Szabadidő

31 titok Leonardo da Vinciről

Ki volt valójában Leonardo da Vinci? Milyen képzésben részesült, milyen ízlés és gondolatok irányították? Hogyan élt a minden idők legnagyobb géniuszának tartott ember?

Da Vinci – A géniusz (Az inspiráló kiállítás)

Helyszín: VAM Design Center, VI. ker., Király u. 26.
A kiállítás megtekinthető: 2009. február 7-től július 19-ig
Nyitva tartás: mindennap 10.00–20.00
Helyszíni jegypénztár: mindennap 9.30–19.00

Tipp:
Minden, amit a legnagyobb Leonardo da Vinci-kiállításról tudni akartál »

A Da Vinci-kiállítás honlapja »

Tudtad, hogy…

• …Leonardo da Vinci Firenzében, Verrocchio műhelyében együtt dolgozott Botticellivel?

• …az Utolsó vacsorát minden részletre kiterjedően előre megtervezte, többek között a perspektívát és a térbeli elrendezést is, amely a helyiségbe érkező fények időbeli előrehaladtával mindig kicsit más képet mutatott?

• …ma már nem tud az Utolsó vacsoránál érvényesülni a precízen megtervezett perspektíva, ugyanis azóta a kolostor padlózatának szintjét egy méterrel magasabbra emelték?

…Léda és a hattyú című festményén Da Vinci eredetileg Lédát térdepelve vázolta fel, csak később ábrázolta álló alakként?

…Mona Lisa az egyetlen festménye, amelyet nem megrendelésre festett, és haláláig nem vált meg tőle, mindenhová magával vitte?

• …Leonardo da Vinci használta először az úgynevezett sfumato technikát a festészetben? A kifejezés az olasz „füstös” szóból ered, és azt jelenti, hogy a képen a testek nem éles kontúrral határolódnak el környezetüktől, hanem finom, ködszerű átmenetben. Ez nagy változás volt az addigi festészeti gyakorlathoz képest.

• …a Leonardo da Vinci által megalkotott sfumato technika a mai videokártyák képi működési elméletének alapja?

• …Leonardo da Vincinek köszönhetjük a mondást, miszerint „a szem a lélek tükre”?

• …Leonardo da Vinci balkezes volt? Valószínűleg ezzel függ össze híres tükörírásának megalkotása is.

• …a Vitruvianus, vagy ahogy itthon nevezik, az Aranymetszés az emberi arányokról alkotott legtökéletesebb mű, amely a mai napig az emberi ábrázolás és a művészeti anatómia alapja az egész világon?

Leonardo da Vinci - Önarckép
Leonardo da Vinci: Önarckép

• …az Önarckép című rajza az egyetlen fennmaradt, bizonyíthatóan Leonardo da Vincit ábrázoló alkotás? Még feljegyzés sincs arról, hogyan nézhetett ki a művész fiatalkorában…

• …Leonardo da Vinci közel 24 000 oldalt számláló kéziratai a XVI. században szétszóródtak a világban, és jelenleg csak alig 6000 oldalnyi kézirat holléte ismert?

• …Leonardo da Vinci egyik 36 oldalas kézirata, amelyet Hammer-kódexként jegyeznek, és főként víztanulmányokat (örvény, vízesés) tartalmaz, Bill Gates magántulajdonában van?

• …Armand Hammer amerikai olajmágnás, megszállott Da Vinci-rajongó adományai segítségével tudták végre a XX. században Leonardo kéziratait nemzetközi összefogással tanulmányozni?

• …az első Leonardo da Vinci műveire szakosodott könyvtárat 1898-ban alapították Olaszországban?

• …a Leonardo Tanulmányok Tanszéke a Los Angeles-i University Of California keretein belül működik?

• …Leonardo da Vinci élete során közel 40, különböző nemű és korú emberi testet boncolt fel?

• …Leonardo da Vinci jegyzetei között található folyószabályozási, sőt mocsárlecsapolási terv is, amelyek a mai ismereteink szerint is megvalósíthatóak és működőképesek lettek volna?

• …Leonardo da Vinci tekinthető a modern műszaki rajz atyjának? Képes volt bonyolult műszaki konstrukciók olyan hatásos rajzi megjelenítésére, amellyel nemcsak a szerkezetet és a mechanizmust, hanem a működést is be tudta mutatni.

• …Leonardo da Vinci tervezte a milánói katedrális kupoláját?

• …Leonardo feljegyzéseiből tudjuk, hogy 1504. november 30-án megtalálta a megoldást kör négyszögesítésére – amivel már Arkhimédész is próbálkozott –, ám sajnálatos módon maga az elméletet tartalmazó jegyzet elveszett az évszázadok során?

A Vitruvianus az emberi arányokról alkotott legtökéletesebb mű
A Vitruvianus az emberi arányokról alkotott
legtökéletesebb mű

• …Sforza lovas szobrán közel 16 évig dolgozott, elkészítette a szobor 7 méteres agyagmását, amelyet a milánóiak meg is csodálhattak, de a végleges bronzmű a franciákkal való csatározások miatt nem tudott elkészülni, és az agyagból készült ló is megsemmisült Milánó francia bevételekor, 1499-ben?

• …a Mona Lisa a legtöbb támadást elszenvedő műtárgy a világon? Többek között ezért is tartják ma már golyóálló üveg alatt, speciálisan őrzött környezetben.

• …világhírű művész kortársaihoz – Michelangelo, Raffaello, Tiziano, Botticelli – képest jóval kevesebb művészeti alkotást készített? Maradék idejét fordította tanulmányokra és találmányai kidolgozására.

• …Leonardo da Vinci megrendelései jó részét soha nem fejezte be? Több oltárkép és festmény maradt félbe élete során.

• …az Anghiari csata című művénél új technikát próbált ki a végső máz elkészítésénél, de a kép túl nagy volt, és egy része megsérült, ezután Leonardo már nem fejezte be a festményt?

• …az 1500-as évek elején Leonardo da Vinci és Michelangelo is Firenzében élt és alkotott? Michelangelo kifejezetten féltékeny volt az idősebb mesterre, és számtalan alkalommal támadta elméleteit.

• …bár elsőszülött fiú volt, de apja nem vette el az anyját feleségül, így törvénytelen gyermeknek számított? Ez nagyban hozzájárulhatott befelé forduló természete kialakulásához.

• …születésétől az apja nevelte, és kinyilvánította végakaratában, hogy Leonardo ugyanúgy örököse, mint testvérei, ennek ellenére fivérei kisemmizték a családi örökségből?

• …Leonardo da Vinci tudományos anatómiai atlasz megalkotásán is dolgozott, ám az ehhez szükséges utolsó boncolásokat már nem tudta elvégezni, mert egy feljelentés miatt maga a pápa tiltotta ki a hullaházakból?

• …a halála előtti hónapokban a mester folyamatosan azon kesergett, hogy semmit nem alkotott, és semmi nem marad utána? Igaz, ebben az időszakban befejezetlennek titulálta a Mona Lisát, a Keresztelő Szent Jánost, illetve a Szent Anna harmadmagával festményét is.

Leonardo da Vinci élete

Ki volt valójában Leonardo da Vinci? Milyen képzésben részesült, milyen ízlés és gondolatok irányították? Hogyan élt a minden idők legnagyobb géniuszának tartott ember?

A kíváncsiság egész életét jellemezte, éveken keresztül hajtva minden vele kapcsolatba kerülő dolog megismerése, megértése felé, ösztökélve a szüntelen kutatás, kísérletezés irányába. Éles megfigyelés, régi és új technikák megalkuvás nélküli tanulmányozása, valamint a rajzolás lankadatlan gyakorlása töltötte ki életét.
A mai napig szimbolikus alakja a művészet, a tudomány és a technika világának.

Leonardo 1452. április 15-én született Vinciben, egy középkori vár és a Montalbano hegyei által övezett kis falucskában, Ser Piero di Antonio jegyző fiaként.
Szinte semmit nem tudni korai éveiről. Még szülőfalujában sincs írásos nyoma tehetségének és esetleges inaskodásának azt megelőzően, hogy 1469-ben Verrocchio firenzei műhelyéhez csatlakozott volna. Azt sem tudni, hogy legkorábbi, 1473-as rajza előtt készített-e másokat is.

Leonardo da Vinci karrierje ezt követően kezdett felívelni, hamarosan már Velence, Milánó, Firenze, Róma és Franciaország felkérésére dolgozott.

1478-ban megfestette a Madonna Benoisként ismert képet, két évvel később már a Mediciek szolgálatába állt. Ezután 2-3 évente változtatta helyét, dolgozott a Sforza családnak, Cesare Borgiának, I. Ferenc francia királynak, de több Medicinek is.
Közben olyan művek kerültek ki a keze alól, mint az Angyali üdvözlet (1478), Szent Jeromos (1480–82), Sziklás Madonna (1483–86), A hermelines nő (1488–90), a Zenész képmása (1490) vagy a mai napig használt, az emberi test arányait tökéletesen ábrázoló Vitruvianus (1490).
1495-ben kezdte meg az Utolsó vacsora munkálatait, Milánó hercegének felkérésére. Közel 3 évig készítette a művet, többtucatnyi előtanulmányt rajzolva, figyelembe véve a terem fényviszonyait is. Az eredmény egyedülálló: nem csupán újszerű technikájával, de vallástörténeti jelentőségű ábrázolásával is azonnal hírnevet vívott ki művének.
1503-ban felkérték az Anghiari csata megfestésére, amelyhez hasonló komoly előkészítési munkálatokkal látott neki, mint az Utolsó vacsora esetében tette, de soha nem fejezte be művét.
Ekkor kezdte festeni leghíresebb művét, amelyet egészen haláláig alakított, javítgatott: a Mona Lisát.
Ebből a korszakból való még a Léda és a hattyú (1506–08), a Szent Anna harmadmagával (1510), a Keresztelő Szent János (1513–16) című festménye, valamint Önarckép (1515) néven elhíresült rajza is.

1517-ben Amboise-ba, I. Ferenc udvarába költözött, ahol a király első festője, mérnöke és építésze címen említik a feljegyzések.

Szárnyerő
Szárnyerő

Leonardo szinte egész életében kéziratokat és jegyzetfüzeteket töltött meg feljegyzésekkel és rajzokkal, gondolataival, elképzeléseivel, sőt személyes dolgaival is. Ezekből a jegyzetekből ismerte meg az utókor találmányait, mechanikai, matematikai, asztronómiai, fizikai, földrajzi, botanikai, kémiai és anatómiai feljegyzéseit, festészeti és szobrászati elméleti és gyakorlati megfigyeléseit, fény-árnyék elméletét, optikai és perspektivikus felfedezéseit. Ezekből a jegyzeteiből bizonyítható, hogy melyik művét mikor adta át a megrendelőnek, és mikor kezdett vele foglalkozni, hogy rendszeresen boncolt hullákat, tökéletesítve anatómiai ismereteit.

Leonardo da Vinci 1519. május 2-án, 67 éves korában halt meg Franciaországban.

Az átlagos életkor 28 év volt a XV. században, így könnyen kiszámítható, hogy Leonardo da Vinci mai szemmel megközelítőleg 120 éves aggastyánként távozott az élők sorából.

Életét szinte ugyanolyan titokzatosság lengi körül, mint műveit. Sokan próbálták és próbálják megfejteni üzeneteit, alkotásait. Leonardo da Vinci mégis marad az, aki volt: a titokzatos zseni.

 

Leonardodavinci.lap.hu »
Davincikod.lap.hu »
Kiallitas.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top