Szabadidő

Így érettségiztek a magyar színészek

Simon Kornél szakított és összejött egy lánnyal az érettségi banketten, Szabó Simon egy barátja bankettjén volt a sajátja helyett, Osvárt Andrea pedig az érettségi találkozóján készült a szerepére. A Megdönteni Hajnal Tímeát sztárjai az NLC kedvéért visszatértek az érettségizős korszakukba.

Az érettségi találkozó veszélyes terep. A nosztalgia sok mindent megszépít, így könnyen csalódhatunk hatalmasat. Viszont ha túl jól sikerül, akkor meg az a baj. Ez utóbbi történik a Megdönteni Hajnal Tímeát szereplőivel, a jófiú Danival (Simon Kornél) és a szupermodell Timivel (Osvárt Andrea), akik az öltözőben találnak túlságosan egymásra, miközben otthon mindkettőjüket várja a párja. A dolog szépséghibája, hogy a telefonjával felveszi őket az osztály bunkója, Bögöcs (Szabó Simon), aki megzsarolja Danit: ha a srác nem intézi el neki, hogy megdönthesse Hajnal Tímeát, akkor a szaftos felvétel a menyasszonyánál landol. A vicces vígjáték főszereplőivel a premier után nosztalgiáztunk egy kicsit a régi szép időkről.

– Hol érettségiztél?

Osvárt Andrea: “Olyan vagyok, mint egy vonat, megyek előre”

Osvárt Andrea: A pécsi Kodály Zoltán Két Tannyelvű Gimnáziumban.
Szabó Simon: A Terézvárosi Dolgozók Esti és Levelező Gimnáziumában 2006-ban. Egész frissek az élményeim. (Nevet.) Ide is egy barátom íratott be a határidőn túl. Elintézte, bedumált. Azért ezt a klasszikus érettségi bankettes feelinget is átéltem valamennyire, mert amikor tényleg érettségiznem kellett volna, akkor érettségizett a legjobb barátom a saját osztályával a Bródy Imre Gimnáziumban, akikkel nagyon jóban voltam és végig velük bandáztam. Kicsit úgy, mint a Moszkva térben. A kapcsolat annyira szoros volt, hogy még az érettségi bankettjükön is ott ültem.
Simon Kornél: 1995-ben a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalom/dráma tagozatán.

Osvárt Andrea
Osvárt Andrea

– Ha be kéne sorolnod a 18 éves önmagadat az amerikai gimis vígjátékok tipikus figurái közé, ki lennél?

Osvárt Andrea: A stréber. Csendes, befelé forduló és észrevehetetlen voltam. A színészi ambícióim csak egyetem után kezdtek el kibontakozni.
Szabó Simon: Kicsit hasonlítottam a filmbeli Bögöcsre, de azért egy jóval kulturáltabb verzióban. Messze nem voltam ennyire bunkó, tufa és türhő figura, sőt ilyen alakot nem is ismerek. Remélem rólam sem ilyen képe alakult ki az embereknek. Viszont játszani nagyon élveztem, mert az egy óriási szabadság, hogy így viselkedhetsz a vásznon. Ő rossz arc, de egy szerethető rossz arc. Majdnem mindenkinek van egy ilyen Bögöcse. A frizuráját viszont gyűlöltem, mert amúgy nekem mindig le van borotválva a fejem, itt pedig még a bajszomat és a szakállamat is meg kellett növesztenem. Amikor az utolsó forgatási napon hajnali négykor vége lett a forgatásnak, negyed ötkor megkérdeztem, hogy biztosan mindennel megvagyunk-e, és amikor igennel feleltek, azonnal letolattam a hajam és a szakállam.
Simon Kornél: Én ilyen alteros voltam hosszú hajjal. Nagyon laza voltam. Pont ugyanúgy néztem ki, mint a fiú a film nyitójelenetében. Bő, főleg fekete cuccokban jártam és gitároztam.

Megnézem
Összes kép (1)

– Az érettségi idején hogy álltál szerelmi ügyekben?

Osvárt Andrea: Gimiben nem volt ilyen, de gimi után szerelmes voltam egy srácba, aztán tíz évig nem találkoztunk, és utána volt pofája a képembe mondani, hogy “Te tudtad, hogy én szerelmes voltam beléd?”. Én azt hittem, hogy felképelem. Hogy lehetett ennyire lúzer? Hiszen én voltam belé szerelmes, és ezt mindenki tudta, még ő is. Ez így egyszerűen nem fair.
Simon Kornél: Az érettségi bankettem elég furcsán sikerült. Eléggé felöntöttem a garatra, aztán szakítottam azzal a lánnyal, akivel akkoriban jártam, és még ugyanazon az estén összejöttem egy másik lánnyal. Abból a szempontból nem volt jó döntés, hogy bántottam valakit, aki ezt nem érdemelte meg, viszont abból a szempontból igen, hogy az este egy szép szerelem kezdetét jelentette.

– Hogy sikerült az érettségi találkozód?

Szabó Simon
Szabó Simon

Osvárt Andrea: Pont szeptemberben, a forgatás alatt volt a 15 éves érettségi találkozóm, ami hihetetlen párhuzam a filmmel. Már csak a Sztanyiszlavszkij-módszer miatt is ott akartam lenni. A filmhez képest nálunk nem volt tánc, csak egy délutáni beszélgetés az osztályteremben, utána pedig egy közös vacsora. Mindenki mindenkivel beszélgetett, nem volt ilyen klikkesedés, mint a filmben. Tetszett, hogy a film ennyi mindenben reflektál a saját életemre, mert legalább végre elmesélhetem az embereknek, milyen is vagyok. Egy híres embernek sem mindig fenékig tejfel az élete attól, hogy szép autója, meg pénze és szép ruhái vannak.
Szabó Simon: Ha szerveznénk, biztosan eljönnének, de még nem volt. Viszont a barátomék, akiknek az érettségi bankettjén is ott voltam, meghívtak az érettségi találkozójukra is, és mentem is volna, csak sajnos egy meló közbejött, pedig nagyon örültem neki.
Simon Kornél: A tízévesen ott voltam, a tizenöt évesen sajnos nem tudtam ott lenni. Jövőre lesz a húszéves, az tervben van. Nálunk a tízévesen elég nagy buli volt. Először mindenki elmondta, hogy mi történt vele, és azon lepődtem meg a legjobban, hogy addigra minden csajnak volt gyereke. Volt, aki már háromnál tartott. A vacsi után elmentünk egy zenés-táncos szórakozóhelyre mulatni, aztán meg egy koleszszobában aludtunk. Jó volt.

– Ma a barátja vagy az egykori gimis osztálytársaidnak, vagy a híres ismerőse?

Simon Kornél
Simon Kornél

Osvárt Andrea: Inkább az utóbbi. Nagyon fáraszt az, ha találkozom egykori barátokkal és a munkámról kérdeznek. Az ember olyan ritkán tud kibújni a bőréből, és legalább a barátokkal hadd ne kelljen a munkámról beszélgetni. Én az arcommal dolgozom, és azt soha nem tudom otthon hagyni. Az osztálytalálkozón nem arra voltak kíváncsiak, amiket az újságokban is olvashatnak, hanem hogy valójában én hogy vagyok.
Szabó Simon: Hiába levelezőn érettségiztem, két-három arccal máig tartom a kapcsolatot. Facebookon, bulikban vagy telefonon, de valahogy biztosan érintkezünk. Nem jellemző a sztárkodás, mindenkivel hétköznapi dolgokról beszélgetek.
Simon Kornél: Bízom benne, hogy a volt osztálytársaimnak inkább a volt osztálytársa leszek jövőre, mint a híres ismerőse. Meg azt sem tudom, hogy mennyire vagyok én híres, vagy mennyire leszek az jövőre? Amúgy ennek a filmnek az operatőre, Tóth Widamon Máté véletlenül pont egy gimis osztálytársam. A forgatás nekünk nagyrészt a gimnazista poénok felemlegetésével és újraélésével telt. Szenzációs volt. Előfordult olyan felvétel, amire nem tudott ráindulni, mert annyira rázta a kamerát a röhögéstől. Vörös fejjel röhögött, és be kellett jönnie a B-kamera operatőrének, mert ő képtelen volt felvenni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top