Szabadidő

Páratlan Leonardo da Vinci-kiállítás nyílt Pécsett

Már látogatható a pécsi Janus Pannonius Múzeumban az a tárlat, amely a reneszánsz zseni 60 mérethű találmányát mutatja be a közönségnek.

Az interaktív kiállítás majdnem 1500 négyzetméteren, két helyszínen, a Martyn Ferenc Múzeumban és a Modern Magyar Képtárban várja látogatókat. A tárlat Leonardo da Vinci munkásságát a feltaláló, a lángelme oldaláról közelíti meg. A most bemutatott, általa tervezett eszközök, berendezések messze meghaladták korukat, azok a jövő, a haladás előfutárai voltak.

A “repülő ember” is látható

Az eddig kizárólag Európán kívül – többek között a kaliforniai San Joséban és Tokióban – megfordult kiállítás gazdája a firenzei Galileo Tudománytörténeti Intézet. A tárlat da Vinci születésének 562. évfordulóján nyílik meg a fennállásának éppen 110. évfordulóját ünneplő Janus Pannonius Múzeumban.

Megnyílt A Leonardo da Vinci-kiállítás PécsettA világon számos múzeum foglalkozik a reneszánsz mester munkásságával, azonban a pécsi kiállítás Leonardo da Vincit egyszerre igyekszik bemutatni mindenféle szemszögből. A tárlaton a feltaláló több mint 60 találmánya kézzel fogható, körüljárható, mérethű formában van jelen. A pécsi kiállítás bemutatja a kifinomult művészt, az utánozhatatlan rajzolót, a gépezetek működési elveit fürkésző feltalálót, az innovatív építészt és a repülést, az anatómiát tanulmányozó tudóst. A tárlat látogatói megcsodálhatják Leonardo úgynevezett “automobiljának” modelljét is, amely igen sok tudós körében nagy érdeklődést váltott ki, emellett látható a “repülő ember” is.

Unikális kollekció

A helyszínek számát, a kiállítási terület nagyságát tekintve a pécsi számít Európában a legnagyobb, tartalmában leggazdagabb Leonardo-tárlatnak, ugyanis magyarországi és más európai városokban ilyen összeállításban korábban még nem szerepelt együtt az anyag.

A pécsi Leonardo-kiállítás, amelyre a város főterén felállított 8,5 méter magas Sforza-lószobor, a Kolosszus hívja fel a figyelmet, keddtől szeptember 30-ig tekinthető meg a Papnövelde utcai Modern Magyar Képtárban és a Káptalan utcai Martyn Ferenc Múzeumban. A tárlatra 3000 forintért kínálják a jegyeket, de számos kedvezményt is nyújtanak a szervezők. A MÁV-Start Zrt. a tárlatra utazóknak 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt ad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top