Szabadidő

Már tigrist vagy oroszlánt is vásárolhatunk a neten

Immár bármilyen kívánatos állathoz hozzájuthatunk a világhálón vagy akár a kisállatpiacokon.

Védett és veszélyeztetett állatok tucatjait, köztük tigriseket és oroszlánokat is kínálnak eladásra kínai internetes áruházakban. A kínai online boltokban lehet kapni többek között papagájokat, vörös pandát, mérges kígyókat, gorillát, tigriskölyköt, de lényegében bármilyen állat megvásárolható.

Egy-egy veszélyeztetettebb, vagyis a feketepiacon nehezebben beszerezhető állat ára a 100 ezer jüant (3,7 millió forint) is meghaladhatja. Egy vörös panda ára például 150 ezer jüan (5,5 millió forint), egy makákóé 6 ezer jüan (220 ezer forint) körül alakul. Boltból több tucat működik, de a ritka példányokat eladásra kínálók a kínai közösségi oldalakon is megtalálhatók. Az egyik csevegőprogram üzenőfalán például jelenleg fehértigris-kölykök jelentik a fő szenzációt, áruk ugyanakkor igen borsos, a 200 ezer jüant (7,4 millió forint) közelíti.

Számos ritka állat a nagyvárosok kisállatpiacain is beszerezhető. A kelet-kínai Sanghajban például mintegy tucat található ezekből, ahol sok száz féle hal, bogár, egzotikus madár, kis- és nagytestű rágcsáló, kígyó, majom, de akár aligátor vagy krokodilbébi is megtalálható.

Kína 1981-ben csatlakozott a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmének tilalmáról szóló egyezményhez (CITES), az országban tilos ezen állatok kereskedelme, a jogszabályok betartását ugyanakkor nagyon ritkán ellenőrzik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top