Szabadidő

Olcsóbb lesz egyedül mászni a Himalájára, mint csoportosan

Besokalltak a nepáliak, mert az elmúlt években már szabályos forgalmi dugó alakult ki a világ legmagasabb csúcsa környékén.

Sokkal olcsóbb lesz ezentúl egyedül vagy kis csoportban megmászni a Himalája nepáli vonulatait, miközben a nagy csoportok tarifáját megemelte az ország turizmusért felelős minisztériuma. Egy magányos külföldinek például, aki a leggyakrabban járt útvonalon tavasszal indul neki a Mount Everestnek, ezentúl csak 11 ezer dollárt kell fizetnie a korábbi 25 ezer helyett (2,5 millió forintot 5,7 millió helyett). A csoportoktól viszont elvették a korábbi “mennyiségi” kedvezményt: a 2015. január 1-jén életbe lépő új szabályok szerint nem csökken majd az egy főre eső költség a csoportméret növekedésével. Jelenleg a legtöbb hegymászó csoport 6-15 fős.

A nepáli turisztikai minisztérium döntésének a hátterében az áll, hogy az elmúlt években már szabályos forgalmi dugó alakult ki a világ legmagasabb csúcsa környékén. A Mount Everestet tavaly csak a déli oldalról 562 ember mászta meg sikeresen. A csoportok nemcsak több embert jelentenek az ösvényeken, de lassabban is haladnak, mint az egyéni mászók.

A nepáli kormány azon is dolgozik, hogy hamarosan 103 új csúcsot nyithasson meg a hegymászók előtt a jelenlegi 326-on túl. A turizmus jelenti a kis területű ország egyik legfontosabb bevételi forrását. Nem akarnak azonban hegymászókat minden áron: tavaly augusztusban jelentették be, hogy ezentúl csak tapasztalt, technikailag képzett mászókat engednek fel a magashegységbe, hogy útját állják az Everesten végrehajtott legkülönfélébb eszelős rekordállításoknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top