Szabadidő

Fizuemelést kap II. Erzsébet

Tavaly 35,7 millió fontba (átszámítva körülbelül 14 milliárd forintba) került a királyi ház.

Kissé drágult tavaly a brit monarchia, de a 88 éves II. Erzsébet – aki napokban méregdrága ajándékkal lepte meg Vilmos herceget – apanázsa ennek ellenére növekedhet, mivel a királyi ház befektetéseit kezelő intézmény profitja is jelentősen megugrott.

A monarchia fenntartásának teljes költsége évente alig 56 pennyjébe (valamivel több mint 210 forintjába) kerül minden egyes brit alattvalónak. Ennek ellenére rendszeresen érik bírálatok a királyi családot. Visszatetszést keltett például az elmúlt napokban az a bejelentés, hogy Vilmos herceg, az uralkodó unokája, az Egyesült Királyság majdani uralkodója és hitvese, Katalin cambridge-i hercegnő londoni lakosztályának felújítására csaknem 4,5 millió fontot (1,7 milliárd forintot) fordítottak költségvetési forrásokból.

A rezidencia felújítása mindenesetre kevesebbe került, mint a királyi család legmagasabb rangú tagjainak utazásai, amelyekre tavaly 4,2 millió fontot fordítottak. A legdrágábban Károly trónörökös, Vilmos édesapja, az uralkodó elsőszülött fia utazott: az ő hivatalos látogatásainak összköltsége meghaladta az 1,2 millió fontot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top