Szabadidő

Leonardo DiCapriót megint kikosarazhatja Oscar

Hiába komédiázik csúcsformában Leonardo DiCaprio A Wall Street farkasában, egy decemberi jelenet azt vetíti előre, hogy jó eséllyel idén sem ő lesz az Oscar kedvence. Az Akadémia nem szereti a szexet és a drogokat.

Botrány a vetítésen

Eddigi jelölések:
A szerda reggel bejelentett BAFTA- (a Brit Filmakadémia díja) jelölések közül A Wall Street farkasának csupán 4 jutott (legalább DiCaprio köztük volt), szemben a Gravitáció 11, valamint az Amerikai botrány és a 12 év rabszolgaság 9-9 nominációjával.
A Golden Globe-jelölések is nagyjából ugyanezt tükrözik. Míg a Farkasnak összesen 2 jelölés (legjobb musical/vígjáték, legjobb férfi főszereplő) jutott, addig a Gravitáció 4, a 12 év rabszolgaság és az Amerikai botrány pedig 7-7 nominációval várja a vasárnap éjjeli díjátadót.

Alig néhány nappal karácsony előtt a Los Angeles-i Samuel Goldwyn filmszínházban tartották A Wall Street farkasa hivatalos Oscar-vetítését az Akadémia szavazóinak, és a film utáni beszélgetésre hivatalos volt a főszereplő, Leonardo DiCaprio, és a rendező, Martin Scorsese is. Kinyílt a liftajtó, és a két sztár alighogy kilépett, valaki rögtön nekik támadt. „Szégyelljétek magatokat! Szégyen!” Ez a kiáltozás töltötte be a mozi zsúfolásig telt előterét. „Undorító” – kontrázott rá valaki. Nem mondhatni, hogy ezek azok a reakciók, ami után egy filmnek díjesőre kellene számítania, és sajnos nem csak egy-két ámokfutó hirtelen reakciójáról volt szó. A vetítést követően a résztvevők nagy része meg se várta Scorsese és DiCaprio érkezését, ehelyett sértődötten távoztak. „Ez a mai nap kínzás volt a Filmakadémiának, háromórányi kínzás. Ugyanaz a gusztustalan szemét újra meg újra” – hangzott az egyik résztvevő tipikus netes kommentje az esemény után. De vajon miért utálja az amerikai Filmakadémia a filmet, amitől felénk mindenki le van nyűgözve, és mindössze két hét alatt majdnem 150 ezren váltottak rá jegyet Magyarországon?

A bűvös szám: 62

Leonardo DiCapriot megint kikosarazhatja OscarAz Oscart megszavazó Filmakadémia tagságára jellemző, hogy ha egyszer tag leszel, a halálodig az is maradsz. Ennek köszönhetően bőven többségben vannak a szavazók között az idősebb korúak, és ez nem csak egy légből kapott történet. Egy-két éve látott napvilágot a hivatalos információ, miszerint az Akadémia szavazóinak átlagéletkora 62 év (!), akik – ítélkezés nélkül – nem szívesen nézik, amint egy multimilliomos playboy egy prostituált fenekéből szippantja fel a kokaint, még akkor sem, ha fiatal korában maga is csinált ilyeneket. Márpedig DiCaprio pontosan ezt műveli a filmben. Az Akadémia sok tagja szerint A Wall Street farkasa egy erkölcstelen életmódot népszerűsít, csak azt nem értem, hogy a rendező korábban hasonló témában mozgó két másik filmje, a Casino és a Nagymenők akkor hogyan váltak klasszikusokká, és azokat miért nem vádolta senki efféle marhaságokkal? Persze attól, hogy hülyeséggel vádolják, még simán előfordulhat, hogy emiatt kimarad az idei Oscar-szórásból. Pedig ha valaki, akkor Leonardo DiCaprio tényleg megérdemelne egy kopasz aranyszobrocskát.

Kérem, ne szexeljenek!

Leonardo DiCapriot megint kikosarazhatja OscarHa valakinek van türelme átnézni az elmúlt évtizedek Oscar-nyerteseinek listáját, könnyen rájöhet, hogy egy Oscar-díjas moziban előbb láthat véres háborút, mint érzéki szexjelenetet. Ha pedig véletlenül tényleg egy olyan színészt díjaznak, aki merész szexjelenetet vállalt (Natalie Portman – Fekete hattyú), akkor garantálható, hogy az általa játszott figura őrült, és a vad szex is csupán az őrülete egyik kivetülése. Idén nem csak Leonardo DiCaprio járhat pórul hasonló okokból. A Cannes-ban körberajongott, merész leszbikus szexjelenetekkel tarkított Adéle élete 1–2. rész egyik főhősnője, Adéle Exarchopoulos az év egyik legátütőbb alakítását nyújtotta, de mivel nemcsak lelkileg, hanem testileg is teljesen pucérra vetkőzött a mozinézők előtt, ez jó eséllyel túl sok lesz az Akadémia tagjainak. Pedig Cannes-ban maga Spielberg jutalmazta, aki maga is akadémiai tag, és már simán elmúlt hatvan…

A prüdéria áldozatai

Leonardo DiCapriot megint kikosarazhatja OscarTermészetesen nemcsak idén, hanem a korábbi években is voltak már áldozatai Oscar prüdériájának. Az NLCafé-n magam is őrjöngtem tavalyelőtt, hogy a magából teljesen kivetkőző (és igen, a péniszét is megmutató) Michael Fassbendert kutyába se vették, pedig ha van igazság a földön, 2012-ben neki kellett volna kapnia a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat a Shame – A szégyentelenért. Ehhez képest még csak nem is jelölték. De miért is jelölnének valakit, aki egy szexfüggő szerepében ágyról ágyra és nőről nőre jár? Talán azért, mert teljesen átvedlik a szerepévé. Ezt hívják színészetnek, nem igaz? Fassbenderhez hasonló cipőben járt Matthew McConaughey is abban az évben, amikor a Gyilkos Joe-ban pucér hátsóval terrorizált egy redneck famíliát, de a csirkecombot erőszakkal orálozós jelenet annyira erősre sikeredett, hogy sok Akadémia-tagnál kiverhette a biztosítékot. Pedig McConaughey alakításában nyoma sem volt a korábbi szépfiús szerepeinek. Egy érett színész csúcsteljesítményét láthattuk, de még ez is kevésnek bizonyult. Így jár majd idén a Transzban anyaszült meztelenre vetkőző, ám közben élete alakítását nyújtó Rosario Dawson is.

A jelölés a maximum

Leonardo DiCapriot megint kikosarazhatja OscarNem állítom, hogy az Akadémia tagjai közt csupa szexuálisan korlátozott, mogorva ember üldögél, hiszen sületlenség volna hatezer embert egy kalap alá vonni. Biztosan sokan szavaznak közülük is értelmesen, és ez abból is látszik, hogy legalább egy-egy jelölés néha azért befigyel azoknak a színészeknek is, akik nem csak a lelküket vetkőztetik pőrére a kamerák előtt. Ilyen eset volt Natalie Portmané is a Közelebb című filmből, aki ugyan egy merész sztriptízjelenettel ajándékozta meg a nagyérdeműt, azonban a jelölés a legjobb női mellékszereplő díjára így is összejött. Ha neki nem is, de Rooney Marának Oscart kellett volna kapnia A tetovált lányért, amiben nemcsak Daniel Craiget lovagolja meg, hanem egy szórakozóhelyen leszbikus kalandba is keveredik, ez pedig betett az Oscar-díjának, ha a jelölésének nem is. A kényes jeleneteik miatt kihagyottak és elhanyagoltak névsorát (Ellen PageCukorfalat, Elizabeth Olsen Martha Marcy May Marlene) még sokáig tudnám sorolni, csak sajnos nem lenne sok értelme. Ettől még Leonardo DiCaprio és Adéle Exarchopoulos vélhetőleg ugyanúgy nem kap idén Oscart, pedig mindketten mindenkinél jobban megérdemelnék. Legalább egy jelölést nekik, légyszi…

 Az Oscar-jelöléseket január 16-án jelentik be, a díjakat pedig március 2-án osztják ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top