Szabadidő

A történelem leghíresebb boszorkányai

Hogy valóban sötét erőkkel cimboráltak-e, vagy csupán sokkal okosabbak voltak a koruknál, nem tudni, de a visszaemlékezések szerint értettek a gyógyításhoz, és természetfeletti képességekkel rendelkeztek. Rejtélyes nők, akikről évszázadok óta szólnak a legendák. Ők voltak a történelem leghíresebb boszorkányai.

Nem tetszett a menyasszony, hát irány a tengerfenék…

Agnes Sampson bába volt. Rengeteg gyermeket segített a világra, de ha arról volt szó, a legenda szerint nem vetette el azt sem, hogy életeket oltson ki. A történet szerint Agnesnek nem tetszett VI. Jakab skót király dán menyasszonya, ezért megpróbálta ezt a király értésére adni, igaz, elég egyedi módon. Az uralkodó 1590-ben éppen halloween éjszakáján hajózott hazafelé választottjával, amikor hatalmas viharba keveredtek, és csaknem a tengerben lelték halálukat. A korabeli pletykák szerint Agnes több segítőjével együtt boszorkányszertartást végzett, amelyen pusztító szélvihart idéztek elő, és a hullámok közé kívánták a király hajóját. Csodával határos módon azonban mindenki sértetlenül megúszta a kalandot. Agnest kivéve, aki az inkvizíció kínvallatásán mindet beismert, és tettéért máglyahalállal felelt.

A történelem leghíresebb boszorkányai

A szerelem nevében gyilkolt

Catherine Monvoisint csak a méregkeverőnő elnevezéssel illették. Az emberek rettegtek tőle, és a megtestesült gonoszként tekintettek rá. A szóbeszéd szerint előszeretettel kotyvasztott bájitalokat, hogy mindenki megtalálhassa a neki megfelelő párt. A legextrémebb pletykák szerint, a szerelem nevében csecsemőket áldozott fel, akiknek a vére szolgált alapul a szerelmi varázsitalainak. Horoszkópkészítéssel is foglalkozott, és nem vetette meg a fekete mágiát és a méregkeverést sem, amelyért végül XIV. Lajos király máglyahalálra ítélte őt.

Férjgyilkoló szabadulóművész

Alice Kyteler volt az első nő Írországban, akit boszorkánysággal vádoltak meg. Négyszer ment férjhez, és furcsa módon mind a négy alkalommal igencsak rövid ideig maradtak életben a kiszemelt férfiak, akiktől Alice hatalmas vagyonokat örökölt. Ez sokaknak feltűnt, ahogyan az is, hogy a házában mindenféle méregkeveréshez alkalmas porokat és kellékeket találtak. Tevékenységéért halálra ítélték, de a zárt börtönből csodával határos módon eltűnt az éjszaka leple alatt, és soha nem akadtak a nyomára.

A történelem leghíresebb boszorkányai

Istenhez imádkozott a fekete mágia követője

Agnes Waterhouse Anglia leghíresebb boszorkánya volt. Nem is akármivel szolgált rá a hírhedtségére: az elbeszélések szerint az ördöggel cimborált, embereket átkozott meg, és a fekete mágia eszközeivel gyilkolta le ellenségeit. Fekete macskáját Sátánnak hívta, és gyakran őt küldte a kiszemelt áldozatokhoz, hogy végezzen velük. Agnes mindent beismert, amikor megvádolták (és meg is kínozták – a szerk.) őt boszorkánysággal. Állítólag arról is beszélt, hogy egy alkalommal, amikor végezni készült valakivel, az áldozat Istenhez intézett imáinak hatására az ő ereje elgyengült, és a jó erők legyőzték őt. A bíróság halálra ítélte az asszonyt, aki az ítélet végrehajtása közben maga is kipróbálta ezt a módszert: Istenhez fohászkodott könyörületért, de neki nem sikerült elkerülnie a halált.

Aki megidézte a Sátánt

Merga Bien a világhírű, Németországban lezajlott fuldai boszorkányper első számú vádlottja volt az 1600-as évek elején. A gazdag német örökösnő a feltételezések szerint a második férjét és gyermekeit is a túlvilágra küldte, szombatonként pedig sátánidézést tartott. A börtönben mindent beismert, és bár a kínvallatása és az ítélethozatal során már terhes volt, végül nem kegyelmeztek sem neki, sem születendő babájának, mondván, hogy az ördög gyermekét hordja a szíve alatt, és élve elégették. Egyes hiedelmek szerint még manapság is kísért a szelleme…

A történelem leghíresebb boszorkányai

Forrás:
www.biography.com
www.witching.org
www.historyireland.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top