Szabadidő

Végre egy erős hét a tévében

Íme, egy kellően színes tévéműsor-ajánlat az elkövetkezendő igen szürke hétre.
Mit nézzük a héten? Tévéműsor mindenkinekMit nézzünk a tévében? Sokunkban merülhet fel ez a kérdés, amikor szembesülünk a több mint száz tévécsatorna választékával. A Cafeblogon olvasható Mit nézzünk a tévében? blog szerzője minden hétfőn megpróbál „rendet vágni” a távirányítón, és elsősorban igényes, érdekes filmek, tévéműsorok ajánlásával segít a nézőknek. Egész hétre elegendő „pakkot” állít össze, amit csak a Nők Lapja Cafén olvashattok!

Végre egy erős hét a tévébenHétfőn Dr. Csont (RTL Klub, 21.35) ezúttal igen izgalmas, epizódokon átnyúló történetét folytatják azok, akik ismerik az előzményeket, és kíváncsiak a végkifejletre is. Azok sem ússzák meg azonban az estét izgalom nélkül, akik valamilyen megfontolásból nem néznek sorozatokat, hiszen a Jodie Foster által alakított csillagászlány űrbéli hangokkal vívott kalandja is igen érdekes A kapcsolat (Viasat3, 21.25) című remek scifi-thrillerben: lehet, hogy nem vagyunk egyedül? A Kísértetváros (FEM3, 21.10), címével szöges ellentétben, már inkább romantikus és vicces vígjáték. Bizonyság lehet erre főszereplője, az általában igen tapló modorával hódító Ricky Gervais (A Hivatal, Futottak még…).

Kedd estére Gary Sinise igen remek Steinbeck-adaptációját, az Egerek és embereket (Duna, 21.20) ajánlanám. A mostanában New York-i helyszínelőként ismert, amúgy igen remek színész rendezőként is bizonyít ebben a szép, ám tragikus végű filmben, melyben John Malkovich alakítja az együgyű, de hatalmas erejű Lennie-t, aki képtelen bánni erejéhez mérhető érzelmeivel, a Sinise által játszott barátja minden erőfeszítése ellenére. Az Edith Piaf megformálásával világhírűvé vált Marion Cotillard alakítja azt a lengyel bevándorlót, aki a mai másik ajánlatban, a Szeress, ha mersz! (Story4, 21.10) című romantikus komédiában bonyolódik öldöklő küzdelembe az őt egy korábbi, igen megalázó helyzetből kimentő franca fiúval.

Végre egy erős hét a tévébenSzerda este részben a közismert betegségre figyelmet irányító Csak egy pánik (Viasat3, 21.25) című bohóságra lesz érdemes odafigyelni, melyben Robert de Niro és Billy Crystal játssza el sokadszorra, hogy még a legvérnőszőbb maffiózók is vinnyogó kiscicákká tudnak válni, ha beüt az a megmagyarázhatatlan halálfélelem. A nevetés gyógyír sok mindenre, de a következő ajánlatban felvetett problémákra semmiképpen. A Lángoló Mississippi (MGM, 22.05) Alan Parker nagyívű bűnügyi drámája, melyben két FBI ügynök (Gene Hackman és Willem Dafoe) nyomoz három fekete polgárjogi aktivista halála ügyében, a hatvanas években, a Ku-Klux-Klán égő keresztjeinek fenyegetése alatt…

Csütörtökön ott folytatjuk, ahol az előző este abbahagytuk: Steven Spielberg Bíborszín (HBO, 21.00) című filmeposza az Egyesült Államok déli részén játszódik még az apartheid idején, és a feketék, ezen belül a fekete nők alárendeltségéről mesél megrendítő erővel. Teljesen más történet, de egy hasonlóan mély, epikus dokumentumdráma az Apollo 13 (Story4, 21.10), mely a címben említett űrhajó hazatérésének igaz történetét tárja fel, Hollywood teljes eszköztárával. Emlékszünk: „Houston, we have a problem!”

Péntekre két régebbi remekművet találtam: A Thomas Crown-ügy (film+, 21.00) ezúttal az eredeti 1968-as változatban lesz látható, melyben még a Pierce Brosnannál is sármosabb Steve McQueen alakítja a címbeli milliomos playboy bankrablót. Kevés nevetségesebb filmet tudnák mondani a filmtörténetből, mint a Vaklárma (SuperTV2, 22.00), amiben Gene Wilder a lárma és Richard Pryor a vak. Bármikor és bármennyiszer.

Végre egy erős hét a tévébenA szombatra igen szépen felkészült az m1 csatorna: az Oscarral (m1, 20.20), Sylvester Stallone vicces maffiafilm-paródiájával kezdi, majd A Hírhedttel (m1, 23.40), a másik remek Truman Capote-életrajzzal folytatja az estét. Hasonlóan erős kűrt fut a FEM3 is, hiszen a méltán népszerű Downton Abbey című sorozatban is központi helyet elfoglaló angol arisztokrácia múlt századi belvilágába avat be az Utolsó látogatás (FEM3, 19.10) című drámával, majd egy tekintélyes ügyvéd (Gene Hackman) lesz Meggyanúsítva (FEM3, 21.45) egy gyilkosság elkövetésével. A legjobb választás viszont Spike Lee Az utolsó éjjel című mozija lesz, melyben egy drogdíler (Edward Norton) a börtönbe vonulás előtti, kétségekkel, vívódásokkal, harcokkal teli utolsó napját meséli el.

Vasárnapra elsősorban világhírű magyar filmeket ajánlanék. Szabó István Mephistója (m1, 21.40) eleddig az egyetlen Oscar-díjas magyar játékfilm. A monstruózus alkotás a művészet, a művész és a politikai hatalom közti bonyolult viszonyt tárja fel erős képi hatásokkal és színészi teljesítményekkel. Makk Károly Szerelem (Duna, 21.30) című drámája „csak” cannes-i Nagydíjas, viszont szerintem minden idők legszebb szerelmes filmje. Költőien finom, lelkileg hiteles mű, mely megdöbbentő nyíltsággal festi fel a borús ötvenes évek világát, mintegy adekvát háttérként. Késő estére, lazításképpen, a Coen-testvérek Égető bizonyíték (film+, 23.15) című frenetikus krimikomédiáját ajánlanám „altatónak”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top