majd az Egyesült Államokban. A főszereplők a Vámpírnaplók mellékszereplőiből kerültek ki, a történet ugyanaz: harcoló, drámázó, szerelmes vámpírok. A különbség csak annyi, hogy nézettség tekintetében a kamasz korosztály helyett inkább a romantikára görcsösen vágyó fősulis csajokra hajt a csatorna. A sorozat „pozitívuma”, amiért érdemes belenézni ősszel, Joseph Morgan brit színész és az ő akcentusa.

Véresen, vagy félig átsütve? - mi a jó a vámpíros sorozatokban?

Drakula
Amíg a Vámpírnaplók esetében még csak pletyka, hogy néhány részt az új évadból Budapesten forgatnak majd, addig az újonc Drakuláról pontosan tudjuk, hogy a magyar fővárosban forgatták, bár a Jonathan Rhys-Meyers főszereplésével készülő kosztümös sorozatban Budapest Londonként szerepel majd. Az persze kérdéses, hogy ennyi vérszívós műsor között hogyan sikerül berobbannia a Drakulának, azonban nagy ütőkártya van a kezükben a főszereplő személyében, aki már bizonyított a Tudorokban.

Véresen, vagy félig átsütve? - mi a jó a vámpíros sorozatokban?

Telihold
Ha valakik, akkor a vérfarkasokat alakító színészek igazán jó lehetőséget kaptak azzal, hogy újra divat lett vámpíros limonádékat gyártani. Ilyen például a spanyol Telihold sorozat, ami pont olyan, mint a vámpíros drámák, csak itt a jóképű főszereplőről nem az derül ki, hogy titokban a helyi kórház vérkészletét lopkodja, hanem az, hogy vérfarkas, és minden teliholdat egy pincébe leláncolva tölt. Igen ám, de az ifjú romantikus szívnek nem lehet parancsolni, még akkor sem, ha négylábú és szőrös a gazdája. Ezért vérfarkas hűsünk, ahogy kell, beleszeret egy lányba…
A többit megnézhetitek AXN internetes oldalán, ha lázba jöttetek.

Véresen, vagy félig átsütve? - mi a jó a vámpíros sorozatokban?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top