Szabadidő

Nonstop könyvesbolt működik Pekingben

Kísérletképpen nem zárták be Peking egyik könyvesboltját, amely egyelőre 10 napon keresztül 24 órán át nyitva áll az olvasók és a vásárlók előtt.
Forrás: wantchinatimes.com
Forrás: wantchinatimes.com

A könyvszerető közvélemény örömmel üdvözölte Peking Tungcseng kerületében található, 1996-ban alapított Szanlien Taofen könyvesbolt kezdeményezését, állítólag vannak, akik közös könyvolvasást szerveznek barátaik körében. A beszámolók szerint a tulajdonosok szándékai komolyak, 3 millió jüant (107 millió forint) fektetnek be, bár a fedezet túlnyomó részt szponzori, állami támogatás.

A szóban forgó könyváruház 1500 négyzetméteren körülbelül 80 ezer különböző könyvet kínál. A vásárlók a polcokról vagy számítógépen választhatják ki a katalógusból azokat, amelyekre kíváncsiak. A könyvesboltban elkülönített olvasóban, ülve, állva a polcok között eddig is mindig ott voltak az olvasók. A 24 órás könyvesbolttal nem is annyira a bevétel növelése a cél, hanem az, hogy a nap minden szakában kellemes, csendes környezetben kínálják a jó könyvek nagy választékát.

A digitálisan letölthető könyvek korában, amikor az online olvasás már szinte általános, egyre inkább háttérbe szorulnak a “hagyományos” könyvesboltok és könyvárak, látogatóik erősen fogyatkozóban. Olyanok is akadnak, akik eljönnek, kikeresik, amire kíváncsiak, majd az interneten megvásárolják. Kína legutóbbi, 2012-es országos felmérésből az derült ki, hogy a 18 és 70 év közötti kínaiak mindössze 4,39 könyvet olvasnak el átlagosan évente, ami 15,38 perc olvasásnak felel meg naponta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top