Szabadidő

6 társasjáték, amit a felnőttek is imádni fognak

Az "Igazából szerelem" megy a tévében, közben a frissen sült bejglit eszi a család, a gyerekek az új sellőpónival játszanak...: az ideális karácsony. Hogyan lehet még jobb? Ha a felnőttek is túllépnek az ünnepi evésen és tévézésen. Íme hat társasjáték, amit nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is imádni fognak. Teszteltük őket.

Scrabble – esti agytorna
A gyerekeknek persze megvehetjük a különböző nehézségi szintekkel kiadott Junior verziót, de a teszt alatt rájöttünk, hogy a felnőtt Scrabble-t is pont ennyire élvezik. Még csak nem is kértük a nyolcéves unokahúgomat arra, hogy szálljon be a társasozásba, magától jelentkezett, hogy a felnőttekkel együtt ő is szópárbajt vívjon. A megújult dizájn szép, de semmiben sem tér el a régebbi kiadásoktól. Este hétkor kezdtünk bele a játékba, és az első két kör “nekem ez túl nehéz” felkiáltásai után, a harmadik körben az unokahúgom vagányan odavágott egy 50 pontos szót a táblára. Így kell ezt kérem, hugó-hami mehet a levesbe. Az is igaz, hogy ő a játék felénél megunta az egészet, és inkább csillámpónit részesítették előnyben, így mi felnőttek fejeztük be a késő esti agytornát. Valahogy a Scrabble olyan, mint a haveroddal tollaslabdázni. Na nem meccsre, hanem amikor azért harcoltok, hogy ne essen le soha a labda. A Scrabble-ben is persze az győz, aki a legtöbb pontot éri el, mégsem akarod közben véglegesen kicsinálni az ellenfeledet.

Játékidő: 1 óra 30 perc
Ára: 6800 forinttól (felnőtt), 5200 forinttól (junior)
Hány fő játszhat: 2-3-4 fő
Leírás: A világszerte népszerű játék lényege, hogy egymáshoz kapcsolódó szavakat alkossunk. A játék hevében a barátokat és családtagokat összekötő szálak is szorosabbá válnak. A korábban kirakott szavak mellé illesztett betűkkel rakhatunk ki új szavakat, a jutalommezőkre helyezett betűkért jutalompont jár! A játékot az nyeri, aki a legtöbb pontot eléri.

6 társasjáték, amit a felnőttek is imádni fognak

Scrabble cseles – haladóknak
Még annak is nehéz dolga van a Scrabble cselessel, aki eddig lejátszott száz hagyományos Scrabble-partit. Ugyanis a betűjáték e változatának az a lényege, hogy nincsenek jól megszokott és a játékot kordában tartó sorok és oszlopok. Az átláthatóságot felváltja a káosz. A cselesben nem pontokat gyűjtünk, hanem egyszerűen az nyer, akinek a leghamarabb elfogynak a betűi. Mi ott hibáztunk, hogy nem a földön kezdtünk el játszani, ugyanis még a hatszemélyes ebédlőasztal is kicsinek bizonyult a kacskaringózó szavak kavalkádjához. Tetszik-tetszik, de nálunk négy tesztelőből három maradna inkább az eredeti verziónál. Profi Scrabble játékos tesztelőnk azonban úgy döntött, karácsonyra beújít egy új verzióval. Nagyon bátor…

Játékidő: nálunk 55 perc után kimerültség miatt kudarcba fulladt a játék.
Ára: 5200 forinttól
Hány fő játszhat: 2-3-4 fő
Leírás: A Scrabble cseles játékban fittyet hányhatunk a szókirakó játékoknál megszokott megkötésekre! Minden irányban ki lehet rakni a szavakat, és az akciózsetonok segítenek abban, hogy minél hamarabb megszabadulhassunk a zsetonoktól. A Scrabble Cseles játékot az nyeri, akinek először elfogynak a betűi, és a pontszámok sem számítanak.

6 társasjáték, amit a felnőttek is imádni fognak

Uno – akciós rakosgatós
Két kör ulti és römi után még a család férfitagjai is kaphatóak az Unóra. Na persze leginkább azért, mert ez az a modern kártyajáték, amiben az sikeres igazán, aki a legtöbb borsot töri a többi játékos orra alá. Színre, színt és számra számot rakosgathatunk. Közben pedig különböző akciókártyákkal tehetjük élvezetesebbé, és ezzel akár egy órásra is elhúzhatjuk a villámgyorsnak tűnő kártyajátékot. Ezt már a hat-hétéves gyerekek is élvezik, és le is köti őket.

Játékidő: átlagosan 20-30 perc
Ára:
1300 forinttól
Hány fő játszhatja:
2-10
Tipp:
Lányoknak remek karácsonyi ajándék lehet az Uno kártya Monster High figurákkal díszített kiadása, igaz, ezért már pár száz forinttal többet kell fizetnünk a kasszánál.

6 társasjáték, amit a felnőttek is imádni fognak

Charm, azaz Bűbáj – Intrikás-füllentős játék boszorkányos királylányoknak
Egy évvel ezelőtt hozta ezt a társasjátékot a Jézuska az unokahúgomnak. A sors úgy hozta, hogy mi felnőttek legalább annyira imádjuk, mint a gyerekek. Lényegében szingli nők közkedvelt kincse lett ez a baráti társaságában. A játékban ugyanis minden “királylánynak” különböző gyógynövényeket kell gyűjtenie, hogy aztán elkészíthesse azt a varázsfőzetet, melynek segítségével övé lesz a szőke herceg, a királyfi szíve. A játékban persze nem elég gyűjtögetni, szükség van cselre, és füllentésre is ahhoz, hogy a tökéletes varázsfőzetet kapjuk.

Játékidő: körülbelül 30 perc
Ára: 6300 forinttól
Hány fő játszhatja: 2-4 fő
Leírás: A királylányok feladata, hogy varázslatos főzettel biztosan magukhoz tudják édesgetni a vonakodó ifjút. A terv az, hogy mindenki elkészíti a saját receptjét, négy különböző, titkosan különleges bájitalt, amelyek, ha tökéletesre sikerülnek, hercegi frigyhez segítik őket.

6 társasjáték, amit a felnőttek is imádni fognak

 

Lego Architecture – Fehér ház

Amikor az ember azon kapja magát, hogy vendégségben az unokaöccse LEGO-ját babrálja, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy visszahozzuk-e az életünkbe a világ egy legkreatívabb játékát. A válasz egyértelműen igen. Amikor sok kihagyás (15 év) után ismét LEGO-zni kezdtünk, az élmény pont ugyanaz volt, mint gyerekkorunkban: hosszú percekig kerestük a tökéletes elemet, az oda passzoló színt. Megcsináltuk az útmutató alapján a Fehér Házat, és már szedtük is szét, hogy újat csináljuk, valami mást. Pont úgy, mint gyerekkorunkban. Sőt azt tudtátok, hogy már sokkal több szín van, mint a 90-es években?

Játékidő: 2 óra
Ára:
14499 forint
Hány fő játszhat:1 fő
Leírás: A LEGO-t senkinek sem kell bemutatni, gyerekkorunk kedvenc játéka volt, az Architecture sorozat különlegessége, hogy kimondottan felnőtteknek készült. Az elkészült remekműveket pedig a lakás díszeként akár ki is állíthatjuk. Figyelem, egy nem elég belőle, az ember hamar azon kapja magát, hogy gyűjtő lett.

6 társasjáték, amit a felnőttek is imádni fognak


Dixit – lestrapáltan a legjobb

A piacon kapható egyik legjobb felnőtt társasjáték a Dixit, nagy előnye, hogy a többi szintén „nagyoknak” készült játékkal ellentétben egy kör nem tart órákig, ezért akár munka után fáradtan is játszhatjuk. Sőt, tapasztalatból tudjuk, hogy minél lestrapáltabb az ember, annál jobb a játék. Itt ugyanis nem lesz szükség másra, mint a fantáziánkra. Rózsával rohangáló nyulak és repkedő pink bolygók a kártyákon, a feladat pedig annyi, hogy mesélj! Nem egyértelmű? Sebaj, ezt a játékot muszáj játszani.

Játékidő: 1 óra
Ára:
6690 forint
Hány fő játszhat:6 fő
Leírás: Minden játékos kap 6 darab kártyát, majd minden körben van egy mesélő, aki sajátjai közül kiválaszt egyet, amit a lehető legkreatívabban leír. A többiek pedig szintén a sajátjukból kiválasztják a mesére leginkább illő kártyát. Aztán indul a tippelés, hogy vajon a középre kirakott kártyák közül melyik lehet a mesélő kártyája. 

6 társasjáték, amit a felnőttek is imádni fognak

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top