Szabadidő

Ő az, akit még Coelhónál is többen szeretnek

A róka, a rózsa, a szőke fürtök és a sárga sál gazdája, a kis herceg megérkezett a B–612-es bolygóról, hogy újra megtöltse a szíveket szeretettel.

“Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.” – Nincs ember, aki ezeket a mondatokat ne ismerné. Legközelebb a moziban fogjuk hallani: megfilmesítik A kis herceget, minden idők egyik legnépszerűbb, klasszikussá vált meséjét.

A jövő év nagy kasszasikere lehet Mark Osborne, a SpongyaBob Kockanadrág és a Kungfu Panda rendezőjének filmje, aki a kis herceg történetébe szövi egy mai kislány történetét is, de hű marad a mondanivalóhoz. A finnyás franciáknak is tetszik, úgyhogy ez biztosan jó jel. Két nyelven készül, franciául és angolul, az eredetiben többek közt Rachel McAdams, James Franco, Marion Cotillard, Jeff Bridges kölcsönzi a hangját a szereplőknek – hogy kinek a hangján szólal meg a kis herceg, még rejtély. Noha már többen feldolgozták a történetet, Osborne kis hercegének egyszerű, de kifejező arca majd a kemény felnőttszíveket is elolvasztja majd, ha hagyják – és reméljük, hogy hagyják, hiszen ez a lényeg.

Jólesne különösen most a sok nyomasztó és elkeserítő hír közben egy jó nagy adag őszinte, okos, bátor szeretet. Nem azért, mert nemsokára itt a karácsony, hanem mert hiába halljuk a híres sorokat gyerekkorunkban, és látjuk felbukkanni később emlékkönyvekben, üdvözlőlapokban, ballagási szalagokon, hogy aztán jól elfelejtsük. Ám a filmre sajnos jövő októberig várni kell, addig viszont álljon itt lélekmelegítőnek néhány idézet Antoine de Saint-Exupérytől, aki ki tudja, mit gondol most, ha látja a világunkat a B–612-es bolygóról.

10 kedvenc idézetünk a Kis hercegből

  1. “Aki hagyja, hogy megszelídítsék, az a sírás kockázatát is vállalja vele.”
  2. “Nem tudom (…), nem azért vannak-e kivilágítva a csillagok, hogy egy napon mindenki megtalálhassa a magáét.”
  3. “Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsádat.”
  4. “Te pillanatnyilag nem vagy számomra más, mint egy ugyanolyan kisfiú, mint a többi száz- meg százezer. És szükségem sincs rád. Ahogyan neked sincs énrám. Számodra én is csak ugyanolyan róka vagyok, mint a többi száz- meg százezer. De ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra…”
  5. “A beszéd csak félreértések forrása. De minden áldott nap egy kicsit közelebb ülhetsz.”
  6. “Két-három hernyót el kell tűrnöm, ha meg akarom ismerni a pillangókat.”
  7. “Éjszaka majd fölnézel a csillagokra. Az enyém sokkal kisebb, semhogy megmutathatnám, hol van. De jobb is így. Számodra az én csillagom egy lesz valamerre a többi csillag közt. Így aztán minden csillagot szívesen nézel majd… Mind a barátod lesz.”
  8. “Az emberek nem érnek rá, hogy bármit is megismerjenek. Csupa kész holmit vásárolnak a kereskedőknél. De mivel barátkereskedők nem léteznek, az embereknek nincsenek is barátaik.”
  9. “Az embereknek nem ugyanazt jelentik a csillagaik. Akik úton járnak, azoknak vezetőül szolgálnak a csillagok. Másoknak nem egyebek csöppnyi kis fényeknél. Ismét mások, a tudósok számára problémák. Az üzletemberem szemében aranyból voltak. A csillagok viszont mind-mind hallgatnak. De neked olyan csillagaid lesznek, amilyenek senki másnak. (…) Mert én ott lakom majd valamelyiken, és ott nevetek majd valamelyiken: ha éjszakánként fölnézel az égre, olyan lesz számodra, mintha minden csillag nevetne. Neked, egyedül neked, olyan csillagaid lesznek, amik nevetni tudnak! (…) S ha majd megvigasztalódtál (mert végül is mindig megvigasztalódik az ember), örülni fogsz neki, hogy megismerkedtél velem. Mindig is a barátom leszel.”
  10. “Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top