Szabadidő

8 királyi hálószobatitok

A királyi hálószobák korunk legtitkosabb helyei közé tartoznak, azonban ez nem volt mindig így. Régen a királyi ágy nem számított privát területnek, inkább színpadra hasonlított.

1. 5 matracot helyeztek egymásra az ágyban, hogy a királyi bőrhöz közeledve egyre selymesebb tapintásúak legyen.

2. A XIV. században a királyi ággyal kapcsolatos legfontosabb szempont az volt, hogy a királyi fekhely szállítható legyen.

3. VIII. Henrik 60 hálószobával rendelkezett összesen.

Részlet a Tudorok című filmből
Részlet a Tudorok című filmből

4. A XVIII. században a királyi szeretők ismertek voltak, mindenki tudta, hogy kik ezek a nők.

5. A Tudorok idején a főkamarás feladata volt, hogy a királyt felöltöztesse, illetve hogy az illemhelyre kísérje. Akkoriban ez volt a legfontosabb állás az udvarnál..

6. A főkomornyik felelt a királyi alsóneműért, de a főkamarás adta a királyra azt. A főkamarás felelt a királyi lakosztályért is, amelynek kulcsa kék szalagon lógott a nyakában.

7. Az utolsó Stuart uralkodó, Anna, amikor megtudta, hogy nincs sok ideje hátra, megrendelte a valaha készült legpompásabb ágyat, hogy abban haljon meg. Ez a kívánsága azonban nem teljesülhetett, mivel elhunyt, mielőtt az ágy elkészülhetett volna. Anna egy 300 méter selyemmel borított ágyat rendelt, de az csak 1 év alatt készült el. A szövet mai értéke 78 ezer font, azaz több mint 30 millió forint.

8. Viktória királyné ágyán két plakett látható. Az egyik az első együtt töltött éjszaka emlékére Albert herceggel, a másik Albert ágyban töltött utolsó éjszakájának emlékére.

Részlet Az ifjú Viktória királynő filmből
Részlet Az ifjú Viktória királynő filmből

A királyi hálószobákból még több titkot a Spektrum szivárogtat ki március 8-án 18 órától.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top