Szabadidő

Minden, amit a legnagyobb Leonardo da Vinci kiállításról tudni akartál

A Da Vinci - A Géniusz kiállítás a legteljesebb és legrészletesebb utazó tárlat, amelyet valaha Leonardo da Vinci életművéből alkottak. Ismerd meg te is a Géniuszt!
Da Vinci – A géniusz (Az inspiráló kiállítás)

Helyszín: VAM Design Center, VI. ker. Király u. 26.
A kiállítás megtekinthető: 2009. február 7-től július 19-ig
Nyitva tartás: minden nap 10.00 – 20.00
Helyszíni jegypénztár: minden nap 9.30 – 19.00
Belépőjegyek kaphatóak a helyszínen és a Ticketpro irodáiban.
Jegyárak hétközben & hétvégén:
• felnőtt: 3.300 Ft, 3.900 Ft
• diák / nyugdíjas 2.500 Ft, 3.000 Ft
• gyerek 1.750 Ft, 2.100 Ft

Tipp: 31 titok Da Vinciről »

A Da Vinci kiállítás honlapja »

Da Vinci – A Géniusz bemutatja Leonardo da Vinci teljes életművét: a látogatók megismerhetik, mint feltalálót, művészt, anatómust, szobrászt, mérnököt, zenészt és építészt.
Több mint 10 évig tartott megalkotni a kiállítást, amelyen láthatóak a zseni feljegyzései alapján megépített gépek, találmányok; aprólékos anatómiai vázlatai; tanulmányai az Anghiari csata festményhez; világhírű műveinek reprodukciói; az Utolsó vacsora, a Vitruvianus és a Sforza három-dimenziós, interaktív bemutatója; melyek alapján soha nem látott perspektívákból ismerhetők meg a híres művek és azok keletkezésének háttere.


Mona Lisa titka

A tárlat része a világhírű Mona Lisa titka elemzés, Pascal Cotte munkája. A francia mérnök egész életét a festmény tanulmányozására és megóvására tette fel. Megalkotott egy 240 megapixel felbontású multi-színkép kamerát, ami egyedi infravörös technikát alkalmazva olyan megvilágítást és szkennelést tesz lehetővé, amely ártalmatlan a festményre, ám virtuálisan képes „lehámozni” az évszázadok alatt a képre rakodott rétegeket. Ezzel a kamerával Cotte képes megmutatni, hogyan nézett ki a Mona Lisa eredetileg, a restaurálások és egyéb állagmegóvási próbálkozások, utólagos festések alatt – beazonosítva az egyedi színezést, amelyet Leonardo használt.
Ez a példa nélkül álló tanulmány, amely a Louvre és a Francia Kulturális Minisztérium engedélyével és együttműködésével történt, képes megmutatni a művet a maga valójában.
Az elképesztő felfedezéseket a látogatók is szemügyre vehetik, mint ahogy a legnagyobb, egy 4 x 3 méteres, tökéletes felbontású Mona Lisa képet is, amelyen minden apró részlet jól megfigyelhető.

A Mona Lisa terem
A Mona Lisa terem

Modesto Veccia, az Anthropos Association elnöke és az Il Genio di Leonardo da Vinci római múzeum alapítója és kurátora vezette a munkálatokat az elmúlt 10 évben. Körbevéve néhány kiváló olasz kézművessel, tanulmányozták és értelmezték da Vinci feljegyzéseit és megalkották találmányait. A kiállításon ebből 65 gép látható megépítve, nagyrészük teljes életnagyságban, ahogy Leonardo megtervezte, a XV. századi olasz technikát követve és az akkoriban elterjedt anyagokat – fát, pamutot, bronzot, vasat, vásznat és húrokat – felhasználva.

Az eredetileg 24.000 oldalasra becsült da Vinci feljegyzésekből sajnálatos módon mára csak 6.000 oldal maradt fenn. A jegyzetekből kiderül, hogyan gondolkodott a művész, megtalálhatóak rajzai és írásai a geometria, állat- és növényvilág, matematika, fizika, filozófia és mérnöki tervezés témakörében. Hihetetlen részletességű anatómiai vázlatai, innovatív épület- és mechanikai tervei még a mai kor emberének is megdöbbentőek.

A jegyzetek megfejtése azonban önmagában sem volt könnyű feladat, egyfelől mert egy speciális, Leonardo által kitalált gyorsírással készültek; másrészről a művész tükörírást alkalmazott a jegyzetek alkotásakor. Mindemellett számtalan órát töltöttek el a régi firenzei dialektus fordításával is.

Da Vinci – A Géniusz kiállításon több mint 1000 négyzetméteren ismerkedhet a közönség Leonardo da Vinci találmányaival. A látnivalókat tematikailag rendezték: fizikai és mechanikai elvűek, polgári-, katonai gépek, vízi-, légi szerkezetek, valamint zenei eszközök. A zseninek köszönhető a siklórepülő, az ejtőernyő, a helikopter, a bicikli, a tank, a tengeralattjáró, a golyós csapágy valamint a fogaskerék tervei, sok más, a korát messze meghaladó találmány mellett.

Festményei közül az Utolsó vacsora, Önarckép, Mona Lisa, Hermelines nő, Angyali üdvözlet, Sziklás Madonna, Madonna Benois, Madonna Litta, a Zenész képmása, Szent Jeromos valamint a Vitruvianus eredeti méretű reprodukciói láthatóak; Leonardo da Vinci jegyzetei és anatómiai rajzai mellett.

A kiállítás interaktív, a kiállított tárgyak többsége megérinthető, sőt kipróbálható; a pontosabb megértést pedig 2- és 3Ds animációk, filmek is segítik.

Leonardo da Vinci rajzai
Leonardo da Vinci rajzai

 

leonardodavinci.lap.hu »
davincikod.lap.hu »
kiallitas.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top