Szabadidő

Így készült a 75 éves Elfújta a szél

Margaret Mitchell az iskolapéldája annak, hogyan tudja egy író egyetlen regénnyel meghódítani a világot. Az amerikai polgárháború idején játszódó szerelmi történet, az Elfújta a szél tíz éven át íródott, majd megjelenése után három évvel máris hollywoodi sikerprodukció lett belőle.

A filmet 1939. február 29-én mutatták be, és bár azóta is töretlen a sikere, a premieren azért kapott hideget és meleget is. A két éven át zajló forgatás bővelkedett vitákban, váratlan fordulatokban és furcsaságokban. Nézzük a legérdekesebb kulisszatitkokat!

Titokra épült a film kampánya

David O. Selznick producer a női főszereplő, Scarlett O’Hara szerepére 1400 színésznőt hallgatott és nézett meg, köztük olyan hírességeket, mint Katharine Hepburn vagy Bette Davis. Végül azonban egy ismeretlen, fiatal hölgy, Vivien Leigh játszhatta el Scarlettet. Az Elfújta a szél producere a forgatásig titokban tartotta, kit választott, és “Ki lesz Scarlett?” címmel beharangozó reklámkampányt is indított a készülő filmnek, amellyel már előre lázba hozta egész Amerikát.

Az ismeretlen hölgy lepipálta a sztárt

A férfi főszereplő kiválasztása sem volt éppen izgalmaktól mentes. Az írónő kérésének, miszerint Rhett Butlert Basil Rathbone játssza, nem tett eleget a producer. Selznick inkább Clark Gable-t választotta, aki akkor már jól fizetett sztárnak számított. Ezért feleannyi munkával ötször annyi pénzt keresett, mint Vivien Leigh, de az Oscar-díj mégis csak a hölgyé lett, Gable pedig lecsúszott a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerésről.

Mennie kellett a rendezőnek

A producer a magyar származású George Cukorral rendeztette volna Az elfújta a szélt eredetileg, ám pár napi munka után a rendezőnek távoznia kellett. A pletyka szerint azért, mert a főszereplő, Clark Gable ki nem állhatta a homoszexuális férfiakat, és nem bírta elviselni Cukor jellemét. Így végül Victor Fleming fejezte be a filmet, de Alfred Hitchcock is rendezett egy-egy jelenetet, anélkül, hogy a nevét feltüntették volna a stáblistán. A legjobb jeleneteket azonban a mai napig Cukornak tulajdonítják.

A “legégőbb” jelenet

A híres jelenet, amelyben Atlanta porig ég, az egyik leglátványosabb filmrészlet az egész hollywoodi filmipar történetében. Akkora tüzet generáltak, hogy a környékbeliek azt hitték, éppen leég a stúdió. A stáb hatalmas díszleteket épített, amelyeket felégethettek, és a tűz martalékává váltak a King Kong egykori díszletei is. A biztonságra és a tűz eloltására több száz tűzoltót rendeltek a helyszínre, több ezer víztartállyal. Ennek az egyetlen jelenetnek a forgatása 25 000 dollárba került.

Kivonultak a nézők a moziból

A film kétféle reakciót váltott ki a nézőkből. Volt, akit azonnal elvarázsolt, de akadtak olyanok is, akik egyszerűen felálltak a film közben, és kivonultak a vetítésről, mert megbotránkoztatónak találták a csókjeleneteket. A szakma ettől függetlenül 10 Oscar-díjjal jutalmazta az alkotást, többek között a legjobb női főszereplőnek és a legjobb rendezőnek járó elismeréssel.

 Inkább a bírság, de legyen siker

Nemcsak a nézőknél, hanem az akkoriban működő, filmes produkciókat szabályozó testületnél is kiverte a biztosítékot a film egy-egy része, leginkább a férfi főszereplő híressé vált búcsúmondata. Scarlett könyörgésére, miszerint maradjon vele a férfi, mert mégis szereti őt, Rhett csak azt válaszolta: “Őszintén szólva, kedvesem, köpök rá.” Az etikai bizottság szerint ez a mondat erkölcsileg helytelen volt, de Selznick inkább az 5000 dolláros bírság kifizetését választotta, ahelyett, hogy kicserélte volna az ominózus sort.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top