Szabadidő

Magyar lány a világ egyik legjobb cosplayere!

Épp csak 23 éves Rédei Anna, ám cosplayerként, azaz hobbijelmezvarróként bejárta a fél világot! Ma már azért hívják meg, hogy más országok versenyzőit zsűrizze, és a közösségi oldalon majd 300 000 követője van!
Bezzeg a mai fiatalok…! Szeretnék új értelmet adni ennek a mondatnak! Olyan 30 év alatti magyar fiatalokat mutatunk be sorozatunkban, akik az élet valamely területén kimagasló eredményeket érnek el – legyen az egy középiskolás matekzseni, egy hollywoodi maszkmester vagy a világversenyre készülő magyar tánccsoport –, de itthon igencsak keveset, vagy semmit sem tudunk róluk.

Mi is az a cosplay? Anna szerint hazánkba csak most kezd igazán betörni a műfaj, ami nyugaton már sok éve a show-biznisz része, és világszerte rengeteg rajongót tudhat magáénak. A lényege, hogy lelkes amatőrök jelmezeket varrnak maguknak, a cél az, hogy népszerű filmek, rajzfilmek, vagy épp videojátékok kitalált karaktereit személyesítsék meg – a lehető legtökéletesebben. Anna, azaz cosplayernevén Enji Night, mindezt 17 évesen kezdte, és mára művészi szintre emelte – nemcsak Magyarországon, de világszinten is a legjobbak között tartják számon.

Magyar lány a világ egyik legjobb cosplayere!

Bezzeg a mai fiatalok korábbi cikkei

Supergirlként lett híres

“Kislánykorom óta rajongtam a japán rajzfilmekért, videojátékokért, ezért tizenévesen kicsábultam úgynevezett Animeconokra, ott találkoztam először a cosplay-vel – meséli Anna. – Annyira megtetszett az egész hangulata, hogy úgy döntöttem, nekiállok és elkészítem az első, saját jelmezemet. Mindig rajongtam a divatért, a ruhákért, a sminkért, és a cosplay mindezt remekül ötvözi. Az első karakter, amit megalkottam, egy hastáncos volt, akit az akkor kedvenc videojátékomban láttam. Mivel akkor még igen zöldfülű voltam, a ruha hónapok alatt készült el, ám végül versenyre neveztem vele, és megnyertem a zsűri kedvence díjat. Sok pozitív visszajelzést kaptam és nagyon lelkes lettem. Ettől kezdve suli után minden időmet a tetszetős karakterek felkutatása, az anyag és kiegészítővadászat, a szabás-varrás, a versenyekre való készülődés töltötte ki.” Anna egy idő után minden létező internetes és élő cosplay-versenyt megnyert itthon, a nagy áttörést azonban az úgynevezett Supergirl nevű karaktere hozta neki, amit feltöltött az egyik nemzetközi, alternatív művészetekkel foglalkozó közösségi oldalra.

Magyar lány a világ egyik legjobb cosplayere!

Ez nem csak amolyan farsangosdi!

“Akkor már volt Facebook-oldalam, mint Enji Night, és a művészeti oldalon olyan sokaknak bejött, olyan sokan megosztották a rólam készült karakterképet, hogy volt nap, amikor 5000 új kedvelő csatlakozott a klubomhoz, a világ minden tájáról. Közben rohamtempóban tanultam angolul, hogy tudjak kommunikálni velük, és egyszerűen nem akartam elhinni, hogy mindez velem történik.” Anna akkor lepődött meg leginkább, amikor befutottak hozzá az első felkérések: más országok cosplay-rendezvényeire invitálták, hogy mutassa be a jelmezeit, tartson előadást a műfajról, és zsűrizze a helyi versenyt. Ilyen apropóból csak az elmúlt másfél évben megfordult Indonéziában, Dél-Amerikában és Mexikóban is. “A szüleimnek nagyjából ekkor esett le, hogy ez az egész komoly, és nem csak amolyan farsangosdi – nevet Anna. – Nagyon féltettek az utazásoktól, de szerencsére a szervezők mindig belementek, hogy velem tarthasson valaki, a kísérőm költségeit is fedezték. A cosplay-nek köszönhetően rengeteg élményt és nagyon sok barátot szereztem világszerte, és már nem vagyok az a félénk, csöndes, furcsa lány, aki a gimiben voltam, mert megtaláltam az utamat.” Anna pillanatnyilag az Óbudai Egyetem nappali tagozatos hallgatója, formatervezést tanul, és idén diplomázik. Ahogy mondja, rengeteg az elfoglaltsága, de a jelmezvarrás még így is mindennapi rutin. Eddig 45 kosztümöt varrt, van, amelyiken fél évig dolgozott, és akad olyan is, amihez csak az anyagokat 3 hónap alatt szerezte be a világhálóról.

Megnézem
Összes kép (1)

Ez igenis művészet!

“Amit a legjobban szeretek a cosplay-ben, hogy rengeteg dolgot megtanul általa az ember – mondja. – Nemcsak szabunk-varrunk, hanem elmélyedhetünk a különböző anyagokkal való bánásmódban. Itt festeni, barkácsolni, vágni-szúrni-kalapálni is tudni kell, hiszen van, hogy a jelmeznek például egy páncél vagy egy kiegészítő fegyver is a része. Persze a világhálón a szexis jelmezek a legnépszerűbbek, azok hozzák a legtöbb lájkot, a szakma azonban inkább arra figyel, hogy melyik karakterben van a legtöbb meló. Fontos a kidolgozottság, az egésznek a hangulata, és az is, hogy a jelmez passzoljon a viselőjéhez. Én amennyire csak lehet, száműzöm a szexet a karaktereimből, azt hangsúlyozom, hogy amit képviselünk, az igenis művészet.” Anna, ha lediplomázott, teljes gőzzel a cosplay felé szeretne fordulni, mert azt látja, világszerte sokan, nagyon szépen megélnek ebből a hivatásból. Ám a későbbiekben el tudja magát képzelni egy játékfejlesztő cégnél is, mint karakter- vagy történet-kitaláló. “Szerencsés vagyok, mert a kedvesem is elfogadja ezt a nem mindennapi szenvedélyemet. Ő profi fotós, és nagyon sokat segít nekem azzal, hogy rendszeresen készít rólam képeket. A tartós cosplay-es siker közös célként lebeg a szemünk előtt” – búcsúzik mosolyogva Anna.

Fotók: Sármai Balázs, Écsi Dávid, Elena Kucheruk, Födémesi Csaba

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top