Szabadidő

Leonardo DiCaprio Golden Globe-ot kapott

Biztonsági játékot játszott a Golden Globe. Szinte minden nagyobb film és menő sorozat díjat kapott, és ez annyira igaz, hogy még a házigazda Amy Poehlert is megdobták egy szobrocskával. A gála nagy nyertese az Amerikai botrány.

Feszkós ünneplés

Tina Fey és Amy Poehler, a két komika a tavalyihoz hasonló lendülettel és poénokkal indította a 71. Golden Globe díjátadót. Megtudhattuk például, hogy szerintük az Amerikai botrány eredeti címe A parókagyár felrobbanása volt, ahogy azt is, hogy George Clooney inkább elment meghalni az űrbe a Gravitációban, csak nehogy egy perccel is több időt kelljen töltenie egy hozzá hasonló korú nővel. A két komika magánszáma után jött a díjak átadása, ami a Golden Globe általában laza hangulatával szemben kicsit feszkósra sikeredett. Kábé minden második jelölt (még a szerepben mostanság rutinos Jennifer Lawrence is) idegesen hebegett-habogott a színpadon, és majdnem mindenki köszönőbeszéde alatt megszólalt a zenekar, jelezve, hogy fejezze be a mondandóját. Ezt néha ellensúlyozta egy-egy lazább, „kezemben a pezsgőspohárral szónokolok” jellegű beszéd, vagy a bevodkázva színpadra álló Cate Blanchett, de idén egyáltalán nem ez volt a jellemző.

Óvatos duhajok

Leonardo DiCaprio Golden Globe-ot kapottA Golden Globe-ot megszavazó HFPA-tagok minden eddiginél óvatosabban voksoltak. Igyekeztek egy filmet se túlságosan elhalmozni, hogy minél többeknek jusson a jóból. A szűk marokkal szórásból az Amerikai botrány jött ki a legjobban, nemcsak a legjobb musical, illetve vígjáték lett (annak ellenére, hogy nem musical és nem vígjáték), hanem Amy Adamsnek és Jennifer Lawrence-nek is hozott egy-egy Globe-ot.

Az idén befejezett Totál szívás követte, ami nemcsak a legjobb drámai sorozat lett, hanem Bryan Cranstont a legjobb férfi főszereplőnek választottak meg drámai sorozat kategóriában. Ezt a duplázást rajta kívül csak a Túl a csillogáson (legjobb tévéfilm) és Michael Douglas, mint a legjobb férfi főszereplő tévéfilmben, minisorozatban, illetve a Mielőtt meghaltam című, AIDS-ben haldoklókról szóló mozi tudta megismételni, amiért Matthew McConaughey-t és Jared Letót is díjazták. Előbbi el is mondta, hogy csak azért kapta meg a szerepet, mert annyian visszautasították előtte. A többi filmnek be kellett érnie egy-egy díjjal, vagy üres kézzel távoztak.

Leonardo DiCaprio Golden Globe-ot kapottAz est meglepetései

A gála egyik kellemes meglepetése volt, hogy a házigazdaként tündöklő Amy Poehler kapta a musical-, vígjátéksorozat kategória legjobb női főszereplő szobrát a Városfejlesztési osztályért, és mivel a házigazdákat nem annyira szokás díjazni, ezen ő maga is piszkosul meglepődött.

Kétségtelenül meglepő volt Jared Leto jutalmazása, aki már korábban is többször fogyott vagy hízott látványosat egy szerepért, de eddig ez mégis hidegen hagyta a díjátadókat. Leonardo DiCaprio díjazása A Wall Street farkasáért abszolút megérdemelt, bár talán még ő maga sem számított rá, mivel nincs nagy szerencséje a díjakkal, így ez is simán meglepetésszámba ment. Az est negatív meglepetése pedig a Tom Hanks nevével fémjelzett Phillips kapitány üres kézzel hagyása volt.

Legjobb dráma: 12 év rabszolgaság

Legjobb musical, vígjáték: Amerikai botrány

Legjobb férfi főszereplő drámában: Matthew McConaughey (Mielőtt meghaltam)

Legjobb férfi főszereplő musicalben, vígjátékban: Leonardo DiCaprio (A Wall Street farkasa)

Legjobb női főszereplő drámában: Cate Blanchett (Blue Jasmine)

Legjobb női főszereplő musicalben, vígjátékban: Amy Adams (Amerikai botrány)

Legjobb férfi mellékszereplő: Jared Leto (Mielőtt meghaltam)

Legjobb női mellékszereplő: Jennifer Lawrence (Amerikai botrány)

Legjobb rendező: Alfonso Cuarón (Gravitáció)

Legjobb forgatókönyvíró: Spike Jonze (A nő)

Legjobb betétdal: U2 and Danger Mous – Ordinary Love (Mandela: Long Walk to Freedom)

Legjobb filmzene: Alex Ebert (Minden odavan)

Legjobb animációs film: Jégvarázs

Legjobb idegen nyelvű film: A nagy szépség (Olaszország)

Legjobb drámai sorozat: Totál szívás

Legjobb musical-, vígjátéksorozat: Brooklyn Nine-Nine

Legjobb minisorozat vagy tévéfilm: Túl a csillogáson

Legjobb férfi főszereplő drámai sorozatban: Bryan Cranston (Totál szívás)

Legjobb férfi főszereplő musical-, vígjátéksorozatban: Andy Samberg (Brooklyn Nine-Nine)

Legjobb női főszereplő drámai sorozatban: Robin Wright (House of Cards)

Legjobb női főszereplő musical-, vígjátéksorozatban: Amy Poehler (Városfejlesztési osztály)

Legjobb férfi mellékszereplő tévésorozatban, minisorozatban vagy tévéfilmben: Jon Voight (Ray Donovan)

Legjobb női szereplő minisorozatban vagy tévéfilmben: Elizabeth Moss (Top of the Lake)

Legjobb férfi szereplő minisorozatban vagy tévéfilmben: Michael Douglas (Túl a csillogáson)

Legjobb női mellékszereplő tévésorozatban, minisorozatban vagy tévéfilmben: Jacqueline Bisset (Dancing on the Edge)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top